فارکس چیست؟
با افزایش تورم در کشورها، مردم به دنبال راهی برای سرمایهگذاری هستند تا بتوانند هم ارزش سرمایهی خود را حفظ نموده و هم اینکه بتوانند بر دارایی خود بیفزایند. یکی از روشهای سرمایهگذاری در سطح بینالمللی که از مدل دلاری بوده و سودآوری آن نیز دلاری است، سرمایه گزاری در بازار فارکس است.
در این مقاله نسبتا کوتاه قصد داریم تا این بازار را به همراه مزایای آن به شما معرفی نماییم. بهتر است بدانید که فارکس در حقیقت معادل کلمهی انگلیسی FOREX بوده که خود مخفف دو کلمه Foreign Exchange یا همان بازار تبادل ارزها است. این بازار، مکانی است تا ارزش ارزهای مختلف نسبت به یکدیگر سنجیده شده تا در یک بازار آزاد و مطمئن، عرضه و تقاضا بر ارزش هر ارز، حاکم باشد.
تبادل ارزها به چه معناست
برای اینکه ماهیت بازار فارکس را بفهمیم، بهتر است این مقاله را با چند مثال دنبال کنیم. فرض کنید که یک گردشگر ژاپنی قصد دارد تا در تابستان، سفری را به سوئیس برود. گردشگر طبیعتا حقوق خود را که به ین ژاپن دریافت کرده است، باید تبدیل به فرانک سوئیس نموده تا بتواند مخارج خود در این سفر را پرداخت نماید. اما هر یک ین ژاپن معادل چند فرانک سوئیس است؟! این قیمت گذاری در کجا و توسط چه کسانی انجام میشود؟
در کشورهایی که اقتصاد آزادی داشته و در سطح جهانی در حال مراودات اقتصادی، صنعتی، سیاسی، گردشگری و … هستند، دائما نیاز به تبدیل ارز کشور خود به کشور دیگر یا بالعکس آن وجود دارد. هنگامیکه یک کشور صنعتی مثلا آلمان با کشور دیگری در یک بخش از صنعت (مثلا خودروسازی) وارد همکاری میشود، ارز آلمان یا همان یورو باید به دلار آمریکا تبدیل شود. هنگامیکه خودروی ساخت آلمان در بازار آمریکا فروش میرود، شرکت آلمانی باید درآمد دلاری خود را به یورو تبدیل کرده تا بتواند در کشور خود هزینه کند.
این مراودات جهانی باعث میشود که همواره نیاز به تبدیل کردن یک ارز به ارز کشور دیگر وجود داشته باشد. این تبادلات مالی محدود به بخش صنعت نبوده، بلکه تمامی بخشهای یک کشور نیاز به این تبادلات مالی دارند. برای مثال، ترکیه سالانه میزبان میلیونها توریست بوده که از نقاط مختلف دنیا به این کشور سفر میکنند.
تمامی این گردشگران باید ارز کشور خود را به لیر ترکیه (یا حداقل به دلار آمریکا یا یورو) تبدیل کنند تا بتوانند مدتی در ترکیه اقامت نمایند. با شیوع کرونا و کساد شدن بازار گردشگری، ارزش لیر ترکیه در مقابل ارزهای اصلی دلار و یورو نیز به شدت افت کرد. چرا که کاهش گردشگر به معنای عدم نیاز به خرید لیر ترکیه بوده که همین امر، عرضه و تقاضا را بر هم زده و باعث کاهش ارزش لیر ترکیه گردید.
حتی در بازار ایران نیز که یک بازار بسته بوده و با هیچ کشوری تبادلات آنچنانی ندارد، باز هم عرضه و تقاضای داخلی میان خریداران و فروشندگان دلار، باعث تغییرات ارزش ریال ایران در مقابل دلار آمریکا و سایر کشورها میشود.
چه چیزی در فارکس معامله میشود؟
فارکس یک بازار فیزیکی نبوده که با مراجعه به آن، بتوان چیزی را خرید یا فروخت. بلکه این بازار در حقیقت به مجموعهای از دادههای جهانی گفته میشود که بیانگر آخرین تغییرات در ارزش یک دارایی در مقابل دارایی دیگر است. برای مثال، جفت ارز دلار/ یورو را در نظر بگیرید.
چارت قیمتی این دارایی که با نام USD/EUR ارائه شده، به معنای تغییرات ارزش دلار آمریکا در مقابل یورو است. در بازار فارکس میتوان این جفت ارز را معامله کرد. خرید 1 واحد دلار/یورو به معنای آن است که شما در حقیقت یک یورو را به دلار تبدیل کردهاید. حال چرا باید این کار را انجام داد و چگونه درآمد ایجاد میشود؟!
همانطور که پیشتر مطرح شد، ارزش ارز کشورهای مختلف بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میشود. هنگامیکه یورو را به دلار تبدیل میکنید، اگر ارزش دلار افزایش یابد (در مقابل یورو)، میتوانید مجددا دلار را به یورو تبدیل کنید. این یعنی اگر در ابتدا هر دلار معادل 1 یورو بود (برای مثال) و شما 1 یورو را به دلار تبدیل کرده بودید، 1 دلار داشتید. حال اگر ارزش دلار به دلیل عرضه و تقاضا افزایش یافته و مثلا به 1.05 یورو برسد، با فروش دلار میتوانید سرمایهی خود را از 1 یورو به 1.05 یورو افزایش دهید. این ساز و کار، در تمامی داراییهای قابل معامله وجود دارد.
علاوه بر جفت ارزها که مثالی از آن را پیشتر بیان کردیم، از آنجاییکه معاملات این بازار بر اساس قراردادی از مدل CFD بوده و اصل هیچ کالایی رد و بدل نشده و تنها تریدرها سود یا ضرر خود را دریافت میکنند، امکان عرضهی هر آیتمی وجود دارد.برای مثال، ارزش گندم بر اساس دلار آمریکا، صرفا بر مبنای عرضه و تقاضا مشخص میشود.
یا قیمت نفت برنت نیز بر همین مبنا مشخص میشود. در این بازار، امکان معامله کردن بیش از 250 نماد معاملاتی مختلف (بر پایهی دلار یا سایر ارزهای مطرح جهانی) وجود دارد. به صورت کلی، داراییهای این بازار شامل جفت ارزها، سهام بینالمللی، شاخص بورسها، انرژی، کالاهای اساسی، رمزارزها، اوراق قرضه، فلزات گرانبها و … است. برای مثال، چارت قیمتی نفت برنت بر اساس دلار را در نظر بگیرید.
هر زمان که روند صعودی باشد، شما میتوانید با استفاده از دلار در حساب معاملاتی خود، نفت خریداری کرده و در زمانیکه نمودار به قیمت مد نظرتان رسید، نفت را بفروشید. تفاوت قیمت در زمان خرید و زمان فروش، سود حاصله از فعالیت در بازار فارکس را مشخص خواهد کرد.
چگونه در فارکس ثبت نام کنیم؟
حال که فهمیدید فارکس چیست نوبت به آن رسیده که مراحل ثبت نام در آن را توضیح دهیم. همانطور که برای ورود به بورس ایران نیاز بود تا ابتدا یک کارگزاری مناسب انتخاب نموده و سپس در آن ثبت نام نمایید، برای ورود به فارکس نیز باید ابتدا به وبسایت یک کارگزاری مراجعه نمایید.
برای مثال، کارگزاری itbfx را در نظر بگیرید. ابتدا وارد وبسایت این کارگزاری میشوید، سپس دکمه افتتاح حساب معاملاتی را کلیک نمایید. مراحل ثبت نام در کارگزاریهای فارکس نسبتا ساده بوده و در ابتدا باید یک حساب کاربری ایجاد نمایید، سپس باید اطلاعات فردی خود شامل نام، سن، ایمیل و شماره تلفن همراه را وارد کرده و در نهایت نیز مدارک هویتی خود را بارگذاری نمایید.
بدین ترتیب، ثبت نام در فارکس تکمیل شده و حال نوبت دانلود کردن پلتفرم معاملاتی است. این پلتفرم به شما اجازه میدهد تا تنها با فشردن چند کلیک ساده، هر دارایی را خریداری نموده و یا آن را بفروشید. بنابراین، فعالیت در بازار فارکس تنها به یک کامپیوتر و یا حتی تلفن همراه نیاز داشته که برنامه فارکس برروی آن نصب باشد.
مزایای فارکس
این بازار 24 ساعته باز بوده و هر زمان که بخواهید میتوانید بخرید یا بفروشید. در این بازار هیچ خبری از صف خرید یا فروش نبوده و لازم نیست که نگران تغییرات آنی قیمت باشید، هر زمان که مایلید معامله کنید یا معامله را ببندید.
برای فعالیت در این بازار تنها به یک اینترنت نیاز بوده و نیاز به مراجعه به هیچ مکانی نیست. در نهایت نیز بهتر است بدانید که کارگزاریهای فارکس، امکانی با نام اهرم معاملاتی ارائه دادهاند که به تریدر این اجازه را میدهد تا چندین برابر سپرده خود، وارد معامله شود. برای یادگیری اهرم در فارکس به وبسایت آی تی بی مراجعه نمایید. بهتر است بدانید که استفاده از اهرم بالا، ریسک معاملات را افزایش میدهد.