حجامت در طب سنتی ایران ارزش بسیار زیادی دارد و یکی از روشهای پیشگیری و درمان بیماریهای ناشی از پرخونی به حساب میآید. با این روش میتوان با پاکسازی و دفع مواد زاید بدن، سبب بهبود برخی از انواع بیماریها شد. اما این روش محدودیتهایی نیز دارد مثلا حجامت در بارداری جز در مواردی خاص توصیه نمیشود.
البته حجامت نیز همانند هر درمان مکمل دیگری اگر تحت نظر متخصص حاذق و مجرب انجام نگیرد، میتواند عوارض و زیانهایی را به همراه داشته باشد. ضمن این که متخصص باید لزوم حجامت عضو درگیر را تجویز کرده باشد، در غیر این صورت بر شدت بیماری افزوده میشود.
نظر حکیم «محمدحسین عقیلی شیرازی» درباره حجامت در دوران بارداری
” بدان که زنان حامله را واجب و لازم است احتراز و اجتناب نمودن از فصد و حجامت و اسهال و قی مگر نزد ضرورت شدیده و در آن وقت نیز باید که مبالغه به فصد و حجامت و مسهلات قویه ننمایند و به قدر ضرور به ملیّنات اکتفا نمایند”
حکیم محمد حسین عقیلی شیرازی در ادامه به ذکر دو دلیل برای منع حجامت زنان حامله میپردازد:
“و اما منع از حجامت حامله جهت آن است که چون حجامت خون را به جانب جلد میکشد و مخالف اقتضاء طبیعت است در آن حال که خون را به جانب جنین جهت تغذیه و تنمیهی آن میکشد و مخالف طبیعت، مضر و ممنوع است زیرا که طبیب خادم طبیعت است در اعانت و اصلاح بدن و نیز بسیار واقع میشود که از شدّت وجع و الم محاجم و شرط و شدت امتصاص موجب غشی میگردد و غشی حوامل بسیار زبون است زیرا که اکثر احوال باعث اسقاط حمل است”
تبیین دیدگاه طب سنتی پیرامون حجامت در دوران بارداری
توصیه طب سنتی این است که در دوران بارداری جز در موارد بسیار ضروری اقدام به کم کردن خون- حجامت، فصد، زالواندازی و … نشود. در بسیاری از محافل طب سنتی دیده میشود که به زن باردار توصیه میکنند که بین ماه چهار تا هفت حتما حجامت کند. این توصیه چندان صحیح نیست. درست این است که اگر به هردلیل، با تشخیص مجرّبین طبّ سنّتی، ضرورتی برای حجامت زن باردار وجود داشت؛ بهتر است این کار بین ماههای چهار تا هفت انجام شود که خطر سقط کمتر است. بنابراین گزاره صحیح این است که در این ماهها جواز انجام حجامت وجود دارد و نه ضرورت انجام آن. حجامت اگر با تشخیص فرد مجرب و به روش صحیح انجام شود علاوه بر بهبود گردش خون جفت، باعث کاهش خطر ابتلا به فشار خون یا مسمومیت حاملگی، دیابت بارداری و مانند آنها خواهد شد.
البته عده ای نیز معتقدند:
حجامت زن باردار درماه ۴ و ۵ خیلی مفید است و این حجامت هم در هوش بچه تاثیر مثبتی میگذارد هم در رشد فیزیکی. همچنین در طی کردن بهتر بارداری و زایمان طبیعی اثر مثبت دارد و حجامت زن حامله باعث میشود طبع و مزاج بچه نزدیک به اعتدال شود.