یکی از عوارضی که برطرف نمودن آن در بهبود بیماری کرونا نقش تعیین کنندهای خواهد داشت، بحث کمبود آب بدن و در پی آن یبوست مزاج و تشنگی است. توصیه پزشکان عموماً در این شرایط، مصرف میوه و آب زیاد است که از دیدگاه طب سنتی نابجا بوده و هر دو مورد برای بیمار سم به حساب میآیند. در بیماری های همراه با عفونت اگر میوه مصرف شود خون تولید شده سریعا به ماده عفونت تبدیل شده و عفونت تشدید میشود.
در واقع یکی از راههای مؤثر برای خلاص شدن از شر ویروس کرونا، تغذیه سالم جهت رفع خشکی مزاج است و یکی از مواد غذایی که باعث رفع خشکی و حرارت و تقویت سیستم ایمنی بدن میشود، عناب است.
در این پست از مجله اینترنتی طبایع، سعی داریم شما را با خواص عناب و شربت آن به عنوان جایگزین سایر نوشیدنیها برای بیماران کرونایی آشنا نماییم. پس با ما همراه باشید.
خواص و مزاج بی نظیر عناب
از لحاظ طب سنتی، مزاج و خواص عناب بدین شرح است:
مزاج و طبع
- طبع عناب، معتدل است اما کمی سردی و رطوبت نیز دارا میباشد.
خواص اصلی
- منضج (پزنده) اخلاط غلیظ است.
پختگی اخلاط غلیظ و آمادهسازی آنها برای دفع از خواص عناب است که در سرماخوردگی و بیماری های بلغمی نیز کاربرد دارد.
- کاهش دهنده حرارت زائد بدن خصوصاً غلبه صفرا است.
در بیماری هایی که عموماً ناشی از غلبه صفرا بوده و عضوهایی چون ریه، کلیه و روده ها درگیر باشند، عناب نقش تسکین دهنده و از بین برنده صفرا و حرارت را ایفا میکند که از جمله این عوارض و بیماری ها میتوان موارد زیر را نام برد:
- التهاب معده و روده ها
- حرارت ریه و گرفتگی آن
- حرارتی که در کلیه ها رخ میدهد و سبب لاغری کلیه و سنگ کلیه میشود.
- حرارتی که در نتیجه تعفن و بیماری های عفونی در بدن ایجاد میشود که در این حالت باید هم رطویت صالحه برای بدن تأمین گردد، هم از میزان حرارت کاسته شود و هم ماده متعفن از بدن دفع گردد که عناب قادر به انجام این سه مورد است.
که این مورد، شامل بیماری کرونا به عنوان یک سندرم حاد تنفسی نیز میگردد.
- مصرف آن به صورت تنقلات کاربرد دارد
عناب اگر کوبیده شده و با مویز یا شکر ترکیب گردد، به یکی از تنقلات مفید برای تقویت کودکان و حتی جوانان بدل شده و باعث تصفیه خون در بدن این افراد میگردد.
جهت آشنایی با خواص جانبی عناب، پست زیر را از دست ندهید:
مضرات و آسیب های مصرف عناب
- عناب نفاخ بوده و برای معده سنگین است.
- باعث کم شدن غرایز جنسی میگردد که برای رفع این ضرر مصرف آن با ادویه گرم مانند دارچین، آویشن، زنجبیل و زعفران توصیه میشود.
مصرف عناب در چه افرادی توصیه نمیشود و در صورت نیاز به مصرف، راهکار آن چیست؟
- مصرف آن برای کسانی که دچار ناراحتی های معده از جمله ترش کردن معده، سنگینی و یا رفلاکس معده هستند، میتواند مضر باشد و سبب تشدید ناراحتی و نفخ در آنها شود.
- در افراد سرد مزاجی که دچار نفخ و ورم معده هستند، تولید گاز و نفخ بیشتر میکند.
- افرادی که از نفخ بیش از حد، انگلهای رودهای و خلط بیش از حد رنج میبرند که جهت استفاده از عناب باید با پزشک خود مشورت نمایند.
راهکارهای کاهش عوارض و ضررهای مصرف عناب
- عناب در افراد با شرایط فوق، باید با ملاحظه و احتیاط مصرف شود.
- مصرف عناب، نزدیک به وعده های غذایی نباشد و حدود 2.5 الی 3 ساعت از مصرف وعده غذایی مربوطه گذشته باشد و این اطمینان حاصل گردد که غذا از معده عبور کرده است و سپس اقدام به مصرف عناب یا شربت آن گردد یا حدود 1 الی 1.5 قبل از غذا مصرف شود.
- همراه با مصلحات متناسب با مزاج مصرف گردد.
مصلحات مصرف عناب
- سردمزاجان: عسل و آویشن و پونه
- گرم مزاجان: شکر
نکته: همانطور که گفته شد، طبع عناب معتدل است اما تا حدودی دارای سردی و رطوبت نیز مییاشد و با حرارت مقابله میکند، بنابراین در گرم مزاجان میتواند بدون مصلح مصرف شود ولی اگر با شکر مصرف گردد از شدت ضرر آن کاسته میگردد.
شربت ها و دمنوش های (جوشانده ها) مفید با عناب
طرز تهیه جوشانده و دم کرده عناب
مواد لازم:
- عناب 10 عدد خشک
- آبجوش 1 لیوان
- شکر و عسل به میزان لازم
طرز تهیه:
- عناب ها را خوب شسته و خشک نمایید.
- سپس 10 عدد عناب را به یک لیوان آب جوش اضافه نموده درب آن را بگذارید و 15 دقیقه اجازه دهید تا دم بکشد.
- یا آب ولرم را درون قوری ریخته بر روی گاز گذاشته و پس از جوشیدن عناب ها را اضافه کنید، سپس زیر شعله را کم کرده و اجازه دهید به آرامی دم بکشد.
- دم کرده عناب را از صافی رد کنید و با شکر یا عسل میل نمایید.
طرز تهیه شربت عناب
- عناب خشک را در آب خیسانده و سپس در مخلوط کن ریخته و آن را کاملاً مخلوط کنید تا عصاره آن خارج شود.
- آب یا عصاره ترش حاصله را از صافی رد کنید.
- سپس همراه با عرقیجات گرم و در بعضی مواقع همراه با عرق کاسنی، سکنجبین یا حتی شکر ترکیب و برای بهبود بیماری های گرم مصرف کنید و در سردمزاجان هم اگر با عسل مصرف گردد بسیار مفید خواهد بود.
- یا به آب صاف کرده عناب، گلاب اضافه کنید با عسل یا شکر ترکیب و میل نمایید. اضافه کردن گلاب باعث معتدل کردن طبع شربت عناب شده و از میزان نقخ و سنگینی آن تا حدودی میکاهد و برای اکثر امراض گرم ناشی از حرارت و غلبه صفرا مفید خواهد بود.