سکته قلبی چیست؟
سکته قلبی یک نوع حمله ی قلبی است که باعث از بین رفتن بخشی از سلول های قلب می گردد که غیر قابل برگشت بوده و میزان نابودی آن ها بستگی به میزان حمله دارد که در اثر از بین رفتن جریان خون و فشار شدید در آن قسمت می باشد. این حمله هیچ گونه نشانه یا علامت قبلی ندارد و پس از اتفاق به صورت درد شدید قفسه سینه نمایان می گردد. علت اصلی این اتفاق گرفتگی رگ های قلبی می باشد . عمدتا برای از بین بردن این عارضه از بالن کردن و جراحی قلب استفاده می گردد. عوامل کمک کننده به ایجاد این مشکل عدم فعالیت بدنی،کلسترل بالا، استعمال دخانیات،الکل، فشار عصبی، دیابت و… می باشد.
چگونه از نظر پزشکی مدرن از سکته قلبی پیشگیری کنیم؟
- سیگار نکشید
- طبق یک رژیم غذایی سالم و متعادل بخورید. محققان دریافتند که یک رژیم غذایی مدیترانه ای ، بروز سکته قلبی، سکته مغزی و مرگ قلبی عروقی را کاهش می دهد.
- به مقدار کافی ورزش کنید.
- به اندازه ی کافی بخوابید.
- اگر دیابت دارید، آن را تحت کنترل بگیرید.
- مصرف الکل را کاهش دهید.
- فشار خون و سطح کلسترول خود را در سطوح مطلوب نگه دارید.
- وزن خود را کاهش دهید.
- کمتر خود را در معرض استرس قرار دهید.
- راههای مدیریت استرس را یاد بگیرید.
- یک تیم از دانشکده بهداشت عمومی و پزشکی اجتماعی در استرالیا می گویند که واکسن آنفولانزا می تواند خطر سکته قلبی در افراد میانسال را با تنگ کردن عروق افزایش دهد.
شاد بودن خطر حمله قلبی را کاهش می دهد
- برخی محققان که احساس شادی باعث کاهش خطر حمله قلبی میشود.
- شادی و نگرش مثبت به مسائل روی بیماریها اثر مفید دارد. کسی که ذاتی شاد و نگرشی مثبت به زندگی دارد، کمتر در معرض تجربه یک رویداد قلبی است.
- نویسندگان بر این باورند که شاد بودن چیزی است که مردم با آن به دنیا می آیند تا ویژگی ای که ما آنرا بدست می آوریم.
- نشان می دهد مثبت فکر کردن و شاد بودن به کاهش مشکلات قلبی کمک می کند.
- محققان گزارش دادندکه احساسات مثبت، خوش بینی و شادی، به محافظت از سلامت قلب کمک میکند.
درمان های لازم برای سکته قلبی از نظر طب جدید چیست؟
بیمار حمله قلبی هرچه سریعتر درمان شود، درمان موفق تری خواهد داشت. این روزها، اکثر حملات قلبی را می توان به طور موثر درمان کرد. این را به خاطر داشته باشید که بقای بیمار تا حد زیادی به سرعت انتقال او به بیمارستان بستگی دارد.
درمان در طول حمله قلبی
CPR (احیای قلبی-ریوی)
در برخی از بیماران سکته قلبی، تنفس مختل شده یا حرکت نمی کنند و یا به صحبت و لمس پاسخ نمیدهند، آنها نیز ممکن است سرفه کنند. اگر این موارد مشاهده شود، باید فورا CPR آغاز شود.که شامل:
ماساژ دستی قفسه سینه و تنفس دهان به دهان:
۳۰ عدد ماساژ به قلب و سپس دو تنفس دهان به دهان.
دفیبریلیتور
(تپش قلب را به حالت طبیعی برمی گرداند. (مثلا با استفاده از جریان برق):
این یک دستگاه پزشکی CPS است. که به سراسر قفسه سینه بیمار ،شوک الکتریکی می فرستد و هدف اینست که با استفاده از برق به قلب شوک الکتریکی بفرستد تا دوباره به فعالیت برگردد.
۳۰۰mg آسپرین
۳۰۰mg آسپرین به اغلب بیماران در طول یک حمله قلبی داده می شود. آسپرین به جلوگیری از رشد لخته شدن خون در عروق کمک خواهد کرد.
ترومبولیتیک
(عملی که لخته هایی را که باعث انسداد جریان خون شده اند را حل میکند.)
در این روش لخته های خون حل می شوند. این روش ها عبارتند از آلتوپلاز و استرپتوکیناز. آنها باید به بیمار در اسرع وقت تزریق شوند. اگر جریان خون به عضله قلب را بتوان خیلی سریع به میزان کافی رساند، بسیاری از عضله قلب زنده خواهد ماند.
داروهای مسکن
گاهی اوقات به بیمار برای کنترل درد و ناراحتی مورفین تزریق می شود. کارشناسان می گویند که این نیز باعث کاهش اضطراب می شود.
درمان های لازم پس از یک حمله قلبی
اغلب بیماران به داروهای مختلفی پس از حمله قلبی نیاز دارند. که هدف آن جلوگیری از وقوع حملات قلبی در آینده است.
آسپرین و دیگر ضد پلاکت ها
خون ما دارای پلاکت است. این ذرات کوچک به لخته شدن خون کمک می کنند. اگر آنها بسیار چسبناک باشند ، به رسوب چربی، یا پلاک ها میچسبند و به شکل یک ترومبوز در می آیند.
ترومبوز نوعی لخته است. ترومبوز در عروق کرونر می تواند منجر به یک حمله قلبی شود.
ضد پلاکت ها چسبندگی پلاکت ها را کاهش می دهند.برای اغلب بیماران یک دوز ۷۵mg روزانه تجویز میشود.
این آسپرین با دوز پایین است.کسانی که زخم معده ممکن است دارو برای جلوگیری از آسپرین از آسیب رساندن به معده شان داده شده است.برای بیمارانی که از آسم رنج می برند ممکن است کلوپیدوگرل به جای آسپرین تجویز شود.
بتا بلاکرها
این داروها ضربان قلب را آهسته تر میکنند و باعث میشوندبا نیروی کمتری بتپد، در نتیجه حجم کار قلب را کاهش می دهند.
همچنین باعث ایجاد ثبات در فعالیت الکتریکی قلب می شوند. برخی ازین داروها عبارتند از متوپرولول، پروپرانولول، تیمولول، و آتنولول.
مهار کننده های ACE (آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین)
این داروها به کاهش حجم کار قلب با باز کردن رگ های خونی و کاهش فشار خون کمک میکنند. کارشناسان می گویند، مهار کننده های ACE قلب را از آسیب بیشتر نیز محافظت می کنند.
قبل از شروع این نوع درمان، بیمار آزمایش خون میدهد تا مطمئن شود کلیه هایش به درستی کار میکنند. سپس، حدود ده روز پس از شروع درمان، آزمایشات بیشتری روی بیمار انجام خواهد شد تا مطمئن شوند کلیه هایش هنوز هم خوب کار می کند.
بعد از یک دوره حدودا ۳ هفته ای، دوز بیمار به تدریج افزایش می یابد. نمونه هایی از مهار کننده های ACE عبارتند از لیزینوپریل، پرینودوپریل و رامیپریل.
استاتین ها
استاتین ها باعث میشوند کبد ، کلسترول کمتری تولید کند، در نتیجه کاهش باعث کاهش سطح کلسترول خون می شود. بیماران مبتلا به کلسترول بالا بیشتر در معرض خطر رسوب چربی در رگ های خونی خود به خصوص شریانها هستند.
استاتین ها عبارتند از آتورواستاتین، فلووستاتین، پروواستاتین، روزوواستاتین و سیمواستاتین.
عمل جراحی بعد از حمله قلبی
اگر قلب بیمار به شدت آسیب دیده باشد، ممکن است وی نیاز به عمل جراحی پیدا کند. شایع ترین جراحی ها در بیماران حمله قلبی عبارتند از:
آنژیوپلاستی
این عمل را می توان بعد از سکته قلبی، یا در برخی از واحدهای متخصص در حین حمله انجام داد. آنژیوپلاستی عروق کرونر را باز میکند. سیم کوچکی از شریان کشاله ران یا بازو به بالا فرستاده میشود.
یک بالون کوچک، به شکل یک سوسیس، در پایان سیم وجود دارد. بالون در باریک ترین بخش عروق قرار میگیرد و سپس باد میشود و لخته را از بین میبرد.
پس از آن سیم فلزی قابل انعطافی به نام استنت برای باز نگه داشتن رگ در همان محل قرار داده خواهد شد.
CABG (باز کردن مچرای جدید)
عروق خونی آسیب دیده به بافتی از رگ های خونی نقاط دیگر بدن پیوند میشود.پیوند در اطراف منطقه مسدود شده ی شریان انجام شده و اجازه می دهد خون به عضله قلب برود.
سلول های بنیادی مغز استخوان
محققان، بر این باورند که سلول های بنیادی مشتق از مغز استخوان ممکن است عملکرد قلب پس از سکته قلبی را بهبود بخشد.
بستری و دوره نقاهت پس از حمله قلبی
استراحت پس از یک سکته قلبی می تواند فرآیندی آهسته و تدریجی باشد.که شامل ارتباط با متخصصین، مراقبت های بهداشتی، از جمله پزشکان، متخصصان، پرستاران، درمانگران فیزیوتراپی، داروسازان مختلفی است.
بهبود بیماران به طور کلی در بیمارستان شروع خواهد شد، و پس از آن در خانه ادامه می یابد.
فعالیت بدنی
کارشناسان می گویند که بسیار حیاتی است که بیمار سکته قلبی در دوران نقاهت فعال باقی بماند. ورزش، بخش مهمی از بهبودی است، که منجر به تقویت عضلات قلب میشود، و به طور قابل توجهی خطر ابتلا به حمله قلبی دیگر را کاهش می دهد.
به بیشتر بیماران در حالی که هنوز در بیمارستان هستند، نوعی برنامه ورزشی داده میشود.مهم است که برای هر برنامه ورزشی با یک متخصص ورزش که جزو بخشی از تیم حرفه ای سلامت بیمار است،مشورت شود.
اکثر برنامه های ورزشی اولیه ،حدود ۱۲ هفته طول میکشد. بیشتر بیماران حمله قلبی قادر به بازگشت به فعالیت های روزمره عادی خود هستند. البته، این مورد به حالت فیزیکی و روانی بیمار بستگی دارد. پزشکان به اکثر بیماران توصیه میکنند که آنرا آسان بگیرند.