ما در این پست از مجله اینترنتی طبایع قصد داریم شما را با اهمیت تغذیه درمانی و تدابیر آن در روند بهبود بیماران مبتلا به کرونا آشنا کرده و در نهایت به مطرح کردن غذاها و نوشیدنیهای مفید و مضر برای بیماران کرونایی بپردازیم.
اهمیت تغذیه درمانی در روند بهبود بیماران مبتلا به کرونا
عملکرد سیستم ایمنی بدن نقشی مهمی در پیشگیری از بیماریهای تنفسی ازجمله بیماری ویروس کرونا دارد، اما از مهمترین مواردی که عملکرد سیستم ایمنی بدن را مختل میکند، سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است، در حالی که توجه به نوع تغذیه و در حالت کلی تغذیه درمانی به سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا کمک میکند.
تدابیر تغذیه درمانی برای بیماران مبتلا به کرونا
- انتخاب غذای خوب و سالم
- تناسب غذایی با مزاج بیمار و شرایط سنی؛ جسمی و روحی
- توجه به کمیت و کیفیت غذای بیمار
- توجه به لطافت و غلظت غذا و عدم استحاله به خلط فاسد
- ضدعفونی و گندزدایی صحیح موادغذایی
- رفع ضرر مواد غذایی با استفاده از تکنیک های آشپزی
رفع ضرر مواد غذایی با استفاده از تکنیک های آشپزی
استفاده از تکنیکهای آشپزی برای رفع ضرر مواد غذایی نکته مهمی است که در مبحث تغذیه درمانی می توانیم به آن توجه کنیم. به اصطلاح طب سنتی، درحین آشپزی و طبخ غذا، یک هضم مصنوعی رخ میدهد، که از شدت ضرر ماده غذایی کاسته و بر فایده و خواص آن میافزاید. از جمله تکنیک های آشپزی برای رفع ایرادات و مضرات مواد غذایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از ادویهها
- طولانی کردن زمان پخت
- کباب کردن به جای سرخ کردن (کباب کردن ماهی باعث زدودن رطوبت اضافی آن می شود)
- مصرف میوهها به شکل مربا: استفاده ازمیوه ها به شکل مربای عسلی آنها، هم سبب لطافت و هضم سریع آنها می گردد هم از فساد آنها تا حدودی جلوگیری می نماید که این موضوع در مورد سیب، به، پوست پرتقال، گلابی به خوبی قابل مشاهده است
- خیس کردن حبوبات قبل از پخت: با این کار، سنگینی و نفخ حبوبات از بین می رود.
توصیه های تغذیهای به بیماران کرونایی
در خصوص تغذیه در بیماری کرونا تاکنون هیچ شواهد مستدلی وجود ندارد، از این رو تمامی تدابیر برای حفظ و ارتقا سیستم ایمنی افراد در معرض خطر یا افراد مبتلا و رفع عوارض ناشی از بیماری کرونا که بیشتر ناشی از خشکی بدن است می باشد.
نوشیدنی ها و مواد غذایی مفید برای بیماران مبتلا به کرونا
مصرف دمنوش های مفید
- دمنوش لیمو زنجبیل
مواد لازم: 2 برش ریشه زنجبیل (یا یک قاشق پودر آن)، 2 فنجان آب (500 سی سی)، سه قاشق غذاخوری آبلیمو ترش، عسل به مقدار کم
اول زنجبیل را بشویید و آن را به تکه های ضخیم متوسط تقسیم کنید. سپس آب را در یک ظرف گرم کنید.
زمانی که آب جوشید، زنجبیل را اضافه کنید و برای 10 دقیقه اجازه دهید بماند. زمانی که سرد شد آبلیمو را به آن اضافه کنید و با عسل شیرین کنید. - آبلیمو عسل
آب را جوش آورده و عسل را در آن حل کنید. سپس شعله را خاموش کنید تا ولرم شود. دو تا سه قاشق آبلیمو را به شربت مورد نظر اضافه کنید. این ترکیب را صبح زود و نیم ساعت قبل از غذا میل کنید. در افراد گرم مزاج بهتر است میزان آبلیمو بیشتر استفاده شود. - جوشانده پونه عناب و آویشن (مناسب افراد با مزاج سرد)
چهار لیوان آب را درون کتری ریخته و آویشن و پونه هر کدام یک قاشق به همراه هفت عدد عناب نیم کوب شده به آن اضافه کنید. ترکیب مورد نظر را بجوشانید تا یک لیوان از آب آن بخار شود. این ترکیب برای تقویت سیستم ایمنی بدن و دفع سموم و مواد زائد از بدن مفید است.
مصرف سوپهای مقوی
در این دوره، مصرف سوپهایی مانند سوپ کدو حلوایی، سوپ جو، سوپ سبزیجات، سوپ ورمیشل و … توصیه می شود، به طور کلی سوپ مصرفی بیماران باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
- میزان حبوباب به کار رفته در آنها کم باشد.
- فاقد گوشت باشند یا در صورت استفاده از گوشت، از گوشتهای سبک مانند گوشت جوجه خروس، آن هم به میزان کم بهره گرفته شود.
- زمان پخت آنها طولانی باشد.
- حالت آبکی داشته باشند نه لزج و غلیظ.
مصرف خورشهای آبکی و مقوی
خورشهای مناسب برای بیماران کرونایی که شرایط حاد مریضی را پشت سر گذاشتهاند عبارتند از:
- خورش کدو
- خورش کرفس
- خورش بامیه
در واقع یکی از اهداف مصرف مواد غذایی فوق، این است که رطوبت بدن ما تامین شده و دچار خشکی مزاج و یبوست که بیماری را تشدیدتر میکند نشویم.
نوشیدنی ها و مواد غذایی مضر برای بیماران مبتلا به کرونا
در بیماران کرونایی مصرف موادغذایی و نوشیدنی های زیر توصیه نمیگردد:
- آب میوه، حتی آب به تنهایی نیز توصیه نمی گردد.
- موادغذایی سریع الاستحاله به غلط فاسد مانند ماست و شیر و ماهی
- موادغذایی و نوشیدنی های با طبع سرد
- گوشت های غلیظ و دیرهضم مانند گوشت گاو
- میوههای بیکیفیت و دیرهضم