امان از سردرد اومیکرون !!! طبق شواهد موجود سردرد به همراه آبریزش بینی، بدن درد و خستگی مفرط، گلودرد یا سرفه و گاهی تب از علائم رایج اومیکرون است در واقع بر اساس آمار، حدود ۶۵ درصد بیماران مبتلا به امیکرون سردرد را به عنوان یکی از علائم تجربه میکنند. اما آیا هر سردردی نشانه ابتلا به این بیماری است؟ سردرد ناشی از اومیکرون چه تفاوتی با سایر سردردهای دیگر دارد؟برای تسکین و درمان سردرد اومیکرونی چه راهحلی پیشنهاد میشود؟ آیا طب سنتی در درمان سردرد اومیکرون موثر است؟ در این پست سعی شده است به این سوال پاسخ داده شود.
آیا سردرد از علائم جدید ابتلاء به کروناست؟
چرا اومیکرون باعث سردرد میگردد؟
اکثر ویروسهای تنفسی از جمله اومیکرون باعث بروز سردرد میگردند و علت آن:
- ورود ویروس به جریان خون و وارد شدن بدن به فاز التهابی است. در فاز التهابی، سیستم ایمنی بدن برای اینکه بتواند با ویروس مهاجم مقابله و آن را نابود سازد، پروتئینهای التهابی را به جریان خون آزاد میکند. وظیفه پروتئینهای التهابی مثل اینترفرونها تقویت سیستم ایمنی و مقاوم سازی سلولهای بدن در برابر هجوم ویروس است. اما یکی از عوارض جانبی التهاب، بروز سردرد است که در بیشتر مبتلایان به اومیکرون دیده میشود. سردرد ویروسی اومیکرون؛ نشانهای از درگیری سیستم ایمنی با ویروسهای مهاجم است.
- یکی دیگر از علتهای بروز سردرد در اومیکرونی آلوده شدن سینوسهای صورت و ناحیه پیشانی به ویروس است. ذرات اومیکرون تمایل بالایی به آلوده کردن بخشهای فوقانی سیستم تنفسی مثل نای، حلق، مجاری بینی و سینوسها دارند. وقتی که ویروس وارد سینوس میشود واکنشهای التهابی باعث ماتهب گردیدن سینوسها و بروز سردردهای سینوسی میشود.
- البته ممکن است سردرد اومیکرون مربوط به علائم بیماری مانند کم آبی بدن یا گرسنگی ناشی از بی اشتهایی و نخوردن و آشامیدن معمولی هم باشد.
نشانههای سردرد کرونایی
همانطور که گفته شد، سردرد از علائم جدید ابتلاء به اومیکرون نیست، بلکه فقط در این سویه شدت و میزان درگیری آن نسبت به سویههای قبلی بیشتر است و فرد مبتلا به سردرد کرونایی ممکن است یک یا چند مورد از نشانههای زیر را داشته باشد که آن را از سایر سردردها متمایز میکند:
- سنگینی سر
- طولانی شدن بیشتر از 72 ساعت
- احساس درد در هر دو طرف سر یا فقط در یک طرف
- احساس سردرد ضربان دار (ایجاد یک نوع تپش، فشار یا احساسی شبیه به سوراخ کردن روی سر)
- همراه شدن با اختلالات گوارشی (تهوع، بیاشتهایی و خستگی)
- ادامه دار شدن با احساس سرگیجه
- تسکین نیافتن با قرص مسکن
تدابیر بهبود سردرد ناشی از اومیکرون
در صورتی که دچار سردرد اومیکرون شدهاید از این تدابیر غافل نشوید:
- ماساژ شقیقهها و روی پیشانی با روغن گلسرخ یا روغن بنفشه در گرم مزاجان و در سردمزاجان با روغن بابونه هر 12 ساعت
- ماساژ گردن و شانهها
- ماساژ کف پا با روغن زیتون
- بخور بابونه
- قراردادن پاها داخل آب گرم به مدت 15 دقیقه
- مالیدن اسانس نعنا (منتول/ موجود در داروخانه) روی شقیقه، پیشانی و زیربینی (هر 12 ساعت)
- قطره سیناماز یک تا دو قطره روی انگشت و ماساژ داخل بینی ( هر 12 ساعت)
نکته: گرم مزاجان از روغن گلسرخ و یا دو روز یکبار از گلاب به جای اسانس نعنا و قطره سیناماز (موجود در داروخانه) برای ماساژ استفاده کنند.
- مصرف مغز بادام 4 تا 5 عدد در روز
- بوییدن گلاب هر 6 ساعت
- اصلاح نفخ و یبوست
- انجام 10 نفس عمیق
- در صورت استفاده از مسکن هم ترجیحاً هر 8 ساعت از استامینوفن ساده (استامینوفن 500) استفاده کنید.
- مصرف زیاد مایعات البته به صورت دمنوشها و مایعات گرم.
سردرد اومیکرون چند روز طول میکشد؟
سردرد اومیکرون معمولاً به طور متوسط بین سه تا پنج روز طول میکشد. اما این سردرد در برخی طولانی بوده و ممکن است تا پایان دوره بیماری ادامه یابد اما خوشبختانه با گذشت زمان به تدریج کاهش مییابد و در این شرایط حتماً از تدابیر بالا جهت تسکین و بهبود آن بهره ببرید.
نکته قابل توجه
برخی از افراد مبتلا به اومیکرون آنقدر سردرد شدیدی را تجربه میکنند که قادر به تحمل آن نیستند در این موارد در صورت مراجعه به پزشک ممکن است برای شما سرم نرمال سالین و آمپول بتامتازون یا دگزامتازون جهت تسکین درد تزریق گردد. حتماٌ قبل از تزریق آمپول بتامتازون یا دگزامتازون برای بهبود سردرد اومیکرون، شرایط خود را به پزشک اطلاع دهید:
- اگر باردار یا شیرده هستید.
- در صورتی که فشار خون بالا دارید،
- اگر قندخون دارید و از داروهای کنترل قند خون مانند متفورمین و … استفاده میکنید: چون آمپول بتامتازون میتواند قند خون را افزایش دهد.
- در صورتی که سابقه ی تشکیل لخته خون در عروق یا سابقه ی آنژیوگرافی داشتهاید.
- اگر قصد واکسیناسیون دارید یا اخیرا واکسنی دریافت کردید.
همچنین در زمان تجویز آمپول بتامتازون تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید، چون برخی از داروها با این آمپول تداخل دارند:
- امینوگلوتتمید: امکان سرکوب آدرنالین ناشی از کورتیکواستروئید
- امفوتریسین بی: امکان افزایش ضربان قلب
- آنتی بیوتیکها (آزیترومایسین، داکسی سایکلین، تتراسایکلین، سفکسیم، کوآموکسی کلاو و ..): تغییر در جذب هر دو دارو و ایجاد عوارض جانبی ناخواسته.
- وارفارین و سایر داروهای رقیق کننده خون: تغییر در جذب وارفارین.
حرف پایانی
نه میخواهیم راجب این بیماری با ترس صحبت کنیم و نه میخواهیم بگوییم یک سرماخوردگی سادست که افراد از پیشگیریهای صحیح خود را دور کنند، اول باید بدانید که:
- اومیکرون نوع جدید، دارای 30 جهش در ژن اسپایک است که بخشی از ویروس که به آن اجازه میدهد به سلولهای شما نفوذ کند و شما را آلوده کند بیشتر از گونههای قبلی قابل انتقال و مسری است.
- پس لطفاً این جهش جدید را ساده نگیرید و کماکان مراقب سلامتی خود بیش از پیش باشید! تا در حوالی نوروز 1401 مجدد قرنطینه سراسری را تجربه نکنیم.
منبع:
- تیم محتوایی طبایع
- با سپاس از دکتر زهرا سرباز حسینی و دکتر زکریا روحانی