در قسمت اول موضوع غلظت خون با عنوان “غلظت خون از منظر طب سنتی و طب نوین (تعریف، علل، علائم و عوارض)” به معرفی، علل، علائم و عوارض این بیماری شایع پرداختیم. در این قسمت روش های درمانی غلظت خون به کمک طب سنتی و روش های پیشگیری از آن را بیان خواهیم کرد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
روش های درمانی طب سنتی برای درمان غلظت خون
همانطور که در تمامی مقالات درمانی طب سنتی گفتیم اولین اقدام طب سنتی برای پیشگیری و درمان بیماری ها اصلاح سبک زندگی فرد می باشد. مرحله بعدی در درمان غلظت خون به کمک طب سنتی از بین بردن عامل به وجود آورنده آن مانند درمان بیماری های زمینه ای که در بالا گفته شد، می باشد.
اصلاح سبک زندگی:
- دوری از عواملی مانند ترس، نگرانی و استرس.
- ورزشهای ملایم و پیادهروی روزانه.
- پرهیز از خواب بیش از حد زیاد یا کم.
- کم کردن استفاده از غذاهای فریز شده.
- محدود کردن استفاده از موبایل و کامپیوتر.
- پرهیز از خوردن مشروبات الکلی و استعمال دخانیات.
- پرهیز از کار پرفشار و بیکاری.
- استفاده از ظروف سالم.
- نوشیدن آب کافی در طول شبانه روز.
- کم کردن مصرف نمک های صنعتی: طعم دار کردن غذاها با نمک دریا یا چاشنی هایی مانند آبغوره، آب لیموترش، آب نارنج به جای مصرف نمک های صنعتی.
- مصرف خوراکی های حاوی ویتامین E مانند روغن آفتابگردان، بادام درختی، آووکادو، حبوبات و … .
- حذف کامل مصرف چای سیاه از برنامه غذایی برای افراد سوداوی و دارای غلظت خون. چای سیاه، مخصوصا چای های سیاه خارجی و کارخانه ای که حاوی نگهدارنده های شیمیایی و رنگ های مصنوعی می باشند، به شدت سودازا هستند.
- حذف غذاهای غلیظ مانند حلیم، کلهپاچه، غذاهای سرخشده در روغن، ماکارونی، لازانیا، آش رشته، فست فود، سوسیس و کالباس، انواع سس و کنسرو، غذای مانده.
- دوری از پرخوری: با زیادهروی در خوردن و امتلای معدی، معده به درستی نمیتواند غذا را هضم کند. غذایی که به خوبی هضم نشده، وارد عروق میشود و در عروق همچنان هضم نیافته و خام باقی میماند. با توجه به این که در عروق هم هضم وجود دارد ولی هضم عروقی بسیار ضعیفتر از هضم معدی است، غذای هضمنشده در معده نمیتواند به طور کامل در رگها نیز هضم شود و باعث غلظت خون می شود.
خوراکی های مفید در پیشگیری و درمان غلظت خون:
- خیار.
- ترشک.
- شنبلیله.
- مرزه.
- نعناع.
- جنسینگ.
- جعفری.
- چغندر.
- یونجه.
- هویج.
- بامیه.
- لوبیاسبز.
- اسفناج.
- ریحان.
- جوانهها.
- انواع کلم.
- کدو سبز.
- آلوئه ورا.
- خرفه.
- پاپریکا.
- زیره.
- انگور.
- غوره و آبغوره.
- سیب.
- هلو.
- شلیل.
- انواع مرکبات به خصوص لیمو ترش و نارنگی.
- خاکشیر.
- گشنیز.
- کاسنی.
- شکر سرخ.
- گوجه فرنگی.
- گل گندم.
- گیلاس.
- شاه توت.
- توت سرخ.
- کرفس.
- انواع هلیله.
- آووکادو.
- زیتون.
- توت سیاه.
- تمشک.
- آلبالو.
- موز.
- زغال اخته.
- فلفل قرمز.
- آبلیمو.
- سرکه سیب.
- تخم کتان.
- سماق و آش سماق.
- مصرف روزانه روغن زیتون.
- مصرف ماءالجبن و سرکه انگبین.
- تمبرهندی بی نمک.
- کاهو بدون سس.
- سکنجبین عسلی.
- شربت اخلاط ثلاثه .
- آبگوشت ساده مرغ با غوره تازه.
- ماءالشعیر طبی.
- نان سبوس دار کامل.
- شربت مصفای خون که از عطاری های معتبر قابل تهیه است.
- آب پنیر به همراه افتیمون به مدت ۶ ماه.
- ژل رویال خالص ناشتا.
- اطریفل افتیمونی.
- آناناس: آناناس سرشار از آنزیمی به نام بروملین است که میتواند به رقیق شدن خون کمک کند.
- آلو بخارای خشک: شبها قبل از شام هفت عدد آلو بخارای خشک بصورت مکیدنی میل کنید.
- پیاز خام سفید: پیاز خام سفید برای بهبود غلظت خون مؤثر است، ولی نباید در مصرف آن افراط کرد.
- آویشن: آویشن سبب کاهش غلظت خون و تقویت و تحریک سیستم گردش خون میشود.
- سیر: سیر دارای خاصیت رقیقکنندگی و تصفیه خون است. این گیاه، با تولید موادی به نام اکسید نیتریک، رگهای خونی را باز کرده و خطر لختهشدن خون را نیز کاهش میدهد.
- ماهی های چرب حاوی امگا 3: مانند ماهی سالمون، کیلکا و ساردین.
- زنجبیل: از بهترین ادویه ها برای کاهش غلظت خون می باشد. زنجبیل دارای سالیسیلات اسید می باشد که خطر ابتلا به سکته مغزی را کاهش می دهد. مصرف منظم زنجبیل در مدت زمان کوتاهی غلظت خون را کاهش می دهد.
- دارچین: دارچین رقیقکننده خون و بهبود دهنده بهبود گردش خون است.
- چای سبز: ماده موثره چای سبز EGCG (اپی گالوکاتشین-3- گالات (به انگلیسی: Epigallocatechin gallate)) خون را رقیق کرده و جریان گردش خون را منظم می کند.
- آب انار: بهترین زمان مصرف آب انار نیم ساعت قبل از ناهار و شام است. برای درمان غلظت خون، آن را فقط به صورت آب جوشیده و ولرم مصرف کنید و آن را بصورت مکیدنی بنوشید.
- رب انار: یک قاشق غذاخوری رب انار را در نصف لیوان آب بریزید و خوب مخلوط کنید. سپس میل کنید.
- آب زرشک: آب زرشک علاوه بر درمان غلظت خون برای سم زدایی خون، کبد و کلیه ها، کاهش فشارخون بالا، درمان دیابت، کاهش چربی و کلسترول خون، درمان جوش صورت، لاغری و کاهش وزن و درمان سنگ کیسه صفرا مفید است. مقداری زرشک را خوب بشویید و ۲۴ ساعت در آب خیس کنید، سپس با مقداری آب در مخلوط کن بریزید و خوب مخلوط کنید.سپس از صافی رد کنید و بعد میل کنید.
- مصرف غذاهای دفع کننده سودا مانند نخود، انواع شربتهای ترش و شیرین طبیعی مثل شربت آب لیمو، سوپ با سبزیهای گرم مزاج، عسل، رازیانه، شلغم، ترب، تربچه، مرزه، انجیر، آلو شیرین، ترخون، کشمش، فندق، نعنا، مویز، کشمش، گندم، کنجد و بادرنجبویه برای پیشگیری و درمان غلظت خون ناشی از غلبه سودا.
- خورشتهایی مانند خورشت کنگر، به، آلو اسفناج و لوبیا سبز.
- مصرف برنج با شوید، گشنیز یا سماق.
عرقیجات درمان کننده غلظت خون:
- عرق آلوئه ورا.
- عرق آقطی.
- عرق سیر.
- عرق دارچین.
- عرق بابا آدم.
- عرق گزنه.
- عرق قاصدک.
- عرق شوید.
- عرق گزنه.
- ترکیب عصاره نه گیاه سیر، رزماری، زنجبیل، آرتیشو، تخم کتان، گشنیز، چای سبز، دارچین و لیمو ترش.
دمنوش ها و جوشانده های مفید در پیشگیری و درمان غلظت خون:
دمنوش آویشن و عناب: برای تهیه این دمنوش یک قاشق غذاخوری آویشن و 10 عدد عناب را در یک قوری آب جوش بریزید و اجازه دهید با حرارت ملایم برای 20 دقیقه دم بکشد. سپس روزانه دو الی سه مرتبه از آن مصرف کنید.
دمنوش عناب، چای ترش، میوه نسترن، زرشک سیاه و سماق: این دمنوش برای برطرف کردن آلودگی، سموم و اخلاط سوخته از بدن بسیار مفید است و نوشیدن آن تا 40 روز می تواند موجب کاهش فشارخون، غلظت خون و چربی خون شود.
برای تهیه این دم کرده دو قاشق غذاخوری از هر کدام از گیاهان دارویی گفته شده را با هم ترکیب کرده و روزانه قبل از وعده ناهار و شام، یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را به همراه یک لیوان آب جوش به مدت 20 دقیقه دم کرده و میل کنید.
دمنوش عناب، آویشن و دارچین:
مواد لازم:
- ۳۰ عدد عناب
- ۱ قاشق غذاخوری برگ خشک آویشن
- چند تکه چوب دارچین
- یک قاشق عسل
طرز تهیه:
عناب ها را شسته و هسته آن ها را خارج کنید. به مدت ۱۲ ساعت داخل آب سرد عناب ها را بخیسانید.سپس روی حرارت بگذارید تا به جوش آید. سپس آویشن و چوب دارچین را هم به آن اضافه کرده و حدود ۵ دقیقه بجوشانید. بعد از ۵ دقیقه شعله را خاموش کرده و اجازه دهید این ترکیب به مدت ۱۰ دقیقه بدون حرارت دم بکشد. بعد از سپری شدن این مدت، ترکیب را صاف کرده و هنگام مصرف یک قاشق عسل به ازای هر لیوان دمنوش به آن اضافه کنید.
این دمنوش دارای طبع معتدل و کمی گرم می باشد. زیرا عناب دارای طبع معتدل و کمی سرد می باشد و در عوض، آویشن و دارچین دارای طبع گرم می باشند. عناب دارای خاصیت خون سازی است اما اگر به تنهایی مصرف شود، لزجت خون را زیاد می کند. در عوض آویشن نیز که دارای خاصیت خون سازی می باشد، از لزجت خون می کاهد. ترکیب این دو گیاه با هم سبب خون سازی و کاهش لزجت خون می شود. ترکیب دیگر این دمنوش که دارچین می باشد، دارای خاصیتی است که گردش خون را در بدن افزایش می دهد.
چای ترش: برای تهیه این دمنوش مقداری از چای ترش خشک را درون یک لیوان آب جوش ریخته و درب لیوان را بپوشانید تا دم بکشد. این دمنوش علاوه بر کاهش غلظت خون به کاهش چربی خون، تری گلیسیرید و قند خون نیز کمک می کند. برای کاهش غلظت خون، روزانه دو فنجان از آن را مصرف کنید.
نسخ حکمای طب سنتی برای درمان غلظت خون:
نسخه 1: شربت عناب: برای تهیه این شربت روش های مختلفی توصیه شده است که ما سعی کردیم همه آن ها را جمع آوری کنیم. این شربت اخلاط بدن را متعادل می کند و خواص بسیار زیادی برای بدن دارد. شربت عناب برای افراد گرم مزاج و به ویژه افرادی که فشار خون بالا، غلظت خون بالا، حرارت و جوش از نوع دَم دارند (جوشهای قرمز همراه با خارش) بسیار مفید است:
دستور شماره 1 (شربت عناب، آب لیمو و گلاب)
مواد لازم:
- عناب خشک : 1 پیمانه.
- شکر: 2 پیمانه.
- آب: 4 پیمانه.
- آبلیمو: 1 قاشق غذاخوری.
- گلاب: 2 قاشق غذاخوری در صورت تمایل.
طرز تهیه:
پوست عناب ها را با چاقو زخمی کنید و برای مدت یک روز در یک لیتر آب خیس کنید (بهتر است در یخچال بگذارید تا ترش نشوند). سپس عناب ها را با همان آب روی حرارت ملایم بگذارید تا عناب ها نرم شوند. عناب ها را له کنید و مخلوط را صاف کنید. مایع صاف شده رو به همراه شکر مجددا روی حرارت بگذارید و چند دقیقه بجوشانید تا شکر کاملا حل شود و مخلوط غلیظ شود. سپس 1 قاشق غذاخوری آبلیمو و در صورت تمایل 2 قاشق غذاخوری گلاب را اضافه کنید و دو دقیقه بعد خاموش کنید. شربت که سرد شد در یخچال بگذارید. موقع مصرف می توانید کمی تخم شربتی هم اضافه کنید و بسته به مقدار غلظت شربت آب سرد اضافه کنید و مصرف کنید.
دستور شماره 2 (شربت عناب و برگ زیتون و عسل)
مواد لازم:
- عناب: 450 گرم.
- برگ زیتون: 50 گرم.
- آب: 5 لیتر.
- عسل به مقدار دلخواه.
طرز تهیه:
عناب ها را زخمی کنید و با برگ زیتون ترکیب کنید و داخل آب بریزید و بگذارید یکی دو ساعت خیس بخورند سپس آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا آب آن نصف شود و بعد عناب ها را له کنید و مخلوط را صاف کنید. سپس کمی عسل به آن اضافه کنید و بعد دوباره روی حرارت ملایم قرار دهید تا شربت به قوام مورد نظر برسد. سپس برای مصرف با آب سرد مخلوط و میل کنید.
- عناب: 100 گرم.
- زرشک: 200 گرم.
- آب: 3 لیتر.
- شکر: 3 کیلوگرم.
- عناب: 450 گرم.
- تخم گشنیز: 50 گرم.
- عدس: 50 گرم.
- ریشه کاسنی: 50 گرم.
- شکر: 600 گرم.
- آب: 5 لیتر.
طرز تهیه:
عناب ها، تخم گشنیز و عدس و ریشه کاسنی را نیم کوب کنید، حواستان باشد که پودر نشوند زیرا شربت دارای لرد زیادی می شود. مخلوط را در 5 لیتر آب یک ساعت بخیسانید و روی حرارت ملایم بجوشانید. وقتی آب آن به یک سوم رسید مخلوط را صاف کنید. سپس شکر را اضافه کنید و دوباره روی حرارت ملایم بجوشانید تا به قوام شربت برسد.
برای اینکه بدانید شربت به قوام لازم رسیده است یا خیر؟یک بشقاب توی یخچال بگذارید سرد سرد شود، یه مقدار از شربت را روی بشقاب بریزید، اگر بشقاب را کج کردید و شربت حرکت آرامی داشت یا چسبیده بود شربت شما به قوام لازم رسیده است. برای شکرک نزدن شربت می توانید مقداری آب لیمو اضافه کنید
دستور شماره 5 (شربت سکنجبین عنابی)
مواد لازم:
- نعناع تازه: 2 پیمانه.
- سرکه: 1 پیمانه.
- عسل: 2 واحد.
- عناب: 20 عدد.
- آب: 2 لیوان.
طرز تهیه:
ابتدا باید سکنجبین ساده را آماده کنید. این شربت از ترکیب سرکه و عسل تهیه میشود، بدین صورت که ۲ پیمانه نعناع را به ۱ پیمانه سرکه اضافه کنید و به مدت چند دقیقه بجوشانید. بعد از خنک شدن به آن ۲ پیمانه عسل را اضافه کنید.
سپس عناب ها را در دو لیوان آب جوش بجوشانید تا زمانی که حجم آن به یک لیوان کاهش پیدا کند، سپس آن را صاف کنید و با سکنجبین ساده ترکیب نمایید. روش دیگر تهیه سکنجبین عنابی، خواباندن دانههای عناب به مدت ۳ روز در سرکه و سپس استفاده از آن سرکه برای تهیه سکنجبین می باشد.
نسخه 2: ترکیب شاه تره، عناب، سماق، زرشک و خاکشیر: این ترکیب درمان کننده ی کبد چرب، رقیق کننده خون، روشن کننده ی پوست و درمان کننده ی سنگ صفرا است.
مواد لازم:
- شاه تره: یک قاشق مرباخوری.
- عناب: پنج عدد نیم کوب.
- سماق دو قاشق چایخوری.
- زرشک: دو قاشق مرباخوری.
- خاکشیر: یک قاشق غذاخوری.
- آب: یک لیوان.
طرز تهیه:
همه مواد فوق را در آب یک شب تا صبح بخیسانید. خاکشیر را در یک استکان به صورت جداگانه خیس کنید. مخلوط را صاف کنید و خاکشیر را به آن ها اضافه کنید. در نهایت در یک لیوان آب بریزید و صبح ناشتا بنوشید. این کار را به مدت ده روز صبح انجام دهید.
نسخه ۳: ترشی سیر: از خواص این ترکیب می توان به کنترل فشار خون، برطرف کننده ی انسداد رگ ها و قلب، کاهش دهنده چربی خون، بهبود دهنده ی دیابت، پاکسازی طحال و بالاخره رقیق کننده خون و رافع سودا و کمک به خرد کردن و دفع سنگ کلیه ومثانه اشاره کرد.
سه لیوان سرکه طبیعی را با یک لیوان سیر تازه و کوبیده مخلوط کنید. این مخلوط را یک ربع بجوشانید و هر روز با هر وعده یک قاشق مرباخوری یاغذاخوری از آن بخورید. از سیرترشی های چند ساله هم می توانید به جای آن استفاده کنید.
نسخه ۴: عناب تازه و عسل: صبح ناشتا ۱۴ عدد میو عناب رسیده شیرین را (بدون هسته) با عسل مخلوط کنید و میل کنید.
نسخه 5: سیاه دانه به همراه عسل (دوسین): ۱۰۰ گرم سیاهدانه، ۲۰۰ گرم عسل. سیاهدانه را اول نیمکوب کرده نه پودر، سپس با هم مخلوط کنید، چون بیشتر در معده میماند و بلغم زدایی میکند. صبح ناشتا و شب موقع خواب ۱۰ گرم از آن را میل کنید.
نسخه 6: آش جو: در تهیه این آش باید گشنیز، شوید، جعفری، تره، شنبلیله، خرفه، هویج، آلو، زرشک، سیب، به، کرفس، آلبالو، آبغوره و روغن زیتون به کار رفته باشد.
نسخه 7: پنج مثقال کاهو، پنج مثقال برگ چغندر، پنج مثقال کاسنی، سه مثقال آلو بخارا، سه مثقال عناب، دو مثقال ترنجبین و پنج مثقال دانهی انار شیرین را باهم آسیاب و الک کنید. یک ساعت قبل از شام یا قبل از ناهار، به اندازهی یک قاشق مرباخوری از این معجون مصرف شود.
نسخه 8 : آبغوره و رب انار: 3 کیلوگرم آبغوره بی نمک را با 2 کیلوگرم رب انار خانگی مخلوط و به مدت 1دقیقه بجوشانید و هنگام خواب 3قاشق غذاخوری از آن را با 1 لیوان آبجوش میل نمایید.
نسخه 9: سیر ولیمو ترش: برای تهیه این معجون به دستور زیر عمل کنید. این معجون را چهل روز روزانه دو بار و هر بار نصف استکان کوچک از عصاره را، قبل یا بعد از غذاهای اصلی (ناهار و شام)، میل نمایید.
- هسته 5 عدد لیموترش بزرگ یا ۱۵ عدد لیموترش کوچک را خارج کنید ولی پوست آن ها را نگیرید.
- سپس آنها را با 30 حبه سیر متوسط پوست گرفته در مخلوط کن بریزید.
- پس از آن که همه محتویات در مخلوط کن له شد؛ آن ها را با یک لیتر آب ( 4 یا 5 لیوان معمولی) روی شعله کم بگذارید تا جوش بیاید.
- با اولین جوش، شعله را خاموش کرده، آن را از صافی رد کنید.
- مخلوط صاف شده را داخل یک ظرف شیشه ای بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
نسخه 10: معجون عشبه: (این معجون شامل عشبه، آمله، افتیمون، صندل سرخ و سفید، بادیان، سنبل الطیب، بسفایج، بلیله زرد، چوب چینی و…) یک قاشق مرباخوری یا غذاخوری صبح و شب میل شود.
اعمال یداوی طب سنتی برای درمان غلظت خون:
در غلظت خون به دلیل غلبه سودا: روغن مالی بدن با روغن های با طبع گرم، حمام گرم، انجام حجامت به موقع و به تشخیص پزشک.
انجام عمل فصد، خون گیری، رگ گیری یا فلبوتومی (Phlebotomy ): بهتر است فلبوتومی همراه با سرم تراپی انجام گیرد. با خون دادن، از میزان خون کاسته میشود اما الزما نمیتواند نشانه رقیق شدن خون باشد. هرچند خون دادن ممکن است غلظت خون را تا حدی تعدیلکند و تا حدی برطرف شود، اما در مدت یک تا دو هفته، غلظت خون دوباره سرجای خود برخواهد گشت. از این رو باید فواصل فصد منظم باشد.
حجامت: این عمل باید حتما با نظر پزشک متخصص طب سنتی و با توجه به مزاج شخص صورت پذیرد. قبل از حجامت شخص باید با مصرف غذاهای بسیار سبک مانند سوپ، میوه، کاهو و برخی نوشیدنیها براساس مزاج خود، بدن را آماده حجامت نموده و چند ساعت قبل حجامت حمام برود تا خون غلیظ کمی رقت پیدا کرده و به سطح بدن نزدیک شود. بهتر است از خوردن تخم مرغ، ماست، ترشی و ماهی حداقل 24 ساعت قبل از حجامت بپرهیزید. اگر فرد سرد مزاجی هستید، بهتر است قبل از حجامت غذاهایی با طبع گرم مصرف کنید.
روش های پیشگیری از ابتلا به غلظت خون
پرهیز از مصرف مواد غذایی زیر:
- انواع چربی های حیوانی.
- گوشت قرمز.
- دل، جگر، قلوه و مغز گوسفند و گوساله.
- روغن جامد.
- روغن های پالم دار.
- روغن نارگیل.
- لبنیات پرچرب.
- مواد غذایی سرخ شده و چرب.
- نمک و غذاهای شور.
- غذاهای فرآوری شده، فست فود ها، سوسیس و کالباس.
- مواد غذایی دارای مواد نگهدارنده مانند انواع سس و کنسرو.
- غذاهای سنگین و دیرهضم مانند هلیم، کله پاچه، آش رشته، ماکارونی، لازانیا و پنیر پیتزا.
- شیرینی، کیک، بیسکویت و سایر فرآوردههای قنادی.
- غذاها و گوشت های مانده.
- نان های بدون سبوس.
- خرما.
کم کردن مصرف غذاها و خوراکیهای سودازا مانند بادمجان، برنج، عدس، گوشتهای مانده، پنیر کهنه، ماهی دودی و ماهی شور، سرکه، ترشیها، سبزیهای تند و تیز( مانند شوید و شاهی) خردل، خرما و غذاهای شور و تند، شکلات، یخمک، سیب زمینی، ماست، خیارشور، غذای فریزری، رب، سس و تیز .
مصرف غذاهای دفع کننده سودا مانند نخود، انواع شربتهای ترش و شیرین طبیعی مثل شربت آب لیمو، سوپ با سبزیهای گرم مزاج، عسل، رازیانه، شلغم، ترب، تربچه، مرزه، انجیر، آلو شیرین، ترخون، کشمش، فندق، نعنا، مویز، کشمش، گندم، کنجد و بادرنجبویه برای پیشگیری و درمان غلظت خون ناشی از غلبه سودا.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع