تدابیر مقابله با گرما در سفر اربعین
1-استرس و بی خوابی می توانند موجب تحریک یا تولید خلط صفرا و افزایش حرارت بدن شوند. فکروخیال آسوده و خواب کافی ازجمله راه های یاری بدن در مقابله با گرما هستند.
2-در ساعات میانی روز و هنگام تابش آفتاب و نیز در صورت وزیدن باد، از عینک آفتابی- یا کلاه لبهدار- و ضدّآفتابهای مناسب استفاده کنید. در صورت نیاز، ماساژ یک پماد ویتامین AD ساده یا زینک اکساید هم مشکل شما را حل میکند. آفتاب زیاد و شدید که به سر برهنه بتابد، می تواند منجر به خشکی پوست سر و مو و مغز، بی خوابی، عصبی شدن، گرمازدگی، عطش و بی اشتهایی شود.
3-در گرماى شديد هرگز با معده پُر پیاده روی نکنید. بهترین وقت برای شروع پیاده روی، بعد از خروج غذا از معده و سبک شدن سرِدل است.
4-در گرماى شديد هرگز با شکم گرسنه و خالی هم پیاده روی نکنید. این نکته به ویژه در افراد گرم مزاج و لاغراندام اهمیت دارد.
5-پوشاندن سر برای محافظت شخص از گرما بسیار مهم است.
6-گرما به ویژه اگر همراه با پیاده روی طولانی باشد بر افراد لاغراندام تأثیر منفی بیشتری می گذارد. لذا این زائرین باید دقّت بیشتری داشته باشند که در طول مسیر، متناوباً استراحت کنند، به ویژه چنان که گفته شد، این افراد باید از گرسنگی در طول مسیر احتراز نمایند.
7-مصرف غذاهایی با طبع خنک و به ویژه مصرف مقداری سرکه یا آب لیموترش به همراه غذا یا آب به مقاومت گرمایی شخص کمک می کند.
8-در منازل و موکب های بین راه، پس از اندکی استراحت و کاهش حرارت بدن، سر و تن خود را با آب خنک بشویید.
9-ماساژ صورت، سینوس ها و سینه و ملاج با روغن بنفشه بادام يا روغن كدو یا روغن خیار در کاهش گرمازدگی مؤثّر است.
10-اگر در گرما دچار سردرد میشوید شقیقه های خود را با روغن بنفشه بادام یا گلاب ماساژ دهید یا کمی روغن بنفشه داخل بینی بچکانید. در این گونه سردردها که معمولا از پیشانی شروع می شوند؛ گذاشتن دستمال آغشته به آبلیمو یا سرکه روی پیشانی هم درد را تسکین می دهد.
تدابیر رفع عطش در سفر اربعین
اگر ازجمله کسانی هستید که زیاد تشنه می شوید می توانید این توصیه ها را مدّنظر داشته باشید:
1-پرخوری نکنید.
2-غذاهای تند و شور و شیرین و چرب، سیر، پیاز و غذاهای خیلی داغ کمتر بخورید.
3-آب را مخلوط با کمی سرکه یا آب لیموترش یا گلاب بنوشید.
4-در هنگام پیاده روی دهان را ببندید و از راه بینی نفس بکشید.
5-در طول مسیر از زیاد حرف زدن یا آواز خواندن پرهیز کنید.
6-پیاده روی را به صورت آهسته و پیوسته انجام دهید. حرکات سریع، تشنگی را زیاد می کنند.
7-یک عدد آلوبخارا یا میوه تمبرهندی یا کمی قره قروط را گوشه دهانتان بگذارید تا کم کم آب شوند.
8-اسپرزه را در آب سرد بریزید تا لعاب داده و میل کنید.
9-گل خطمی یا پنیرک یا بنفشه را پودر کرده و همراه داشته باشید. هر روز کمی از آنها را در آب سرد ریخته پس از 20 دقیقه، آب را بنوشید.
10-قبل از سفر مقداری تخم خرفه را نیم کوب کرده در یک ظرف پهن ریخته و روی آن را با کمی دوغ ترش(محلّی) بپوشانید و بگذارید خشک شود. مجددا دوغ اضافه کنید و بگذارید خشک شود. این کار را سه تا هفت بار تکرار کنید و این تخم خرفه خشک شده را در سفر همراه ببرید. مصرف روزانه یک قاشق مرباخوری تا غذاخوری از این تخم خرفه در طول پیاده روی از تشنگی مفرط شما جلوگیری خواهد کرد. در این روش می توانید به جای دوغ از سرکه استفاده کنید.
11-می توانید شربت هایی با طبع خنک تهیه و در بطری کوچکی همراه داشته باشید و در طول مسیر گاهی با مقداری آب خنک مخلوط و میل کنید. حُسن این شربت ها این است که معده و دستگاه گوارش و کبد را در طول سفر تقویت می کنند. چند پیشنهاد ساده به این شرح است:
الف)شربت لیمو: مقداری شکر(سرخ) را در ظرفی ریخته به اندازه ای آب لیموترش تازه به آن اضافه کرده تا رویش را بگیرد. سپس 24 ساعت در ظرفی دربسته و دمایی معمولی نگهداری و بعد، صاف کرده با قدری دیگر آب لیموترش تازه، قوام بیاورید.
ب)شربت نارنج یا بالنگ: آب بالنگ یا نارنج را با دو سوم آن شکر(سرخ) روی حرارت ملایم قوام بیاورید.
ج)شربت سماق: شب، 40 گرم سماق را در 400 گرم گلاب خیسانده صبح صاف کرده با 400 گرم آب گلابی و 200 گرم شکر(سرخ) قوام بیاورید.
د)شربت آبغوره+ربّ انار: سه قسمت آبغوره بی نمک را با دو قسمت ربّ انار خانگی مخلوط کرده چند دقیقه بجوشانید تا قوام بیاید.
12-ترشّحات پشت حلقی و سینوزیت می توانند از عوامل مهم تشنگی باشند. لذا قبل از سفر به فکر درمان آن باشید.