درد، خارش، ورم، خونریزی، زخم، علائمی هستند که رگ های واریسی خود را با یکی از آنها نشان می دهند، در برخی موارد که درمان به موقع صورت نگرفته رگ های واریسی باید از بدن خارج شوند. اما در بیشتر موارد، شما می توانید حداقل با کمک درمان های خانگی مانند جوراب واریس یا حرکات ورزشی از این ناراحتی ها کم کنید.
آیا درمان های خانگی نتیجه بخش هستند؟
تنها راه رهایی از واریس، نابودی رگ های واریسی است. به گفته ی دکتر افشاری متخصص قلب و عروق، درمان های تزریقی مانند اسکلروتراپی (هزینه اسکلروتراپی واریس پا)، لیزر درمانی (ابلیشن حرارتی درون وریدی) و عمل جراحی (مسدود سازی و استریپینگ) به منظور خروج یا مسدود سازی رگ واریسی مطمئن ترین راه برای خلاصی از شر رگ های واریسی است.
اما خبر خوب این است که این درمان های تهاجمی در مورادی که رگ های واریسی عود نکرده اند و هنوز دچار عوارض ناشی ابتلا نشده اید، الزامی نیستند.
در حالی که نمی توانید بدون انجام عمل از شر رگ های واریسی خلاص شوید، درمان های خانگی متعددی وجود دارند که می توانند علائم آزار دهنده ی بیماری را کنترل کنند.
درمان خانگی واریس پا
8 راه رایج برای ارتقاء گردش خون و کاهش علائم واریس در منزل صحبت کرده ایم:
1_ جوراب واریس
پوشیدن جوراب واریس یا فشرده سازی مؤثر ترین درمان خانگی برای واریس محسوب می شود. این جوراب ها از گشاد شدن رگ ها جلوگیری کرده و متعاقباً منجر به بهبودی علائم آزار دهنده ای مانند درد، خارش و حساسیت تماسی می شود. پوشیدن دائمی جوراب فشاری در طی روز به میزان اثربخشی آن می افزاید.
اینکه پاپوش فشاری شما باید از چه دسته ای باشد، به میزان امتداد رگ های واریسی و طول آن در پاهای شما بستگی دارد. شما می توانید جوراب فشرده سازی تا زانو، تا کشاله ی ران و حتی جوراب شلواری آنها را تهیه کنید که شکم شما را نیز پوشش خواهد داد. اگر جوراب شلواری فشرده سازی را انتخاب کرده اید، باید حواستان به ورم احتمالی مچ و کف پا باشد.
جوراب فشرده سازی در بهبود علائم واریس بسیار مؤثر است، اما تنها به شرطی که جوراب یا شلوار شما از نوع پزشکی و واقعی آن باشد. اگر در انتخاب جوراب خود مردد هستید، با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
2_ بالا اوردن پا 90 درجه
حتی اگر قادر به راه رفتن یا ایستادن نیستید، می توانید ورزش های نشسته یا خوابیده ای مانند بالا آوردن ساق یا مچ پا را امتحان کنید.
3_ برنامه ی غذایی
اگر می خواهید سلامت رگ های خود را ارتقاء دهید، باید از داشتن یک برنامه ی غذایی مناسب کار خود را آغاز کنید. به طور ویژه باید رژیم غذایی شما غنی از فیبر، پتاسیم و فلاونوئید باشد. همچنین مصرف برخی از گیاه ها به کنترل علائم واریس کمک می کند.
مانند هر برنامه ی غذایی سالم دیگری، باید سعی کنید تا جای ممکن به جای مصرف مکمل های غذایی، مواد مغذی مورد نیاز خود را با خوردن غذا تأمین کنید.
4_ مصرف فلاونوئید ها
فلاونوئید ها ترکیباتی گیاهی هستند که دلیل رنگ بسیاری از غذاها به شمار می روند. تحقیقات نشان داده اند که فلاونوئید ها فواید متعددی دارند، اما مهم ترین آنها برای مبتلایان به واریس «اثر فلاونوئید ها در کاهش فشار خون این بیماران» می باشد. مؤثر ترین فلاونوئید برای کنترل علائم واریس روتین یا روتاسید نام دارد. روتین یک فلاونول است که در بسیاری از غذا ها مانند فلفل تند، کپر، گندم سیاه، چای سبز و برگ تاج خروس یافت می شود.
گونه های مختلفی از فلاونوئید وجود دارد:
- آنتوسیانین ها
- فلاون ها
- فلاوانول ها
- ایزوفلاون ها
5_ غذا های فیبر بالا
شما احتمالاً یک نکته درباره ی فیبر می دانید: اینکه فیبر به سهولت دفع مدفوع کمک می کند. به همین دلیل است که مصرف آن به مبتلایان به واریس توصیه می شود. این بیماران باید تا جای ممکن از اعمال فشار به پایین تنه ی خود پرهیز کنند. همچنین، وزنه برداری و بدنسازی نیز برای این افراد مناسب نیست.
شما می توانید فیبر مورد نیاز خود را از بسیاری از غذا ها مانند حبوبات، غلات کامل، میوه ها و سبزیجات تأمین کنید.
6_ منابع غنی پتاسیم
یک رژیم غذایی غنی از پتاسیم می تواند به کاهش سطح فشار خون شما کمک کند، که خود منجر به کاهش علائم دردناک واریس خواهد شد.
شما با شنیدن نام پتاسیم احتمالاً به موز فکر خواهید کرد. اما میوه هایی مانند طالبی و گریپ فروت، و سبزیجاتی مانند هویج و اسفناج نیز سرشار از پتاسیم بوده و کالری بسیار کمتری نسبت به موز دارند.
البته، باید حواستان به مصرف بیش از اندازه ی پتاسیم باشد. مصرف بیش از حد پتاسیم می تواند منجر به ضعف عضلانی و مشکلات قلبی شود.
7_ درمان های گیاهی
با وجود اینکه باید تحقیقات علمی برای تأیید این مورد انجام شود، اما به نظر می رسد مصرف برخی از گیاهان به کاهش علائم واریس کمک می کنند:
- عصاره ی دانه ی شاه بلوط
- سنتلا آسیاتیکا
- عصاره ی هسته ی انگور
8_ ورزش
ورزش رگ های واریسی را از بین نخواهد برد؛ اما گردش خون اضافی می تواند علائم واریس را بهبود بخشیده و موقتاً ظاهر ناخوشایند رگ های واریسی را کاهش دهد.
برای تجربه ی فواید ورزش نیازی به انجام ورزش های طولانی یا طاقت فرسا ندارید. قدم زدن اولین فعالیتی است که به مبتلایان به واریس پیشنهاد می شود (مخصوصاً اگر طی شبانه روز فعالیت چندانی ندارید). پیاده روی می تواند گردش خون بدن را ارتقاء داده و علائم واریس را کاهش دهد.
9_ بالا بردن پاها
اگر قادر به بالا بردن پاهای خود هستید، انجام این کار به شدت توصیه می شود. قرار دادن پاها در ارتفاعی بالاتر از سطح بدن می تواند علائم آزار دهنده واریس را کاهش دهد.
برای این منظور می توانید در حالت دراز کشیده پای خود را روی دیوار تکیه داده، یا از یک بالشت یا تخت های ویژه برای این کار استفاده کنید.
هدف از این کار قرار دادن پاها در ارتفاعی بالاتر از سطح قلب است، تا جاذبه باعث بهبود جریان خون از پاها به قلب شما شود. اگر قادر به بالا آوردن پاها تا این ارتفاع نیستید، بالا آوردن جزئی پا نیز می تواند به نوبه ی خود اثربخش ببوده و از فشار وارده به رگ های واریسی کم کند.
چه زمانی نیاز به درمان دارید؟
برخی افراد مبتلا به واریس، علائمی را تجربه نمی کنند. برخی دیگر نیز با درمان های خانگی از شر علائم واریس خلاص می شوند. اما برای برخی از بیماران، این درمان ها کافی نخواهد بود.
چگونه بدانید که وقت مراجعه به پزشک فرا رسیده است؟
در صورت وجود موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
- یک اپیزود فلبیت (التهاب وریدها)
- خونریزی
- زخم وریدی پا
- علائمی (مانند درد، خارش و حساسیت تماسی) که در زندگی روزمره ی شما اختلال ایجاد کند
- ناراحتی از ظاهر رگ ها
بسیاری از افراد پیش از عمل درمان واریس متوجه علائم خود نمی شوند؛ اما بعد از عمل یک سبکی، راحتی، قدرت و انرژی جدیدی را در پاهای خود احساس می کنند.