اصطلاح قنداق کردن به پیچیدن نوزاد در پارچه گفته می شود. جنس این پارچه می تواند مختلف باشد. در قنداق کردن امکان حرکت آزادانه دست و پای نوزاد تا حدی از او گرفته می شود. از زمان های بسیار قدیم در کشورها و فرهنگ های مختلف مادران به این نتیجه رسیده بودند که قنداق نوزاد امری مفید و پسندیده است ولی مادران امروز نه از گذشته خود و نه از فرهنگ غنی طبی قدیم متأسفانه اطلاعی ندارند. این در حالی است که خود غربی ها نیز به قنداق کردن روی آورده اند:
به عنوان مثال، در آمریکای شمالی، برای نوزادان با وزن طبیعی، توصیه می شود در زمانی که کودک با مشکلات گریه یا خواب درگیر است، از انقباض در پارچه استفاده شود.
فواید قنداق کردن نوزاد
- تحقیقات نشان داده است آن دسته از نوزادانی که از قنداق بهره برده اند کمتر به ورم روده مبتلا میشوند.
- بند قنداق فشار مختصری بر روی ناحیه ناف و شکم نوزاد وارد میکرد و این سبب تسکین دردهای شکمی نیز میشود.
- قنداق کردن در فصول سرد سال، یکی از بهترین پوشش ها برای نوزاد است که اثر خوبی نیز در هضم، رفع نفخ و دل درد دارد.
- قنداق کردن ازپرانتزی شدن پاها جلوگیری می کند.
- قنداق، نوزادان را از ضربات احتمالی حفظ می کند و در هنگام بغل گرفتن و حمل نیز او را محافظت می کند، دمای بدن نوزاد را ثابت نگه می دارد و به رشد طبیعی اعضاء و اندام کودک کمک می کند.
- نوزاد در قنداق احساس امنیت بیشتری میکند. به دلیل مشابهت به وضعیت رحم.
چگونه نوزادمان را قنداق کنیم؟
- در قنداق سنتی ایرانی بچه بدون پوشک باید قنداق شود. بجای پوشک از یک پارچه لای پای کودک استفاده میشود و در صورت لزوم تعویض می شود
- پس از انتخاب صحیح پارچه و یا پتوی مناسب، آن را به شکل مربع بزرگ درآورید و بر روی زمین پهن کنید.
- گوشه ای از این مربع بزرگ را از بالا به سمت پایین انتقال دهید.
- سر نوزاد را بر روی گوشه تاشده قرار دهید و نوزاد را به حالت درازکش بر روی پارچه قرار دهید.
- سمت راست پتو را یک تا زده و سپس بر روی نوزاد قرار دهید به طوری که دست راست نوزاد را در بربگیرد.
- سمت چپ پتو را نیز به همین شکل انجام دهید.
توصیه هایی برای بهتر قنداق کردن
- توجه داشته باشید که سر و صورت نوزاد پس از قنداق کردن بیرون بماند و نوزاد درون قنداق احساس راحتی کند، یعنی نه خیلی محکم آن را بسته باشید که هیچ گونه حرکتی نداشته باشد و نه خیلی شل ببندید که به راحتی دست های او بیرون بیاید .
- باید دقت شود که بین دو پای بچه فاصله باشد و پا محکم به هم نچسبد. همچنین باید بند قنداق کمی شل باشد که از لحاظ خونرسانی و فشار روی استخوانها مشکلی ایجاد نشود.
- جنس پارچه قنداق، باید حتی المقدور نخی باشد. پارچه های سنگین (مانند پشم) نه تنها سبب گرم شدن بیش از حد نوزاد می شود، بلکه درون آن احساس آرامش نمی کند.
- هنگامی که نوزاد را قنداق کردیم، نباید دمای اتاق را بالا ببریم.
- اگر نوزاد تب دارد و یا عفونتی وارد بدن او شده است، نباید او را قنداق کنیم.
- قنداق کردنهای نادرست سبب کج شدن پای نوزاد و دررفتگیهای متعدد میشود و از آنجایی که بند قنداق از ناحیه سینه شروع و سپس دور شکم و پا بسته میشود، در بندپیچیهای نادرست مشکلات تنفسی و فشارهای مختلف روی لگن و پا ایجاد میکند.