درباره کتاب ارجوزه فی الطب
ارجوزه فی الطب نگارش منظومههایى در بحر رجز (مستفعلن، مستفعلن، مستفعلن) و با نام ارجوزة كه پيرامون علوم و فنون مختلف است، سابقهاى بس ديرينه دارد. مؤلفين و محققین برای آسانى حفظ مطالب علمى، این مطالب را در قالب سرودههایى به دانشجویان این علوم عرضه مىنمودند.
ابن سينا نيز برای اينكه نشاطى برای دانشجویان پزشكى به وجود آورد و حفظ مطالب آن را برای آنان آسان گرداند، مطالب پزشكى را به نظم درآورده است و چندين ارجوزه سروده است.
ارجوزههاى منسوب به ابن سينا 1- ارجوزه في الطب كه در آن به مباحث حفظ الصحه پرداخته شده است. 2- ارجوزه في الوصايا كه پيرامون پند و اندرزهاى طبى است. 3- ارجوزه في الطب في الفصول الاربعه. 4- الالفيه الطبيه. از جمله ارجوزههاى طبى منسوب به ابن سينا، ارجوزهاى به نام «ارجوزه في المجربات» است.
آشنایی با محتوای کتاب ارجوزه فی الطب
اين ارجوزه طبى – چنانكه در بخش معرفى کتاب گفتيم – از جمله ارجوزههاى منسوب به ابن سينا است؛ يعنى انتساب آن به ابن سينا قطعى نيست، چرا كه در منابع معتبرى كه به شرح حال ابن سينا پرداختهاند، به این ارجوزه اشاره نكردهاند.
بله در بعضى از منابع، ارجوزهاى طبى به او نسبت داده شده و از سوى اطباى بزرگى همچون ابن رشد شرح شده است، ولى ارجوزه مزبور همان الفيه طبى است نه ارجوزه مجربات. از سوى ديگر نگاهى به متن این ارجوزه نشان مىدهد كه این ارجوزه حاوى مطالب علمى و قابل استفادهاى نيست.
آنچه در این ارجوزه بيشتر به چشم مىخورد مطالبى پيرامون خواص عجيب و شگفت انگیز اشيا و اوضاع فلكى است. این مطالب بيشتر به مباحث علوم غريبه شباهت دارد تا مباحثى كه از قلم یک طبيب نامدار تراوش كرده باشد.
از سوى ديگر مقايسه این ارجوزه با الفيه طبى كه انتساب آن به ابن سينا حتمىتر به نظر مىرسد، بيانگر این مطلب است كه سراينده این ارجوزه چندان از ذوق سليم و قدرت شاعرى برخوردار نبوده؛ از این رو حتى چينش قافيههاى این ارجوزه، داراى اشكال است (رك بيت دوم ارجوزه) و این امر نيز انتساب ارجوزه را به ابن سينا بيشتر دچار ترديد مىكند.
به نظر مىرسد شخصى گمنام كه داراى اندك ذوقى بوده، نسخههایى نه چندان قابل توجه را كه در میان آثار ابن سينا به نظرش جالب آمده در قالب این ارجوزه به نظم كشيده است و از آنجا كه منبع مطالب آن، نگاشتههاى ابن سينا است آن را مستقيماً به ابن سينا نسبت داده است. به هر حال بررسى این ارجوزه نيازمند مقايسه و مقارنه بين این منظومه و آثار ديگر ابن سينا است.
مشخصات فایل دانلودی
تعداد صفحات: 23
زبان: عربی
نوع چاپ: استاندارد
حجم فایل: 0.7MB
لینک خرید کتاب ارجوزه فی الطب
لینک خرید و دانلود کتاب ارجوزه فی الطب
مهم! پس از پرداخت وجه، صفحه را نبندید تا به صفحه دانلود فایل ارجاع داده شوید. (البته رسید خرید همراه با لینک دانلود فایلها، به آدرس ایمیل ثبت شده ارسال خواهد شد.)
سوال، پیشنهاد و انتقاد
شما میتوانید برای ارسال نظر، پاسخ به سوالات و دریافت پشتیبانی به شماره 09394398583 در پیامرسانهای تلگرام و بله پیام بدهید!
سلب مسئولیت و قوانین
- سایت طبایع نسبت به استفاده از محتوای کتب تخصصی برای خوددرمانی و یا تجویز بدون مجوز آن به دیگران هیچ مسئولیتی پذیرا نیست. بدیهی است این جزوه صرفا جهت آشنایی بیشتر شما با مفاهیم طب سنتی تهیه و گردآوری شده است و نباید ملاک خوددرمانی قرار بگیرد.
- محتوای موجود در کتب برای افراد در گروه سنی +۱۷ در نظر گرفته شده است، لذا طبایع مسئولیتی نسبت به استفاده مخاطبین زیر این گروه سنی نمیپذیرد و تمام مسئولیت بر عهده والدین ایشان خواهد بود.
- تمامی کتب از نظر حقوق مالکیت معنوی مورد بررسی قرار گرفته است، اما در صورت مشاهده نقض قوانین مربوطه لطفا به پشتیبانی اطلاع دهید تا در اسرع وقت به آن رسیدگی شود.
مشاهده سایر کتب
همراه همیشگی طبایع، شما میتوانید از طریق این (لینک) سایر کتب تخصصی طب سنتی را مشاهده بفرمایید.