بوتاکس، تزریق ژل، لیزر، عمل های زیبایی، تتو و …، صنعت زیبایی امروزه در همه شاخه هایش پیشرفت های زیادی کرده است و روز به روز شاهد ظهور روش های نوین برای جوانسازی، زیباسازی چهره و بدن و … هستیم.
مافیای این صنعت که در همه دنیا به صورت شبکه های مخوف در حال گسترش هستند و از هر مواد و وسیله ای برای نوآوری در این صنعت استفاده می کنند، ولی به هیچ عنوان به عوارض و عواقب استفاده از این روش ها فکر هم نمی کنند.
متاسفانه مافیای این صنعت در ایران بازار خوبی پیدا کرده اند و از طرفداران زیادی برخوردار هستند. تبلیغات وسیعی در این رابطه در همه رسانه ها انجام شده است و به این روش افراد زیادی را جذب خود کرده اند.
ولی آیا این روش ها از نظر طب سنتی مورد تایید می باشند؟ آیا این روش ها عوارضی برای بدن ندارند؟ جواب این سوال ها را در یک سری مطالب سریالی با هم می خوانیم. در این قسمت به معرفی بوتاکس و عوارض آن خواهیم پرداخت.
بوتاکس چیست
سم بوتولینوم(Botulinum toxin) که با نام تجاری بوتاکس (Botox) در ایران معروف است از سم باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم تهیه و برای فلج موقت عضلات مورد استفاده قرار میگیرد. هفت نوع اصلی سم بوتولینوم، A تا G (A، B, C1، C2، D, E، F و G) وجود دارد.
انواع A و B قادر به ایجاد بیماری در انسان بوده و از نظر تجاری و پزشکی برای درمان اسپاسمهای عضلانی مورد استفاده قرار میگیرند. انواع E و F نیز میتوانند در انسان بیماری ایجاد کنند، در حالی که انواع دیگر باعث بیماری در سایر حیوانات میشوند. پس از تزریق بوتاکس، ماهیچهها به طور موقت فلج شده و چین و چروکها کم میشوند.
استفاده از سم بوتولینوم برای کاربردهای زیبایی نخستین مرتبه در سال ۱۹۸۰میلادی توسط یک پزشک کانادایی کشف شد. این پزشک بهطور اتفاقی کشف کرد بیمارانی که برای موارد درمانی مورد تزریق بوتاکس قرار گرفتهاند، خطوط اخم آنها نیز از بین رفته است.
بوتاکس خطرناکترین ماده سمی شناخته شده است، حدودا ۱۰۰ نانوگرم از این ماده می تواند موجب مرگ یک انسان بالغ شود و مقدار کمی از آن می تواند نسل بشر را برای همیشه از بین ببرد. سم بوتولونیوم، عامل بروز بوتولیسم است، مسمومیتی که عدم درمان فوری آن باعث مرگ دردناکی می شود.
این سم باعث فلج ماهیچه ها شده که در نهایت منجر به فلج دستگاه تنفسی و در نتیجه مرگ می شود. باکتری عامل این مسمومیت (کلستریدیوم بوتولینوم ) از طریق زخم باز یا بلعیدن غذای مسموم وارد بدن می شود.
بیش از دو دهه از این ماده در راستای درمان ضعف عضلات ناشی از اختلالات عصبی استفاده شده است. از بوتاکس به عنوان درمانی برای میگرن و کاهش تعریق نواحی مختلف بدن نیز استفاده می شود.
هربار که اخم میکنید، بخشی از ماهیچههای اطراف چشم و پیشانی که در ایجاد اخم نقش دارند، تحریک شده و به مرور، سبب به وجود آمدن خط اخم میشوند، اما بوتاکس این ماهیچهها را غیرفعال کرده و از ایجاد خط اخم جلوگیری میکند همچنین بوتاکس برای درمان خطوط پنجه کلاغی اطراف چشم بسیار موثر است.
به طور کلی بوتاکس بیشتر برای درمان چین و چروکهای نواحی بالای صورت، مانند پیشانی تزریق میشود. بوتاکس برای رفع چین و چروک های حرکتی به کار می رود. انقباض و حرکت عضلات صورت عامل اصلی ایجاد چینهای روی پوست هستند. اگر بهوسیله یک ماده خارجی جلوی حرکت عضلات گرفته شود، چروکهای سطح پوست نیز از بین خواهند رفت. این چین و چروک ها بیشتر در اطراف چشم، دهان و بین ابروها بوجود می آیند و با افزایش سن بیشتر می شوند.
تفاوت های بوتاکس با تزریق ژل (فلر)
بوتاکس حاوی سم بوتولینوم می باشد که با فلج کردن عضلات اقدام به برطرف کردن چین و چروک ها می کند. ژل حاوی ماده ای پر کننده می باشد که برای پر کردن حجم از دست رفته بافت یا چربی زیر پوست به کار می رود.
تزریق ژل و بوتاکس از لحاظ ماندگاری نیز با هم متفاوتند. میزان ماندگاری ژل بین ۸ تا ۱۸ ماه می باشد و میزان اثر گذاری بوتاکس معمولا ۶ ماه می باشد.
بوتاکس چین و چروکهای مناطق فعال را هدف قرار میدهد ولی ژل سبب از بین رفتن چین و چروکهای دائم و عمیق میشود. به طور کلی ژل یک مادهی حجم دهنده است.
هزینه بوتاکس نسبت به فیلر کمتر است.
بوتاکس اغلب در قسمت فوقانی صورت مانند خط اخم، خط پیشانی، چروک دور چشم، برخی از نواحی پایینی صورت و خط فک مورد استفاده قرار میگیرد در حالی که ژل برای رفع نقوص صورت مانند چروکهای دور چشم، گونههای گود افتاده، خطوط میان بینی و لب، دهان رو به پایین و … استفاده میشود.
در چه مواردی از بوتاکس استفاده می شود
- بوتاکس در برخی نواحی صورت مانند خط اخم، خط پیشانی، خطوط پنجه کلاغی اطراف چشم، برخی از نواحی پایینی صورت و خط فک تزریق میشود.
- درمان تعرق زیاد دست، پا و زیر بغل .
- درمان سردردهای مزمن میگرنی.
- قرینه کردن دو طرف صورت.
- از بین بردن خط اخم.
- درمان خط خنده.
- مشکلات و سختی بلع مواد غذایی در مری.
- انقباض فک و دهان.
- انقباض تارهای صوتی حنجره.
- شقاق مقعد.
- درمان افتادگی پلک.
- درمان اسپاسم عضلات صورت و گردن.
- درمان پریدن پلک.
- ترشح بیش از حد بزاق دهان.
- درمان انحراف چشم.
- از بین بردن اسکارهای (جای زخم) دردناک.
- کمک به درمان مثانه بیش فعال.
- بالا بردن ابروها.
- درمان افتادگی گوشههای لب و نوک بینی.
- کاهش خطوط ایجاد شده در گردن.
- حذف چین و چروک چانه.
عوارض کوتاه مدت و بلند مدت بوتاکس
- تزریق بوتاکس موجب فلج موقت (حدود ۶ ماه) عضلاتی میشود که در اخم و خنده و در کل زبان چهرهی شما دخالت دارند. بیحالت شدن چهره و مصنوعی بودن آن شایعترین عارضه بوتاکس است. بر عکس آنچه که استفاده کننده آن را جوانی مینامد او فقط چهرهای ماسکه و بیاحساس را برای خود ایجاد کرده است.
- افتادگی و شل شدن پلک یا ابرو.
- افتادگی لبها.
- کبودی، تورم و قرمزی.
- سردرد.
- دفع غیرارادی ادرار.
- ضعیف شدن عضلات و بیحس شدن صورت.
- علائمی شبیه به سرماخوردگی.
- حالت تهوع.
- سخت شدن تکلم یا بلع.
- تاری دید و مشکلات بینایی.
- تاثیر معکوس داشتن و عمیق شدن خطوط بوتاکس شده.
- احتمال ابتلا به بیماری های خونی مانند ایدز و هپاتیت به دلیل وجود مشتقات خونی در بوتاکس های تزریقی.
- واکنشهای کولینرژیک که معمولا بهصورت خشکی دهان یا خشکی چشم بروز مییابند.
- برخی از افراد ممکن است به ترکیبات موجود در بوتاکس حساسیت داشته و واکنشهای آلرژیک نشان ندهند. در این صورت علائمی مثل کهیر یا مشکلات تنفسی مشاهده خواهد شد.
- با توجه به این نکته که سم بوتولینوم یک ماده سمی و کشنده است، استفاده نادرست از آن میتواند منجر به بروز صدمات جبران ناپذیر و حتی مرگ افراد شود.
بوتاکس برای چه افرادی ممنوع است
- افرادی که سابقه مشکلات قلبی و عروقی دارند.
- اشخاصی که دچار سابقه بیماریهای عفونی و التهابی در ناحیه مورد تزریق هستند.
- افرادی که سیستم عصبی و عضلانی آنها دچار اختلال است یا مبتلایان به بیماریهایی مانند ام اس.
- کسانی که مشکلات انعقاد خون دارند یا داروهای روانکننده خون مصرف میکنند.
- افرادی که سیستم بدنی آنها بسیار ضعیف است یا دچار عفونت شدید در بدن خود هستند.
- کسانی که واکسن بیماریهای مختلف را کمتر از دو هفته گذشته دریافت کردهاند.
- افرادی که سن آنها کمتر از ۱۸ سال یا بالای ۸۰ است.
- مادران باردار یا شیرده.
آیا در طب سنتی جایگزینی برای بوتاکس معرفی شده است
در طبیعت برای تمامی نیازهای انسان جوابی وجود دارد. با استفاده از توصیه های طب سنتی ما می توانیم سبک زندگی خود را طوری تغییر بدهیم که از بروز خیلی از بیماری ها پیشگیری و خیلی از بیماری ها را درمان کنیم. ولی آیا طب سنتی برای زیبایی هم توصیه ای دارد؟ آیا می توانیم جایگزینی برای بوتاکس در طب سنتی پیدا کنیم؟ جواب این سوال را در مطلبی با همین عنوان در سایت طبایع بخوانید. (جایگزین های طب سنتی برای بوتاکس)
منبع: تیم تولید محتوای طبایع