آبگوشت با نخود فراوان غذای اصلی حاکمان ایرانی بوده، همانهایی که برای شکمشان بیش از اندازه ارزش قائل بوده و همیشه خورد و خوراکشان از بهترینها بوده است. خوراکی لذیذ و اصیل و سنتی که در میان اقوام مختلف ایرانی روشهای طبخ و انواع مختلفی دارد. اما سوال اینجاست از نظر طب سنتی آبگوشت چه جایگاهی در میان مواد غذایی دارد و مصرف آن به چه کسانی پیشنهاد میشود
دکتر سیدرضا رضایی دریاکناری، پزشک و متخصص طب سنتی ایران، ضمن اشاره به اینکه آبگوشت یکی از غذاهای مقوی و تامینکننده انرژی و قوت اصلی اجداد ما بوده است، میگوید: طبع آبگوشت گرم است و مصرف آن بیشتر در فصول سرد سال توصیه میشود، اما چون غذایی اصیل و سنتی است، بیشتر خانوادههای ایرانی این غذای دلچسب و لذیذ را در تمام فصول سال مورد استفاده قرار میدهند. آبگوشت به دلیل داشتن سیبزمینی، حبوبات، پیاز یا سبزیجات گوناگون غنی از پروتئین، کلسیم و آهن است و برای افراد ضعیف و ناتوان، بیماران در دوران نقاهت و بخصوص برای کودکان و نوجوانان در سنین رشد بسیار مفید است.
ترکیبات آبگوشت چه مزاجی دارند؟
با اینکه ترکیبات موجود در آبگوشت بخصوص سیبزمینی و گوجهفرنگی و تا حدودی لوبیا سفید آن طبع سرد رو به اعتدالی دارد، اما به دلیل آنکه نخود و گوشت گوسفند به کار رفته در این غذا طبع گرمی دارند و مقادیر بیشتری از حجم آبگوشت را به خود اختصاص میدهند، غلبه گرمی آبگوشت بیشتر اما کمی رو به اعتدال است. این متخصص طب سنتی در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان با تغییر نوع گوشت مزاج آن را معتدل و لطیف کرد، میگوید: گوشت گوساله و شتر همچون گوشت گوسفند طبع گرمی دارند، اما اگر گوشت مورد استفاده از نوع گوشت گوساله و شتر زیر یک سال یا گوشت بره باشد غلظت و گرمی گوشت کمتر بوده و طبع آبگوشت معتدل و لطیف و سهلالهضمتر میشود.
گوشت آبگوشت چگونه باشد؟
او میافزاید: در طب سنتی عقیده بر این است که از هر قسمت گوشت دام در غذاهایی مانند آبگوشت و… استفاده شود، تقویتکننده همان قسمت در بدن انسان است. بهعنوان مثال اگر از راسته گوسفند استفاده شود برای کمر درد مفید است، سردست برای درد دستها و همینطور ماهیچه برای تقویت عضلات بدن و… .
لازم است بدانید گوشت گوساله و شتر در مقایسه با گوشت گوسفند ارزش تغذیهای مشابهی دارد، ضمن اینکه کمچربتر بوده و میزان کلسترول کمتری دارند. پس اگر آبگوشتخور قهاری هستید و بهطور منظم و مستمر آبگوشت میخورید، گوشت گوساله جوان را جایگزین گوشت گوسفند کنید یا در غیر این صورت پیش از طبخ گوشت گوسفند تمام چربیهای ظاهری آن را جدا کنید و از مصرف دنبه یا کوهان شتر، این چربیهای لذیذ و دلچسب صرفنظر کنید که با سلامت شما دشمنی دارند. در صورتی که آبگوشت پرچرب است آن را سرد کرده و چربی جامد شده سطح آن را جدا و پس از گرم کردن میل کنید. البته در طب ایرانی ـ اسلامی استفاده زیاد از گوشت گاو مضر دانسته شده چراکه ایجادکننده خلط سوداوی بوده و میتواند سبب بیماریهای عصبی، اختلالات روحی (افسردگی) و سرطان شود.
بهتر است این غذای مقوی، کمچرب تهیه و مصرف شود تا بدن فرصت کافی برای هضم و جذب معدی و کبدی آن را طی روز داشته باشد و چون نخود فیبر فراوانی دارد به واسطه جذب آب میتواند تا حدودی از یبوست و عطش ساعات روزهداری بکاهد و سیرکنندگی زیادی دارد. استفاده از آبگوشت هنگام شب که به ساعات خواب نزدیک است میتواند موجب بیخوابی، تنش و ناآرامی شود.
آبگوشت بخورید، اما با احتیاط
حالا که از فواید آبگوشت دانستید، این توصیه را هم فراموش نکنید که برای برخی از افراد زیاده روی در مصرف این غذا ممکن است عوارضی داشته باشد.
مثلا بیمارانی که برای آنها غذاهای چرب مضر است، مانند مبتلایان به بیماران قلبی و عروقی و یا کسانی که دچار کبد چرب هستند، بهتر است در مصرف آبگوشت جانب احتیاط را در پیش بگیرند.