اوتیسم یا درخودماندگی یک بیماری رشدی عصبی است که هنگام ارتباطات اجتماعی نمایان می گردد. انواع اختلال در این بیماری اختلال فکری، زبان، عصبی، کاتاتونیا (حالت خلسه ای) و مرتب با یک بیماری زمینه ای که فرد مبتلاء ممکن است یک یا چند نشانه از آن را داشته باشد و به صورت مشکلاتی نمایان گردد.
از جمله این مشکلات می تواند مسائل ارتباطی و عاطفی، مشکل در ارتباطات غیر کلامی، حرکات تکراری، پایبندی محکم به قواعد و روال های خاص افزایش یا کاهش واکنش به مسائل محیطی خود و داشتن دغدغه های ثابت باشند.
عوامل به وجود آورنده اوتیسم ژنتیک، مبتلاء بودن اعضای درجه یک، سندرم ایکس شکننده، وزن کم زمان تولد، عدم تعادل متابولیک، تاثیر مواد شیمیایی و فلزات سنگین، عفونت ویروسی قرار گرفتن جنین تحت تاثیر برخی داروهای مشکل آور می باشند.
درمان اوتیسم در طب سنتی
داروهای گیاهی
- جینکوبیلوبا گیاهی است که میتواند در درمان بیماری اوتیسم ( اوتیسم چیست ) موثر واقع شود.
- در بیماران اوتیسم افزایش آمونیاک در خون دیده می شود. انگور مخلوط عسل و آویشن در آب و آب شلغم به همراه عسل میزان آمونیاک خون را به میزان زیادی کم میکند.
- بعد از شام خوردن آب سیب طبیعی و عسل توصیه میشود.
- از جمله راههای درمان اوتیسم ( اوتیسم چیست ) در کودکان دارای مشکل لکنت زبان استفاده از انار شیرین ، آب انار یا رب انار شیرین است.
رژیم غذایی
- مطالعات نشان داده است مصرف ویتامین ۶ B و ۱۲ B، منیزیم و سلنیوم نیز در این بیماران مفید است. به همین دلیل توصیه می شود افراد مبتلا به اوتیسم از منابع غنی از منیزیم مانند: سویا، اسفناج، بادام، تخم کدو و آفتابگردان، عدس، جو و کلم بروکلی استفاده کنند.
- حبوبات و مغزها نیز به دلیل غنی بودن از ویتامین B توصیه می شود.
- بهتر است این افراد از مصرف زیاد شیرینی، بیسکویت و ماکارونی به دلیل دارا بودن گلوتن و نیز مصرف لبنیات و بستنی به دلیل داشتن کازئین (پروتئین شیر) اجتناب کنند، زیرا گلوتن و کازئین باعث تشدید علائم اوتیسم می شود.
- کنسرو و غذای آماده، شکلات، رنگ های مصنوعی و فست فودها نیز مضر است.
- مصرف زیاد میوه و سبزیجات تازه و نوشیدن آب کافی توصیه می شود.
- مطالعات زیادی تاثیر مثبت گیاه جینگکو را نیز در بهبود شرایط بیماران اوتیسم نشان داده است. جینگکو در تقویت حافظه و کمک به تکامل مغز مفید است.
- طب سوزنی نیز از روش های درمانی توصیه شده و اثربخش در بهبود شرایط مختلف بیمار اوتیسم است.
- تمرینات فیزیکی، ورزش و ماساژ نیز به این بیماران کمک می کند.
روش های روانشنایی درمان اوتیسم
برای سازگار شدن افراد مبتلا به اختلال اوتیسم با زندگی روزمره و بالا رفتن کیفیت زندگی آن ها تلاش های زیادی شده است بسیاری از این افراد مشکلات ارتباطی بسیار شدیدی دارند و بدون حمایت و مراقبت دایم از سوی دیگران نمیتوانند زندگی عادی داشته باشند.
رفتاردرمانی
- کار آمدترین روش درمانی، روش توان بخشی است. برای درمان اوتیسم کودک باید بطور فشرده و ترجیحا هر روز تحت خدمات گفتاردرمانی و کاردرمانی قرار گیرد. کاردرمانی و گفتار درمانی به تقویت مهارتهای مختلف کمک میکند. ارزیابی وضعیت حسی – حرکتی کودک به وسیله کارشناسان کار درمانی صورت می پذیرد. و در صورت لزوم جلسات کاردرمانی ذهنی کودک بطور منسجم برگزار می گردد.
روش TEACCH
- این روش درمان اوتیسم اولین روشی بود که برای کودکان اوتیستیک بکار گرفته شد . نام این روش مخفف عبارت _درمان و آموزش کودکان اوتیستیک و ناتوانی های ارتباطی مرتبط با این بیماری میباشد .در این راه کار درمانی اعتقاد بر این است که محیط زندگی کودک باید با او تطبیق داده شود نه اینکه کودک با محیط تطبیق داده شود .
- در این شیوه درمان اوتیسم از تکنیک خاصی استفاده نمیشود بلکه برنامه درمانی بر اساس سطح عملکرد کودک پایه ریزی می شود توانائی های کودک بر اساس معیار های آ موزش های روانی بررسی می شود و تکنیک های درمانی در جهت بهبود ارتباط، مهارت های اجتماعی و انطباقی طراحی می شوند در این روش بجای اینکه به کودک یک مهارت و توانائی خاص آموزش داده شود .
روش یکپارچگی حسی (SENSORT INTEGRATION)
- آیرز) بنیانگذار تئوری یکپارچگی حسی ( SI ) در سال 1972 میلادی ، یکپارچگی حسی را بعنوان توانایی سازماندهی اطلاعات و دریافت های حسی جهت استفاده تعریف ، و بعد ها با تفصیل بیشتری نیز به آن پرداخت.
- در این روش درمانی که میتواند توسط بازی درمان ، کار درمان و یا گفتار درمان انجام شود به کودک کمک میشود تا بهتر از اطلاعات حسی بهره ببردمثلاً: اگر کودک با حس لامسه خود مشکل دارد از کودک خواسته میشود تا اشیاء متفا وت با جنس های متفاوت را لمس کرده و با آن ها کار کند
داستانهای اجتماعی
از طریق داستانهایی به کودک آموزش داده می شود که چگونه احساسات، منظور و برنامه های دیگران را درک کند . کودک از طریق گوش کردن به داستان ها میفهمد که چه جواب یا عکس العمل مناسبی را باید از خود نشان دهد.