هنگامی که قوس کف پای کودک رشد نمیکند، صافی کف پا ایجاد میشود. در بیشتر موارد این عارضه نیازی به درمان ندارد، اما این جمله همیشه هم درست نیست. نیاز به درمان یا عدم درمان صافی کف پا در کودکان، بیشتر بستگی به علت صافی کف پا دارد. برای آشنایی بیشتر با شایعترین علل صافی کف پا در کودکان و درمانهای خاص آن براساس سن و علائم موجود، با ما همراه باشید.
صافی کف پای کودکان چیست؟
به وضعیتی که در آن تمام کف پای کودک با سطح زمین تماس پیدا میکند، صافی کف پای کودکان گفته میشود. این عارضه معمولا زمانی اتفاق میافتد که قوس پای کودک رشد نکرده یا فرو بریزد.
صافی کف پا در کودکان به دلیل انعطافپذیر بودن استخوانها و مفاصل بسیار رایج است و بیشتر کودکان در سن شش سالگی دچار این عارضه میشوند. اگر فرزند عزیز شما به دلیل صافی کف پا درد و ناراحتی را تجربه میکند، توصیه میکنیم برای دریافت مشاوره و درمان مناسب به پزشک متخصص مراجعه کنید.
درمان صافی کف پای کودکان
برای صافی کف پای کودکان، طیف وسیعی از پروتکلهای درمانی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به ارتزهای سفارشی در پا و مچ پا اشاره کرد که به عنوان پروتکل اولیه نیز شناخته میشود. ارتزهای سفارشی دستگاههایی هستند که به طور خاص برای هر کودک طراحی میشوند تا امکان پشتیبانی، ثبات و همراستایی لازم برای کمک به عملکرد صحیح پا را فراهم کنند.
ارتزهای سفارشی معمولا به عنوان درمان اولیه مورد استفاده قرار میگیرند، زیرا تحقیقات ثابت کرده است که حدود 90% صافی کف پا در کودکان بدون نیاز به جراحی و با استفاده از این ارتوزها بر طرف میشود.
جراحی صافی کف پای کودکان
در مواردی که گزینههای درمانی محافظه کارانه و استفاده از ارتزهای سفارشی تاثیری در بهبودی کودکان ایجاد نمیکند، جراحی به عنوان یک گزینه مناسب و موثر در نظر گرفته میشود. جراحی صافی کف پای کودکان معمولا با هدف اصلاح اختلال عملکرد و بهبود مشکلات ناشی از صافی کف پا با روشهای مختلف زیر انجام میشود:
- بریدن استخوان و تنظیم مجدد آن
- همجوشی مفصل
- بازسازی رباط
- ترمیم و انتقال تاندون
دکتر توحید صفایی به منظور تعیین بهترین روش جراحی برای کودک شما، ابتدا علت زمینهای صافی کف پا را تعیین میکند.
علائم شایع
اغلب صافیهای کف پا در کودکان بدون علامت ظاهری هستند، یعنی پا به صورت صاف روی زمین قرار دارد و قوس کمی دیده میشود. در این عارضه، زمانی که والدین پشت سر کودک میایستند، احتمالا میتوانند انگشت خارجی پا را ببینند اما انگشت شست پا قابل مشاهده نیست.
کودکان دارای صافی کف پای علامتدار به احتمال زیاد یک یا چند مورد از علائم زیر را دارند:
- یک شیب به سمت بیرون در پاشنه پا
- ایجاد درد ساق و مچ پا ودرد کمر و درد زانو
- تغییر در راه رفتن یا ناهنجاری هنگام راه رفتن
- مشکل در حرکت پا به طرفین و یا بالا و پایین کردن آن
- احساس درد یا حساسیت در هر نقطه از پا تا زانو
- درد یا مشکل هنگام پوشیدن کفش
- کنارهگیری از فعالیتهای بدنی
پزشک متخصص به منظور تشخیص صافی کف پای کودک شما، ابتدا پای کودک را معاینه کرده و به دنبال تفاوت ظاهری هنگام ایستادن و نشستن کودک میگردد. سپس دامنه حرکتی کودک را مورد آزمایش قرار داده و راه رفتن او را با دقت مشاهده میکند. در صورت لزوم و به منظور تعیین علت زمینهای صافی کف پا در کودکان، پزشک متخصص احتمالا ساق پا، ران و باسن کودک را نیز معاینه میکند.
در آخرین مرحله، پزشک به منظور تعیین شدت عارضه و وضعیت کودک، عکسبرداری با اشعه ایکس یا دیگر تصاویر تشخیصی را تجویز میکند.
گزینههای درمانی صافی کف پا
صافی کف پای علامتدار در کودکان، معمولا با استفاده از روشهای غیر جراحی زیر درمان میشود و در صورت نیاز جراحی صورت میگیرد:
- مصرف داروهای بدون نسخه برای کاهش درد و التهاب
- اصلاح سطح فعالیت کودک و خودداری از ایستادن یا راه رفتن طولانی مدت که موجب درد میشود.
- نصب ارتز سفارشی در داخل کفش کودک که به حمایت ساختار و بهبود عملکرد کمک میکند.
- فیزیوتراپی و انجام تمرینات کششی خاص
- پوشیدن کفش مناسب
آیا جراحی برای درمان صافی کف پای کودکان مورد نیاز است؟
در اکثر موارد، صافی کف پای کودکان بدون نیاز به درمان و با رشد طبیعی پای کودک بهبود مییابد. با این حال، موارد شدیدی نیز وجود دارد که نیازمند جراحی خواهد بود.
گزینههای جراحی برای درمان کف پای صاف کودکان معمولا به منظور بازسازی رباط و کاهش تنش روی رباطهای مرتبط با ناهنجاریهای ناشی از صافی کف پا، ترمیم مجدد استخوان و بازگرداندن تراز طبیعی مفصل مچ پا صورت میگیرد و ممکن است شامل ترکیب استخوانها با یکدیگر یا قرار دادن تیتانیوم برای ثبات آنها باشد.
در تمامی موارد، هرگونه تصمیمگیری برای پیگیری مداخله جراحی نیازمند بررسی دقیق و مشورت با یک پزشک متخصص است. دکتر توحید صفایی مراقبتهای پزشکی مناسب با نیازهای فردی هر کودک را ارائه میدهد و سعی میکند هر گونه خطر احتمالی برای آنها را به حداقل برساند.
اهمیت مراجعه به پزشک متخصص
با توجه به این که صافی کف پا یک مشکل بسیار رایج است، والدین ترجیح میدهند که خود برای تشخیص و درمان کودک اقدام کنند. اما متاسفانه در اکثر موارد بیشتر به کودک خود آسیب میرسانند و این امر در مورد استفاده از کفشهای بدون نسخه صادق میباشد. استفاده از این کفشها نه تنها به کودک کمکی نمیکند، بلکه موجب ایجاد مشکلات بیشتر نیز میشود. مراجعه به پزشک متخصص برای درمان صافی کف پای کودکان اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا متخصص دارای آموزش و تخصص لازم برای اطمینان از تشخیص و درمان صحیح مشکل پای کودکان میباشد.
جها رزرو نوبت از دکتر توحید صفایی اینجا کلیک کنید.