یکی از آدامسهای اصیل ایرانی که مردم آن را با نام سقز میشناسند و بسیار هم ارزشمند است. سقز، صمغ درخت پسته کوهی میباشد که در اثر شکاف در تنه این درخت خارج میشود. از خواص این صمغ نباید غافل شد زیرا نقش دارویی که دارد بر هیچکس پوشیده نیست. در این قسمت از طبایع آشنایی با آدامسی طبیعی به نام سقز را برای شما همراهان گرامی در نظر گرفتیم.
سقز چگونه تهیه میشود؟
سقز یا عِلکالبَطم، شیرابهای چسبناک با بویی تند و مطبوع است که به صورت طبیعی یا در اثر خراشیدن پوست ساقه، ریشه یا برگ درخت پسته کوهی در فصل پاییز از آن خارج و با قرار دادن در ظزوف گلی و برخورد هوا خشک میگردد و سقزی که در حال حاضر در دست مصرفکنندگان است تولید میشود و طبعی گرم و خشک دارد.

سقز چه خواصی دارد؟
- مقوی برای معدههایی که سرد و مرطوب میشوند و دچار سوزش و درد هستند.
- مفید برای عفونت معده
- کاهنده کلسترول و مقوی کبد
- کاهنده ترشحات پشت حلق
- تمیز نگهداشتن حفره دهانی و برطرفکننده بوی بد دهان و پیشگیری از پوسیدگی دندان.
- کاهنده سرفههای خلطدار
- ترکیب سقز با روغن زیتون یا پیه به عنوان روغنی برای روغن مالی و برطرف کردن گرفتگیهای عضلانی، تقویت اعصاب، نرمکننده ناخنهای خشک، تسریع بهبود زخمها مانند ورم و ترک پوستی
- مقابله با سرطان
- استفاده در صنایع غذایی و بهداشتی به عنوان شکلات، آدامسها، خمیر دندانها
- در حالت ناشتا برطرف کننده سنگکلیه
- ملین بودن برای یبوست
- افزایشدهنده اشتها
- درمان کننده آسم و برونشیت
- کاهنده بیماریهای قلبی
- کاهنده فشار خون بالا
- مقوی برای بینایی با بخارپز کردن
- افزاینده میل جنسی در مردان با افزایش عملکرد پروستات
- موثر برای بیماران دیابتی
خط قرمزهای مصرف
- محدودیت مصرف در گرم مزاجان
- در مورد رنگ سقز باید دقت داشت، اگر زرد و کدر باشد که به دهان و دندان بچسبد باید به اصل بودن آن شک کرد.
- زنان باردار کمتر مصرف کنند چرا که کاهنده اشتها میشود و روی جنین اثر میگذارد و باعث پیشفعالی او میگردد.
- تداخلات دارویی که با برخی داروها دارد که باید طبق نظر پزشک مصرف گردد.
منبع:
تیم محتوایی طبایع (با سپاس از دکتر مریم تقوی شیرازی)