مقصود از رژیم غذایی استاندارد 14 روزه چیست؟
برنامه یا رژیم غذایی استاندارد چهارده روزه از ابداعات استاد عبادیانی است که بعدها با تغییراتی که در آن از سوی برخی اساتید دانشکده طب سنتی شهید بهشتی اعمال شد با عنوان برنامه غذایی استاندارد چهارده روزه وسیع الطیف مورد توصیه بسیاری از پزشکان مجرب در حیطه طب سنتی قرار گرفت.
هدف این رژیم استاندارد چیست؟
این برنامه غذایی چنان که از نامش پیداست با این اهداف طراحی شده است:
- تقویت معده، بهبود گوارش و بیماریهای گوارشی
- اصلاح عادات غلط تغذیهای
- پاکسازی گوارشی بدن و این که فرد مدتی در چهارچوبی مشخص و سالم به غذا خوردن همراه با نظم و انضباط ادامه دهد.
بنابراین، این برنامه، یک رژیم کاهش وزن یا مانند آن نیست.
مدت زمان این رژیم چند روز است؟
مدت این رژیم غذایی که برای انواع بیماریها، به خصوص بیماریهای گوارشی مفید است. مدت این رژیم دو تا چهار هفته و بسته به نظر پزشک، قابل افزایش است.
شرح این رژیم از چه قرار است؟
نوع وعده | خوراکیهای مصرفی |
صبحانه | نان سنگک + (مربای بالنگ یا مربای به یا مربای سیب یا مربای هویج یا مربای شقاقل یا مربای زنجبیل یا عسل یا شیره انگور) یا زرده تخم مرغ عسلی |
نهار | چلو (برنج آبکش شده) + (گوشت مرغ ترجیحاً سینه مرغ خانگی یا گوشت گوسفند ترجیحاً سردست یا تاس کبابِ به کم آب، خورش به، خورش سیب، خورش کنگر). |
شام | یا غذایی مانند صبحانه مصرف شود یا غذایی مثل ناهار و یا فالوده سیب. |
میان وعده | فالوده سیب یا 14 عدد بادام درختی خام (ترجیحا ایرانی) یا مویز |
نکتههای مربوط به صبحانه
- شیرابه مرباها مصرف نشود؛ یعنی فقط میوه مربا مصرف شود.
- مصرف چای در وعده صبحانه ممنوع است.
- در صورت تمایل، مصرف حداکثر 10 گرم کره ترجیحاً محلی بلامانع است.
نکتههای مربوط به ناهار
1) بهتر است چلوی مصرفی، چلوزیره یا چلو گشنیز یا زرشک پلو یا هویج پلو باشد.
الف. چلوزیره: هنگام دم کردن برنج، زیره را لابهلای برنج بریزید.
ب. چلوگشنیز یا شوید: برنج را جوشانده در انتهای جوشاندن گشنیز یا شوید را اضافه کرده که فقط دو قل بخورد سپس آبکش کرده و دم بگذارید.
ج. پلو زعفران: به شیوه معمول.
د. هویج پلو: نیم کیلو هویج خلال شده را درکمی روغن تفت دهید، نیم پیمانه شکر (قابل حذف است) با نیم پیمانه آب روی هویج ریخته و بجوشانید تا آب تبخیر شود. برنج را آبکش کنید. مرغ پخته و ریش ریش شده و هویج آماده شده را لابهلای برنج بریزید و دم کنید.
2) در صورت تمایل به استفاده از گوشت با غذا، برای یک نفر، گوشت فیله یا سینهمرغ (100-70 گرم) یا گوشت گوسفند راسته بدون چربی (60-40 گرم)، به صورت كباب (سیخی یا توری)يا لابلای برنج پخته (ته چین، بدون ماست، گوشت گوسفند یا مرغ را نیم پز کرده؛ در هنگام دم کردن برنج در وسط برنج بریزید) يا آبپزشده ( به شرطی كه خيلي كمآب باشد و آب به خوردش برود) استفاده شود.
3-تاس کباب: گوشت مرغ یا گوسفندی را با پیاز حلقه شده بپزید. سپس هویج حلقه شده و کمی آلوبخارا اضافه کنید و در انتها حلقههای به را اضافه کنید. تاس کباب باید کاملاً کم آب باشد و با نان سنگک برشته یا برنج مصرف میشود.
4- خورش به: مانند خورش قیمه ولی بدون سیب زمینی و کم آب تهیه شود. ورقههای به را در کمی زیتون با حرارت ملایم تفت داده و کمی شکر روی آن بپاشید تا ذوب شود و کمی رنگ بگیرد (اختیاری است). سپس تکههای به را روی خورش بگذارید.
5- خورش سیب: مانند خورش به تهیه میشود فقط به جای به از سیب استفاده میشود.
6- خورش کنگر: گوشت گوسفندی را پخته و در انتها کنگر خرد کرده را به آن اضافه کنید.
7- افزودنی های مجاز: نمک، زیره سیاه یا سبز، آویشن، زعفران، به مقدار کم.
نکات مربوط به فالوده سیب
فالوده سیب: یک عدد سیب سرخ متوسط یا 2 تا 3 عدد سیب گلاب شیرین رنده شده + 1 قاشق غذا خوری شکر یا عسل + 2 قاشق غذاخوری گلاب.
- افراد گرم مزاج میتوانند یک قاشق مرباخوری تخم نیمکوب یا آسیابشده خرفه به فالوده سیب اضافه کنند.
- فالوده سیب به عنوان میانوعده، به تنهایی و بهعنوان یک وعده غذایی با نان سنگک میل میشود.
- استفاده از عسل در فالوده سیب بهتر از شکر است.
- اضافه کردن مقداری عرق بیدمشک (پنج قاشق غذاخوری) به فالوده سیب، طعم و عطر آن را مطلوبتر و اثرات تقویتی آن را بیشتر میکند.
- در افراد دچار ضعف یا کم خونی، افزودن مقدار کمی زعفران سائیده به فالوده، مطلوب است.
نکات مربوط به میان وعدهها
در طول اجرای این برنامه غذایی، فقط اجازه دارید دو بار در روز، از میان وعده استفاده کنید؛ میان وعده صبح (فاصله صبحانه تا ناهار) و میان وعده عصر (فاصله ناهار تا شام).
در این دو میانوعده میتوانید از فالوده سیب، گلابی یا مویز استفاده کنید یا این که 14 عدد بادام درختی خام (ترجیحا ایرانی) را به آرامی بجوید.
نکات مهم در طول این رژیم استاندارد
1- مصرف آب و چای از نیم ساعت قبل تا 2 ساعت بعد از غذا ممنوع و غیر آن آزاد است.
2-بین وعدههای غذایی از نوشیدنی دیگری غیر از آب یا آب و عسل و کمی زعفران و چای کمرنگ ایرانی (یا ترجیحاً دمنوش به یا سیب) استفاده نکنید.
3- ساعتهای غذاخوردن باید منظم و سر ساعت باشد. مثلا 7 الی 8 صبح/ 12 تا 1 بعداز ظهر/ 7 تا 8 شب.
4- تنظیم ساعت غذا بر حسب شرایط کاری شماست. ولی در این دو هفته، باید ساعت ثابتی داشته باشد.
5- ساعات غذایی را به نحوی تنظیم کنید که شام را بین ساعت 7 تا 8 شب میل کنید.
6- پس از غذا تا دو الی سه ساعت، خوابیدن ممنوع است.
7- ساعت خوابیدن باید بین ساعت 10 و حداکثر 11 شب تنظیم شود.
8- سعی کنید غذا را زیاد و حدود 25 تا 30 بار بجوید به نحوی که هر وعده غذایی شما حدود 20 دقیقه طول بکشد.
9- مصرف میوه و سایر تنقلات غیر از آنچه ذکر شد در طول این دو هفته ممنوع است.
10- قبل از این که کاملا احساس سیری کنید دست از غذا بکشید ( 5 قاشق قبل از سیری کامل).
11- همراه غذا، آب، دوغ، نوشابه، ماست، سالاد، سوپ به عنوان پیش غذا یا پس غذا مصرف نکنید. فقط مصرف زیتون ترجیحاً تلخ همراه غذا مجاز است.
11- در صورت بروز یبوست، با مشورت پزشک معالج خود آن را درمان کنید.
اگر در طول این رژیم غذایی، احساس ضعف کردیم، چه کنیم؟
در صورت احساس ضعف در طول این رژیم استاندارد ، میتوانید یکی از این کارها را انجام دهید:
- به قدر یک گردو عسل مومدار را در دهان بگذارید؛ دهان را بسته؛ دستها را روی میز و پیشانی را روی پشت دستها قرار دهید. تا 15 دقیقه به هیچوجه آبدهان را فرو ندهید. پس از آن سر را بلند کنید و آبدهان را فرو دهید. سپس عسل را بجوید. وقتی شیرینی آن تمام شد، موم را دور بریزید.
- در صورت عدم دسترسی به عسل موم دار، یک قاشق غذاخوری عسل را در دهان گذاشته بگذارید کم کم آب شود.
- 14 عدد مغز بادام ایرانی تفت داده شده (بدون نمک یا ترشی) را آرام بجوید.
پرهیزات یا مواد غذایی ممنوعه در طول رژیم استاندارد 14 روزه
در طول این رژیم استاندارد 14 روزه، باید از موادغذایی زیر پرهیز کنید:
- انواع روغنهای نباتی و مایع
- انواع کرههای گیاهی و مارگارین
- انواع آبمیوههای کارخانهای و نوشیدنیهای گازدار مانند نوشابه
- انواع مواد خمیری و حجیم (ماکارونی، لازانیا، رشتههای صنعتی و …)
- انواع حبوبات نفاخ میتوان از ماش استفاده کرد که در مقایسه با سایر حبوبات، نفخ چندانی ندارد.
- انواع مواد مخدر و دخانیات
- انواع سس، ساندویچ، پیتزا، فرآوردههای گوشتی (سوسیس، کالباس، همبرگر، کباب لقمه و …)
- انواع تنقلات مصنوعی (پفک، چیپس، آدامس، شکلات، کاکائو، اسنک، نوشمک و …)
- انواع شیرینی جات قنادی، بیسکوئیت، آبنبات
- انواع نانهای سفید (نان فانتزی، نانهایی که با آرد نول تهیه میشوند)
- انواع کمپوت و کنسرو صنعتی
- یخ، آب یخ و آب نارنجی که در غذا جوشیده باشد
- انواع بستنی و فالوده صنعتی
- انواع میوهجات غیرفصلی
- انواع غذاهای شور (خیارشور، ماهی دودی، انو.اع ترشی که با سرکه صنعتی تهیه شده باشد)
- انواع فرآوردههای لبنی پاستوریزه (ماست، شیر، خامه، سرشیر، پنیر، دوغ)
- خوردن غذاهای بیات، مانده و فریزشده
- انواع مواد کافئین دار (قهوه، نسکافه و …)