لیست کامل مزاج / طبع خوراکی ها و مواد غذایی

اصل مزاج یکی از محوری ترین مبانی طب سنتی ایران می باشد. بسیاری از تشخیص ها و درمان های حکمای طب سنتی ایران بر اساس وضعیت مزاج سلامت و بیماری افراد استوار بوده است. در حوزه بهداشت و حفظ سلامتی نیز بکار گیری بسیاری از تدابیر بهداشتی که به نام تدابیر حفظ الصحه معروفند مبتنی بر مزاج افراد می باشد. توجه به مزاج خوراکی ها جزء اصلی ترین توصیه های اطبای سنتی است. در این صفحه مزاج و طبع تمام مواد غذایی و خوراکی های متداول قابل مشاهده است. خوراکی ها با مزاج سرد و خشک برای دموی مزاج ها مفید و برای سوداوی مزاج ها مضر است. مواد غذایی با طبع گرم و خشک برای بلغمی مزاج ها مفید و برای صفراوی مزاج ها مضر است. خوراکی ها با طبع گرم و تر برای سوداوی مزاج ها مفید و برای دموی مزاج ها مضر است. مواد غذایی با مزاج سرد و تر برای صفراوی مزاج ها مفید و برای بلغمی مزاج ها مضر است.


برای آشنایی با خواص هر یک از خوراکی ها و مواد غذایی زیر روی نام آن کلیک کنید.


سرد و خشک گرم و خشک گرم و تر سرد و تر
مفید برای دموی مفید برای بلغمی مفید برای سوادوی مفید برای صفراوی
مضر برای سوداوی مضر برای صفراوی مضر برای دموی مضر برای بلغمی
ارزن اسپند (اسفند) ارده اسفرزه
ازگیل اسطخودوس انجیر تازه اسفناج
انار ترش افتیمون انگور انار شیرین
آبغوره انبه بادام درختی شیرین آلو
آلبالو انیسون بادام زمینی آناناس
بارهنگ آویشن بالنگو باقلا تازه
باقلا خشک بادام درختی تلخ پاپایا بامیه
بالنگ بادام کوهی پاچه بتابی
برنج  بادام هندی تخم خربزه برنج
بلوط بادروج (ریحان کوهی) تخم ریحان بکرائی
به ترش بادرنجبویه تخم شربتی بلمک
تاجریزی بادمجان تخمه دستنبو به دانه
تخم بارهنگ بادیان تخمه طالبی بید خونی
ترشک تخمه گرمک پرتقال
تمر هندی برگ بو ترب سفید پنیر تازه
تمشک برگ چغندر ترب سیاه تخم مرو
جوی معمولی برگ مو توت شیرین تخم کدو
چغاله بادام برنج کته جگر سیاه تخم هندوانه
ذرت بزرک سیاه خاکشیر توت فرنگی
ریواس بزرک قهوه ای خربزه جگر سفید
زالزالک بولاق اوتی خرمای تازه خامه
زرشک به شیرین خیار چنبر (چمبر) خرفه
زغال اخته به لیمو چشم خشخاش
زیتون بی بر (سپستان) دستنبو خیار سبز
سرکه پسته دنبه دارابی
سماق پسته کوهی روغن بادام تلخ دوغ
سنجد پنیر  روغن بادام شیرین رب گوجه فرنگی
سنگک پونه روغن زرد (حیوانی) روغن بنفشه
سیب ترش پونه کوهی روغن کنجد زردآلو
شاه بلوط پیاز زبان  سرشیر
شاه توت پیاز عنصل زردک سلمک
شاهدانه پیازچه تخم مرغ سیب زمینی
شکر صنعتی تخم آفتابگردان سمنو سیرابی
شنگ تخم کافشه سیب زمینی ترشی شاه توت
شیردان تربچه سیب شیرین شفتالو
عدس ترخون شبدر شلیل
غازیاغی تره شقاقل عناب
غوره تره فرنگی شلغم قارچ
قازیاقی جعفری شیر محلی تازه گاو کاسنی
قراقروط (قره قروت) جوز هندی شیره انگور کاهو
قهوه جوی دوسر طالبی کدو حلوایی
کشک چای سبز قدومه کدو خورشتی
کنار چای سیاه کره یخ زده
گریپ فروت چغندر قلوه کیوی
گشنیز چلغوز قیسی گلاب
گلابی ترش خردل کره تازه حیوانی گوجه فرنگی
گوجه سبز خرمای خشک کشمش گوشت اردک
لیمو ترش دارچین کلم قمری گوشت انواع ماهی
لیمو عمانی دال عدس کنجد گوشت بز
مازو رازیانه گرمک گوشت خروس
ماش رزماری گل گاوزبان گوشت قرقاول
نارنج روغن آفتابگردان گلابی شیرین گوشت گاو
نشاسته روغن زیتون گندم گوشت گوساله
روغن کرچک گوشت آهو لوبیا سبز
روغن نارگیل گوشت بلدرچین لور
ریحان گوشت بوقلمون لیمو شیرین
زردچوبه گوشت جوجه مرغ ماء الشعیر
زعفران گوشت دل ماست
زنجبیل گوشت سار مربای آلبالو
زنیان گوشت غاز مربای بالنگ
زیتون رسیده گوشت کبک مربای پرتقال
زیره سبز گوشت کبوتر مربای تمشک
زیره سیاه گوشت گنجشک مربای گل‌محمدی
سنبل الطیب گوشت گوسفند (بره) مغز گوسفند
سوسبز گوشت مرغ محلی نارنگی
سوسنبر گوشت میگو نخود فرنگی
سیاه دانه گیلاس هلو
سیر لوبیا  هندوانه
شاهتره ماست چکیده
شاهی مربای انجیر
شنبلیله مربای به
شور مربای هویج
شوید موز
شیره خرما مویز
عرق بهارنارنج هویج
عسل یونجه
فرنجمشک
فلفل دلمه ای
فلفل سبز
فلفل سیاه
فلفل قرمز
فندق
کاکائو
کرفس
کلم برگ
کلم بروکلی
کنگر
کنگر فرنگی
گردو
گزنه
گل کلم
گلپر
گوشت شتر
گوشت شترمرغ
گوشت گوزن
لپه
مارچوبه
مرزه
موسیر
میخک
نارگیل
نخود
نعناع
نمک
والک
وانیل
هل
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۳.۲۵ (۴ رای)
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
3.25 (4 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × پنج =

بستن