نام دیگر شوید شبت است و طبیعت آن، گرم و خشک است. گیاهی است یک ساله به ارتفاع 30 سانتیمتر تا یک متر(گاهی بیشتر) و ریشه راست، مخروطی شکل و به رنگ سفید دارد. طول ریشه متغیر و بین 10 تا 30 سانتیمتر است. ساقه آن منشعب، استوانهای، بیکُرک، دارای خطوط طولی و در محل گرهها کمی فرو رفته است.
برگهای تازه و خشک شده این گیاه مانند زیره سیاه و معطر است و برای طعمدهی در خیلی از غذاها به کار برده میشوند.
خواص گیاه دارویی شوید
- مصرف شوید، برای تنگی نفس و بیماریهای ناشی از سردی و تری سینه و معده (امراض بلغمی سینه که بیشتر در زمستان پدید میآیند) مفید است.
- یکی از مهمترین خواص شوید، کمک به هضم غذا در معده است. برای این منظور میتوانید شوید خشک را همراه غذا مصرف کرده یا در پختن از آن استفاده کنید. (بعنوان مثال شوید پلو، کوکو سبزی، قرمه و آش سبزی)
- سکسکه ناشی از پری شکم، ضعف معده، کبد و طحال، سنگ کلیه و مثانه، کولیت، درد مفاصل سرد، درد قاعدگی و بیماریهای تناسلی نیز با مصرف شوید بهبود مییابد.
- تسکیندهنده دلپیچه نیز است.
- مصرف شوید تازه، برای تنگینفس، سکسکه، ضعف معده و کبد و طحال، سنگ کلیه و مثانه، کولیت، درد مفاصل، درد قاعدگی و بیماریهای تناسلی مفید است.
- مسکن درد شکم و روده، بازکننده گیر و انسداد آنها، هاضم قوی، پزنده طعام، بازکننده باد و بول و حیض و شیر است. تخم آن در این خصوص قویتر از خود آن است.
- یرقان (زردی پوست)، امراض بلغمی، سکسکه، ضعف معده، جگر و طحال را رفع میکند.
- سرفه و تنگی نفس را بهبود میدهد.
- با طبیعت گرم و خشک، مفید حال بلغمیها و سرد مزاجها است.
- خوردن آن برای درد مفاصل مفید است.
- بازكننده كیسه صفرا و صفرا آور است.
- دافع گاز روده است.
بیشتر بخوانید!
موارد منع مصرف
- افراد با مزاج خیلی گرم، خانم های باردار و افرادی که ضعف بینایی دارند.
- مصلح شوید غوره است. اگر مزاج شما گرم است و با مصرف این گیاه احساس گرمی میکنید بهتر است آن را با کمی غوره یا آبغوره مصرف کنید.
- مصرف روزانه این سبزی به بهانه کاهش درد زیر دل بانوان و دختران (در ایام پریودی ) و یا به بهانه لاغرسازی سبب میشود که چشم به سمت نابینایی برود.
- خوردن آن برای آقایان به طور مستمر ممنوع است چون باعث اختلال در آب منی میشود.
نحوه استفاده
- ۲ قاشق چای خوری شوید خشک را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد. دمنوش شوید آماده است، آن را از صافی رد کنید و بنوشید.
- نحوه استفاده تخم شوید به صورت جوشانده می باشد که روزانه باید به مقدار دو استکان مصرف نمایند. عرق شوید یک استکان بعد از نهار و شام مصرف شود.
- بعد از غذا كمی از این گیاه میل کرده یا دمكرده آن استفاده شود، برای درد مفاصل مفید می باشد.
- ضدباكتری است و می توانید از آن برای شستشو زخمهای آلت و چركین شدن زخمها از جوشانده شوید استفاده كنید.
- اگر بتوانید آب شوید را با عسل مصرف کنید، سموم بدن و اخلاط غلیظ از معده را از بین میبرد و باعث تحریک استفراغ شده و انجام این کار در فصل بهار برای تصفیه دستگاه گوارش بسیار مفید است.
منبع: همکار متخصص طبسنتی سرکار خانم دکتر الهام قدمی یزدی
زينب
سلام عالی بود هم خواص مفید شوید روگفت وهم منع مصرفش که خیلی مهمه. ممنون
مینوش
از توضیحات شما سپاسگزارم
شیرین موحدی
بسیار توضیحات کامل و عالیی بود. کمال تشکر از خانم دکتر را دارم