نسرین یکی از گلهای خوشبو و زیبا سات که به نامهای نسترن و نستر نیز شناخته میشود. گل نسترن طبیعتی گرم و خشک دارد و خواص زیادی را در خود جای داده است. در این مقاله قرار است در خصوص خواص میوه نسترن در طب اسلامی و طبع عرق نسترن نکانی را بیان کنیم. پس همراه ما باشید.
معرفی گیاه دارویی نسترن
- این گیاه درختچههای کوچکی است که درحاشیه جنگلها، چاهها و گودالهای آب میروید و ارتفاع آن به حدود سه متر میرسد.
- برگهای آن دارای ۷-۵ برگچه به رنگ سبز سیر است.
- گل نسترن مانند گل سرخ بوده و به رنگهای سفید، صورتی و سرخ میباشد که به حالت منفرد و یا مجتمع ظاهر میشود.
- میوه آن بیضی شکل و به رنگ قرمزتیره یا روشن است که به نام سای نورودون خوانده میشود. جدار داخلی میوه دارای الیاف باریک و ابریشمی است که در آن فندقههای سختی جا دارد. پس ازخشک شدن دارای طعمی قابض و کمی شیرین بابوئی ضعیف میباشد.
- قسمتهای مورد استفاده این گیاه میوه تازه یا خشک شده، برگ و گل آن است.
خواص نسترن
- تقویت کننده قلب و اعصاب، آرامبخش و برای رفع خستگی مفید است.
- برطرف کننده عوارض کمبود ویتامین ث
- درمان سنگ و ورم کلیه
- درمان درد معده و اسهال
- دفع سنگ کیسه صفرا
- مفید برای بیماران دیالیزی
- درمان قارچ پوستی و اگزما
- رفع بیخوابی
- درمان کننده حبس البول است.
- نسترن تاثیر بسزایی در درمان نقرس دارد.
- بوی بد بدن را دفع میکند.
- قندخون را کاهش میدهد.
- آرام کننده اعصاب است.
- خونریزی سینه را بند میآورد.
- برای رفع تپش قلب از دم کرده آن بنوشید.
- سرعت جریان خون را در پوست زیاد کرده و باعث لطافت پوست میشود.
موارد منع مصرف
- دانههای آن سمی است و نباید مصرف شود.
- افراد مبتلا به سنگ کلیه باید قبل از مصرف میوه گل نسترن با پزشک خود مشورت کنند.
- با توجه به اینکه دمنوش این گل دارای مزاج گرم و خشک است، افراد گرم مزاج باید در فصول گرم با احتیاط آن را مصرف کنند.
- گیاه نسترن در دوران بارداری منع مصرف دارد.
شیوه استفاده
- دم کرده:۵۰گرم سای نورودون را در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت ۱۰دقیقه دم کرده و سپس آن راصاف کنید.
- جوشانده: مقدار۵۰ سای نورودون را دریک لیترآب جوش ریخته و بگذارید به آرامی برای مدت ۱۰دقیقه بجوشد سپس آن را صاف کنید. این جوشانده به عنوان ضدبیماری اسکوربوت (کمبودویتامین C) به کار میرود.
- شربت نسترن: یک کیلوگرم گل نسترن را با۲۵۰ گرم نبات کوبیده یا شکر مخلوط کرده و 1.5 لیتر نیز عرق نعناع به آن اضافه کنید و در جای گرمی بگذارید بماند. البته هر روز آن را تکان دهید بعد از دو هفته آن را صاف کنید. این شربت را سه بار در روز و هر بار یک فنجان میل کنید.
- برای درمان تپش قلب 10 گرم میوه نسترن را به مدت 3 ساعت در 300 سیسی آب سرد خیسانده سپس با حرارت ملایم جوش آورده و 5 دقیقه بجوشانید. سپس 15 دقیقه دمکرده و روزی 3 فنجان بنوشند.
- برای درمان حبسالبول (انسداد مجاری ادرار) 10 گرم میوه نسترن را در 300 سیسی آب جوش 15 دقیقه دم کرده و قبل از هر غذا یک فنجان بنوشند.
عرق نسترن
همانطور که گفته شد، میوه نسترن در طب اسلامی دارای خواص زیادی است. از اینرو استفاده از عرق آن نیز بسیار مفید است. طبیعت میوه گیاه نسترن از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است، به همین دلیل طبع عرق نسترن نیز گرم و خشک میباشد.
نتیجه
نسترن یکی از گلای زیبا اما دارای خواص دارویی است که دارای میوه نیز میباشد. استفاده از گل، برگ و میوه این گیاه جنبه دارویی دارد و در اشکال متنوعی استفاده میشود. در این مقاله در خصوص خواص میوه نسترن در طب اسلامی و طبع عرق نسترن نکاتی بیان شده است. امیدواریم استفاده از این مقاله برای شما مفید بوده باشد.