انسداد روده چیست؟
انسداد روده توقف جریان حرکت محتویات داخل روده در مسیر خود که یک خطر جانی بسیار مهم می باشد و باید سریعا به دکتر مراجعه کرد. این بیماری برای هر سنی ممکن است اتفاق بیافتد و ممکن است در هر قسمت از روده باشد و تنها راه خلاصی از آن عمل جراحی می باشد.
نشانه های این بیماری معمولا بر اثر مکان انسداد متفاوت می باشد ولی نشانه های معمول آن حالت تهوع، دل درد، عدم توانایی درد دفع گازها و… باشد. علل انسداد روده عمدتا به خاطر گرفتگی های داخل روده، در هم روی روده، غده های روده، فتق، اجسام خارجی، آبس های داخل شکم، سنگ کیسه صفرا و… باشد.
پیشگیری از انسداد روده در پزشکی مدرن چیست؟
این روش های درمانی زمان زیادی نمی برد و در پیشگیری از انسداد روده و پیچ خوردگی روده به شما کمک می کنند، این روش های درمان سنتی انسداد روده عبارتند از:
- نوشیدن آب زیاد: نوشیدن حداقل هشت لیوان آب در روز به شما کمک می کند تا روده های شما فعالیت نرمالی داشته باشند. این کار برای کسانی که مشکلات روده ای مثل یبوست یا نفخ شکم دارند، بسیار مهم است.
- حفظ یک رژیم غذایی سالم: غلات کامل، میوه های تازه و سبزیجات برگ دار سبز به عنوان درمان گیاهی انسداد روده موثر هستند، در حالی که از خوردن گوشت قرمزو غذاهای فراوری شده باید پرهیز کنید.
- تمیز کردن روده: تمیز کردن چند وقت یک بار روده به حذف مدفوع باقی مانده در بدن کمک می کند. این کار باعث پیشگیری از انسداد روده، پیچ خوردگی روده و بیماری های دیگری که با تنبلی دستگاه گوارش بوجود می آید، می شود.
- ورزش روزانه: به تحرک در آوردن بدن باعث به حرکت درآمدن دستگاه گوارش نیز می شود. ورزش روزانه باعث به جریان افتادن گردش خون می شود و این کار باعث از بین رفتن بسیاری از مشکلات از قبیل پیچ خوردگی روده می شود.
درمان انسداد روده در پزشکی جدید چگونه است؟
درمان انسداد روده به علت به وجود آمدن آن وابسته است . بیشتر انسدادهای روده نیازمند به جراحی است که گاهی اوقات با دارو نیز قابل درمان است .
گزینه های درمانی شامل موارد زیر می باشد :
داروها
اوپییوئیدها که باعث یبوست می شوند و در نتیجه باید مسهل ها را همراه با آن ها مصرف کرد .
مشاهده
در این موارد ، روده شما در طول چند روز مورد مشاهده قرار می دهند و در این شرایط باید میزان مصرفی غذا نوشیدنی را کاهش داد تا انسداد روده بدتر نشود اما بدن باید مرطوب و هیدراته بماند .
لوله
این لوله های باریک از بینی رد می شود و وارد شکم فرد می شوند . آن ها مایعات و گاز محبوس درون شکم را آزاد می کنند و فشار را برمی دارند و همچنین درد و حالت تهوع را نیز از بین می برند .
جراحی
جراح می تواند بخش های آسیب دیده و مسدود شده روده را بردارد یا این که روده را با برش و بخیه کمی گشاد تر کند .
مایع درمانی
پزشک یا پرستار این دارو را درون روده فرد می کند که یبوست او برطرف شود .
درمان گرفتگی جزئی مکانیکی روده
اگر گرفتگی مکانیکی روده جزئی باشد و غذاها و مایعات تا حدودی از آن عبور کنند، بیمار نیاز به درمان دیگری به غیر از تثبیت وضعیتش در بیمارستان، ندارد . پزشک برای این بیماران رژیم غذایی کم فیبری را تجویز می کند که هضم و جذب آن برای روده راحت تر باشد.
درمان گرفتگی کامل مکانیکی روده
اگر از روده هیچ غذایی عبور نمی کند و روده کاملا مسدود است عمل جراحی می تواند کمک کننده انسداد روده باشد.طی عمل جراحی، قسمت گرفته شده روده و یا هر بخشی از آن که مرده یا آسیب دیده است، برداشته می شود.برای رفع گرفتگی ، پزشک ، از استنت فلزی گشادکننده که توسط اندوسکوپ و از طریق دهان یا روده بزرگ، وارد روده بزرگ می شود، استفاده می کند و با آن روده بزرگ را باز می کند. این استنت های فلزی در افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ و …به کار می رود.
درمان نوع فلجی
اگر علت گرفتگی روده شما ایلئوس فلجی باشد این مشکل خودبخود بهتر می شود اما اگر ایلئوس فلجی طی چند روز بهبود نیابد، پزشک داروهایی را برای انقباض عضلات روده تجویز می کند تا حرکت غذاها و مایعات در روده آسان تر شود.
اگر علت انسداد روده فلجی یک نوع بیماری یا دارو ، پزشک با درمان بیماری زمینه ای و قطع مصرف آن دارو به بیمار کمک می کند.
داروهایی که ناراحتی های شکم ، معده و روده را از بین می برند ، شامل موارد زیر می باشند :
- داروهای ضد تهوع
- داروهای مسکن برای از بین برن درد
- آنتی بیوتیک ها برای مبارزه با عفونت
- تغییر رژیم و سبک زندگی
تغییرات رژیمی شامل موارد زیر است :
- مصرف کم تر غذا
- جویدن کامل تر و بیشتر غذاها
- دوری از غذاهای پر از فیبر مثلا غلات کامل
- کاهش کافئین که روده را درگیر می کند .
- اجتناب از مصرف غذاهای چسبناک مثل گوشت خشک و یا کرفس
- پوست کندن میوه و سبزیجات برای هضم راحت تر
- پخت غذا تا جایی که نرم شوند.
- تمرکز روی غذاهای رطوبت دارد مثل سس ها
تغییرات سبک زندگی نیز شامل موارد زیر می باشد :
- ورزش کردن بیشتر
- مرطوب نگه داشتن بدن
- کاهش استرس
- دوری و یا ترک سیگار
- مصرف نکردن الکل
افراد بعد از جراحی انسداد روده ممکن است با مشکلات زیر مواجه شوند که البته احتمال کمی در این باره وجود دارد که عبارتند از:
- -چسبندگی روده
- -فلج روده
- -آسیب دیدگی عصب
- -سندروم روده کوتاه که در آن بخشی از روده از دست می رود و یا به درستی کار نمی کند
- -باز شدن زخم
- -نارسایی یکی از اعضای بدن و یا مرگ در شدیدترین موارد
بیماری در کودکان
انسداد روده ممکن است در هر سنی از نوزادی تا سالخوردگی فرد را مبتلا کند اما علت انسداد روده در کودکان اختلالات مادرزادی موجود در ساختار روده ها می باشد. در این نوزادان مجرای روده چسبندگی دارد یا تنگ و یا بسته است بنابراین کودک در همان روزهای ابتدای تولد، دچار علائمی مانند استفراغ ، ورم شکم می شود . درمان پزشک مشکل چسبندگی روده ها و گرفتگی آنها در کودکان جراحی است.