افراد کم خون و کسانی که در آن ها مغز ضعیف شده است بیشتر به سرماخوردگی مبتلا می شوند. در هر صورت به افراد توصیه می شود که این موارد را رعایت کنند.
1- کم بخورید
زيرا پرخوری باعث تجمع مواد در بدن و کند شدن هضم ماده بیماری می شود.
2-کم بنوشید
چون آب مانع کندی هضم ماده بیماری به علت سردی و نیز افزایش آبریزش می شود.
3- کم بخوابید
چون خواب باعث کاهش متابولیسم مغزی و کاهش قدرت هضم ماده بیماری توسط آن می شود. البته استراحت ضروری است.
4- تا دو ساعت بعد از غذا نخوابید
چون خواب بعد از غذا باعث افزایش تبخیر مواد هضم نشده از معده و پر شدن سر از آن میشود
5- مواد معطر نخورید
مغز غذاهای معطر را دوست دارند و به خود جذب میکنند و باعث افزایش آبریزش و خلط پشت حلق میشود.
6- سرتان را همیشه حتی در خواب بپوشانید
چون حرارتی که در سر باعث هضم ماده مرض می شود خارج شده و نیز مخصوصا در فصل سرد بادهای ناسازگار، هضم ماده مرض را کند می کنند.
7-بخور دهید
حتی بخار آب به تنهایی به هضم ماده مرض کمک می کند اما اگر بینی و گلو خارش یا سوزش دارد گل بنفشه و اگر ندارد گل بابونه را کنی با آب بجوشانید.
8- غذاهای سنگین نخورید
چون حرارت غریزی متوجه هضم ماده مرض نخواهد بود.
9- از دود استفاده کنید
دودهای مثل دود کندر در موارد گرفتگی مجاری تنفسی باعث بازگشایی و در موارد عفونت موجب پخته شدن و دفع مواد عفونی می شود. همچنین مانع سرایت سرماخوردگی به دیگران است.
10- روزها نخوابید
خورشید مواد را به سر و ظاهر بدن جذب می کند و در خواب میل حرارت غریزی به سمت عمق بدن است. بدین سان مواد در سر جمع می شود و تحلیل نمیرود.
11- حمام کنید
حمام باعث پخته شدن مواد است. مراقب باشید چون بایستی سر و صورت خوب خشک شود و تا رفع کامل التهاب حمام پوشیده باشد.
12- مراقب یبوست باشید
یبوست صعود بخارات عفونی به سر و ضعف بیشتر می شود. بهتر است از غذاهای ملین استفاده کنید چون روانی شکم می تواند باعث تسریع در دفع ماده مرض سرماخوردگی شود.
13- عرقیات سرد میل کنید
این مورد در سرماخودگیهای طول کشیده مناسب نیست. عرقیات سرد باید نیم ساعت قبل از غذا میل شود و بوی عطر نداشته باشد.
راهکارهایی برای جلوگیری از سرماخوردگی
- مصرف روزانه بادام، چرا که بادام بسیار مقوی است و ضعف بدن را جبران می کند.
- نوشیدن روزانه یک لیوان چای استخدوس (یک قاشق غذاخوری استخدوس را در ۲ لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند و با عسل میل کنید).
- مویز بخورید این کار باعث بهبود قوای مغز و بدن می شود.
- استفاده هفتگی از نوشیدنی عسل و لیمو(حل شده در آب گرم). همچنین خوردن نعناع تازه می تواند کم خونی را درمان و از سرما خوردگی جلوگیری کند.
- مصرف مرکباتی مانند لیموترش، لیموشیرین، پرتقال و نارنگی موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و مصرف آن همراه با غذاها جذب آهن را افزایش میدهد و کم خونی را جبران میکند. در فصل پاییز و زمستان مرکبات به وفور یافت میشود؛ مرکبات سرشار از ویتامین C است و این ویتامین یکی از آنتی اکسیدانهای قوی است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
درمان زکام
در اصطلاح گياه درمانى اگر آبريزش از بينى به طرف خارج باشد زكام، اگر به طرف حلق و سينه رهسپار گردد نزله نامند.
اين خود زمينه را براى برونشيت و ورم ريه و ساير بيمارىهاى ريوى مستعد میسازد چه مزاج بيمار گرم و چه سرد، باشد بايد تا سه روز بجز آش جو هيچ طعام آشاميدنى به بيمار ندهند. عناب، سهپستان، گل اروانه، بنفشه به صورت جوشانده به كار برند و از غذاهاى سرخ كرده و ترش بسيار سرد و محرک بپرهيزند. نيز از ماش، اسفناج، سبوس گندم، نشاسته به صورت حريره و روغن بادام و شكر استفاده نمايند. اگر بيمارى كه مبتلا به زكام است بر روى شكم بخوابد و صورت را روى بالش گذارد تا ماده بتواند بهتر جارى شود در بهبودى بيمار مؤثر است زيرا در اين صورت مايعات از حلق به طرف پايين سرازير نمىشود. مبتلايان به زكام بايد حتما سر را پوشيده دارند و از هواى سرد و شمالى بپرهيزند، هرچند عطش داشته باشند نبايد آب سرد بنوشند. اينگونه بيماران كمتر بخوابند زيرا ماده بيمارىزا بيشتر مىتواند به سوى حلق سرازير شود و بيشتر به حالت نيمه نشسته بسر برند و استراحت كامل كنند.
با تشکر از همکار متخصص طبسنتی آقای دکتر روح الله شعرا برای تهیه این مطلب.