خواص و مزاج گل گاوزبان در طب سنتی این گونه بیان میشود:
- مزاج گل گاوزبان موجود در ایران گرم و تر است.
- گل گاوزبان مسهل صفرا و اخلاط سوخته و سودا است.
- در رفع بیماریهای سوداوی، خشونت نای و سینه، سرفه، تنگی نفس، گلودرد، سنگ کلیه و مثانه مفید است.
- مصرف جوشانده آن با عسل برای اکثر بیماری های ریه مفید است.
- نشاط آور است. غم و اندوه، وسواس، ترس و امثال آن را برطرف میکند.
- تقویت کننده مغز، اعصاب، قلب و کبد است.
- شربت و دمنوش آن سبب لینت مزاج میشود.
- برای سنگ کلیه و مثانه مفید است.
مقدار مصرف روزانه گل گاوزبان در یک فرد بالغ و نحوه تهیه جوشانده آن
- مقدار مصرف روزانه در یک فرد بالغ یک مثقال (حدود 5 گرم) گل گاوزبان است که باید در حجم حدود دو لیوان آبجوش بمدت ۱۵ دقیقه آرام و ملایم جوشانده شود.
- افزودن لیموعمانی یا آب لیمو به جوشانده ملایم گل گاوزبان ضروری نیست ولی آن را خوشرنگ میکند و برای کسانی که دچار تپش قلب اضطرابی همراه با داغی بدن و سینه و صورت میشوند سودمندتر است.
- افزودن مقدار اندکی عسل یا نبات به این جوشانده اشکالی ندارد ولی این شیرینی باید ملایم باشد.
مصرف گل گاوزبان و جوشانده آن برای چه افرادی توصیه نمیشود؟
- افراد دارای فشارخون بالا
- افراد مبتلا به سنگ کلیه
- زنان باردار و شیرده
- نوزادان و کودکان
عوارض زیاده روی در مصرف گل گاوزبان
- مصرف زیاد گل گاوزبان برای طحال مضر است.
- افراط در مصرف گل گاوزبان به علت وجود آلکالوئید، خطر افزایش ابتلا به سرطان کبد را بالا میبرد.
- منجر به ناراحتیهای گوارشی و تضعیف معده میشود.
- درد را در بیماران کلیوی و مبتلا به سنگ کلیه، تشدید میکند.
- فشار خون را بالا میبرد.
مصلح گل گاوزبان چیست؟
صندل سفید، مصلح و بهبوددهنده خواص و مزاج گل گاوزبان است.