معرفی ادویه تنتوری
ادویه تندوری (Tandoori) ترکیبی از ادویههایی است که امروزه در خیلی از غذاها از این ادویه استفاده می شود و طرفداران زیادی دارد. این ادویه در خیلی از غذاها به خصوص در خورش ها و در ترکیب طعم دهنده های انواع گوشت و مرغ استفاده می شود. ریشه این ادویه را همانطور که انتظار می رود کشور هندوستان معرفی کرده اند.
در طب سنتی تاکید بسیاری در استفاده کردن از ادویه های مختلف در غذاها شده است. بیشتر غذاهایی که ما مصرف می کنیم طبع سرد و اکثر ادویه ها طبع گرم دارند، که علاوه بر خواص بسیار زیادی که این ادویه ها دارند، از منظر مزاجی باعث تعدیل طبع غذاها می شوند.
از آنجا که ادویه کاری بیشتر در غذاهای تنوری و کبابی و غذاهایی که در فر پخته می شوند، استفاده می شود به تندوری (در زبان هندی به معنای تنوری) معروف شده است.
تندوری یا تنوری در واقع اسم نوعی تنور استوانهای شکل در کشور هندوستان است که انواع نان و غذا در آن طبخ میشود. از این نوع تنور در مناطق دیگری چون افغانستان، قفقاز، بالکان، خاورمیانه، آسیای مرکزی، پاکستان ، بنگلادش و بلوچستان ایران نیز استفاده می شده است. غذاها در این تنور ها بر روی شعله ای حاصل از سوختن چوب و یا زغال چوب پخته می شوند.
طبع ادویه تندوری
طبع ادویه تندوری مانند بیشتر ادویه ها گرم است.
ترکیبات ادویه تندوری
این ادویه انواع مختلفی دارد که بنا به ذائقه افراد قابل تغییر است. ولی رایجترین آن از مواد زیر تشکیل شده است:
- زنجبیل
- پاپریکا
- زیره
- تخم گشنیز
- زردچوبه
- جوز هندی
- فلفل قرمز هندی یا فلفل کاین
- میخک
- پودر سیر و پیاز
- ادویه گرام ماسالا
- نمک
- بادیان ستاره ای یا بادیان ختایی
- هل
- فلفل سیاه
- رازیانه
- دارچین
طرز تهیه ادویه تندوری
برای تهیه این ادویه کافیست موارد فوق را به خوبی پودر کنید و به مقدار مساوی از هرکدام را با هم خوب مخلوط کنید. این ادویه را باید در یک ظرف شیشهای در دار، در جای خنک و تاریک نگهداری کنید.
موارد استفاده از ادویه تندوری
این ادیویه طعم تند و آتشینی دارد و همانطور که گفتیم از آن در طعم دادن انواع گوشت های کبابی، مرغ، جوجه کباب، همبرگر، ساندویچ ها، برخی سوپ ها، طعم دادن به چیپس، میگو، ماهی و … استفاده می شود.
خواص ادویه تندوری
این ادویه خواص بسیار زیادی از منظر طب سنتی دارد. خواص هر کدام از اجزای تشکیل دهنده این ادویه را به صورت مجزا در سایت طبایع آورده ایم.
برخی از خواص آن ها عبارتند از :
زنجبیل: رفع کننده سردی اعصاب و بدن، درمان لرزش دست، سستی و خواب رفتگی اعضا، ضعف اعصاب، افزایش منی در مردان، تقویت معده و کبد، ضد بلغم معده، ضد کرم معده، برطرف کننده ریاح، کمک به لاغری، رفع سردی و رطوبت مغز، تنقیه و پاکسازی فضولات روده، رفع سده کبد، مدر، تحریک قوای جنسی، ضد تهوع و … .
پاپریکا: ضد پیری، قطع ریزش مو، کاهش فشار خون، کمک به هضم غذا، کمک به درمان کم خونی، پیشگیری از حمله قلبی و سکته مغزی، کاهش قند خون و کمک به درمان دیابت، کاهش سطح کلسترول بد و افزایش سطح کلسترول HDL (خوب) و … .
زیره: کاهش دردهای ناشی از قاعدگی و دردهای روده، اشتها آور، رفع نفخ، تقویت معده، هضم کننده غذا، درمان بیماری های مثانه و کلیه، افزایش شیر در مادران شیرده، تقویت بدن و … .
تخم گشنیز: درمان تهوع و استفراغ، درمان بیماریهای معده، درمان پوکی استخوان، نیرو دهنده، هضم کننده غذا، کمک به بهبود عملکرد کبد، بادشکن و ضد نفخ، کاهش فشار خون، درمان کم خونی، کنترل دیابت، پیشگیری از سکته قلبی و سکته مغزی، تقویت سیستم عصبی، کمک به کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی بدن، دفع سموم از بدن، افزایش شیر مادران، مدر، تقویت حافظه، کاهنده سطح کلسترول مضر LDL و افزاینده سطح کلسترول خوب HDL، تنظیم سیکل قاعدگی و کاهش گرفتگی و درد شکم در دوران قاعدگی و … .
زردچوبه: پیشگیری از پوکی استخوان، کمک به درمان افسردگی، بهبود عملکرد مغز و چشم و کبد، کاهش کلسترول، تنظیم سوخت و ساز قندها و چربی ها، پیشگیری از چسبندگی پلاکتی، کمک به درمان بی اشتهایی و سوء هاضمه، بهبود بزرگی خوش خیم پروستات، جلوگیری از سرطان و … .
جوز هندی: تقویت مغز و حافظه، کمک به هضم غذا و درمان سوء هاضمه، سم زدایی کبد و کلیه، رفع بی خوابی، کاهش قند خون و کمک به درمان دیابت، افزایش نشاط و انرژی، افزایش میل جنسی، کمک به سلامت رحم و افزایش قوای جنسی خانمها و … .
فلفل قرمز هندی یا فلفل کاین: افزایش سوختوساز و متابولیسم بدن، کمک به لاغری و کاهش وزن، بهبود عملکرد قلب و گردش خون، کاهش فشار خون، درمان مشکلات مربوط به گردش خون، تپش قلب و آریتمی (ضربان قلب نامنظم)، پاکسازی بدن، ضد میکروب و قارچ و باکتری، تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت موها و … .
میخک: تحریک و تقویت قوای جنسی، هضم کننده غذا، ضد نفخ، مقوی قلب، مغز و کبد، تقویت حافظه، درمان اکثر بیماریهای سرد و تر اعصاب و مغز، درمان بیماری های ناشی از غلبه سودا، مقوی لثه، افزایش گلبول های سفید خون و تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت کلیه سرد و طحال، مقوی و گرم کننده رحم سرد، درمان آکنه و … .
بادیان ستاره ای یا بادیان ختایی: تقویت معده، افزایش شیر مادر، تسریع گردش خون و تنظیم ضربان قلب و تقویت قلب، افزایش سوخت و ساز بدن و کمک به لاغری و کاهش وزن، درمان بی خوابی، آرام بخش و از بین برنده اضطراب و استرس، دفع کرم روده، ضد قارچ، کمک به درمان دیابت و … .
هل: هضم کننده غذا و درمان سوء هاضمه، تقویت معده و روده، اشتها آور، ضد نفخ، شادی آور و ضد افسردگی، تقویت کلیه ها، ضد تهوع و … .
فلفل سیاه: بهبود باروری در مردان، تقویت دستگاه گوارش، پیشگیری از سرطان، کاهش فشار خون، کمک به کاهش وزن، کمک به درمان دیابت، تقویت مغز و … .
رازیانه: تقویت معده، رفع بلغم، ضد نفخ، تقویت بینایی، اشتهاآور، کمک به درمان آسم، سرفه و تنگی نفس، تقویت حافظه، افزایش شیر مادران، بازکننده انسدادهای مجاری سینه، کبد، کلیه و مثانه، قاعده آور، تنظیم خونریزی قاعدگی و کاهش علائم قاعدگی دردناک، تقویت رحم، تنظیم هورمون ها در بانوان و … .
دارچین: درمان بیماریهای سرد، هضم کننده غذا، شادی آور و درمان کننده افسردگی، غم و اندوه و کسلی، ضد نفخ، رفع سدد، از بین برنده رطوبت های زائد بدن، ادرار آور، قاعده آور، تقویت بینایی، تقویت قوای جنسی و … .
نحوه استفاده از ادویه تندوری
برای استفاده از این ادویه برای طعم دار کردن یا مرینیت گوشت و مرغ مقدار مورد نیاز از آن را با روغن خوراکی (روغن مایع یا روغن زیتون یا روغن کنجد) مخلوط کنید. سپس تکه های مرغ یا گوشت خود را به این ترکیب آغشته کنید و چند ساعت استراحت دهید. بهتر است گوشت یا مرغ هایی که به این روش آغشته به این ادویه شده اند را سرخ یا کبابی کنید.
برای استفاده در غذاهای دیگر می توانید مقداری از این ادویه را به پیازداغ در مراحل پایانی سرخ شدن اضافه کنید تا هم عطر و بوی ویژهای به غذاهای شما بدهد و هم خواص آن بر اثر حرارت دیدن زیاد از بین نرود.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع