تدابیر پیشگیری از سرماخوردگی در پیاده روی اربعین
اگر می خواهید در پیاده روی اربعین دچار سرماخوردگی نشوید حتما موارد زیر را رعایت کنید:
- برای پیشگیری از سرماخوردگی در اربعین حتما قبل از سفر، بیماریهایی مانند سینوزیت و آلرژی فصلی را درمان کنید.
- اگر زیاد سرما میخورید قبل از سفر خود را تقویت کنید. ورزش روزانه و استفاده از خوراکیهای مقوی به ویژه مصرف روزانه شربت (آب+ عسل+ آب لیموترش) برایتان مفید است. ادامه مصرف این شربت در طول سفر هم بسیار خوب است. با تشخیص فرد مجرّب در زمینه طبّ سنّتی، برخی از این¬گونه افراد از انجام حجامت عام -در زمانی مناسب قبل از سفر- برای تقویت سیستم ایمنی خود نفع زیادی خواهند برد.
- لباس مناسب و گرم به تن داشته باشید و فریب هوای پاییزی نسبتا گرم عراق را نخورید. به ویژه صبح زود و هنگام غروب و نیز وقت خوابیدن به این مسأله دقت بیشتری کنید. اگر در حین پیادهروی احساس گرمای زیادی کردید کمی از لباس خود کم کنید اما نه در حدی که در پوستتان احساس خنکی زیادی بکنید.
- هم هنگام خواب و هم در ساعات سرد روز، کمر و پهلوها را با شال یا پارچه ای ببنید تا دچار قولنج ناشی از باد و سرما نشوید.
- هنگامی که عرق کرده اید یا پس از استحمام، در معرض سرما و هوای آزاد قرار نگیرید. پس از درآوردن کوله، معمولا تمام پشت شما عرق کرده است و این زمان، احتمال سرماخوردگی بسیار زیاد است. در این وضعیت پوشیده بودن سر و شانه ها و پشت خیلی مهم است.
- وقتی به منزلی می رسید بلافاصله وارد حمام نشوید؛ بلکه صبر کنید تا عرق بدنتان خشک شود.
- برای پیشگیری از سرماخوردگی در اربعین به هیچ وجه دوش آب سرد نگیرید به ویژه وقتی که بدن گرم است چراکه ممکن است موجب بیماری هایی چون سرماخوردگی، سینه پهلو، دردهای مفصلی و … گردد.
- محافظت از سر، شانهها، گلو و پاها در برابر سرما مهمتر از سایر نقاط بدن است. استفاده از کلاه، عرقچین، چفیه یا وسایل مشابه و جوراب مناسب نخی را حتی به هنگام خواب فراموش نکنید.
- درصورت امکان در طول مسیر- به ویژه در صورت مواجهه با باد یا گردوخاک- از ماسک استفاده کنید. باز هم در صورت امکان، ماسک را روزانه تعویض کنید.
- از قرار گرفتن در معرض باد شديد پرهیز کنید؛ به ویژه باد پاییزی که بر چشم و مغز و سینوس¬ها اثر منفی زیادی می گذارد.
- در هنگام عرق کردن و تشنگی زیاد از مصرف نوشیدنیهای خیلی خنک اجتناب کنید. در این حالت، پس از کمی استراحت و کاهش دمای بدنتان، آبِ کمی خنک را کم کم و جرعه جرعه بنوشید.
- جویدن روزانه مقداری نعناع یا شوید خشک یا چند برگ تازه اوکالیپتوس، دستگاه گوارش و تنفسی شما را پاکیزه نموده از سرماخوردگی پیشگیری میکند.
- در صورت امکان هر روز مقداری عسل مصرف کنید.
- برای پیشگیری از سرماخوردگی، قبل از خروج از حمام، از مچ پا به پایین را با آب سرد بشویید.
- هنگام عطسه و سرفه، جلوی دهان و بینی خود را بگیرید.
تدابیر درمان سرماخوردگی در پیاده روی اربعین
- تا درمان کامل سرماخوردگی از مصرف غذاهای سنگین، چرب، تند و ترش خودداری کنید.
- برای درمان سرماخوردگی در سفر اربعین از نعناع یا اوکالیپتوس روزی چند بار استفاده کنید. به این صورت که یا آنها را بجوید یا مقداری از آنها را خرد کرده داخل یک لیوان آب جوش ریخته روی آن را با نعلبکی پوشانده بعد از ده دقیقه میل کنید. می توانید قبل از سفر مقداری بابونه(یا آویشن یا نعناع) را با مقدار مساوی گل خطمی(یا پنیرک یا بنفشه) مخلوط و پودر کنید و در طول سفر به صورت فوق مصرف کنید. این نوشیدنی، هم در پیشگیری و هم در درمان سرماخوردگی مفید است. ترکیب مناسب دیگر، ترکیب مساوی نعناع و شوید و آویشن است که به صورت دمنوش یا جویدنی قابل استفاده است.
- در صورت امکان، سینوسها، بینی، گلو و سرشانهها را با روغن بابونه یا زیتون یا سیاهدانه یا ویکس یا … ماساژ دهید. اگر چرک به قفسه سینه هم ریخته است، آنجا را هم ماساژ دهید.
- در صورت آبریزش بینی، چکاندن قطرهای آب لیموترش تازه یا روغنهای فوق در سوراخهای بینی، آبریزش را تخفیف می دهد.
- لیموی ترش و شیرین هردو در درمان سرماخوردگی بسیار مفیدند که از اتّفاق هر دو(به خصوص لیموترش) در عراق در دسترس هستند.
- استفاده از آب لیموترش تازه در انواع نوشیدنی های مورد استفاده در سرماخوردگی در تسریع بهبودی بسیار مفید است.
- ماساژ ویکس(پمادهای حاوی منتول) روی بینی یا چکاندن قطره های بینی موجود در داروخانه(قطره های کلرورسدیم) هم در درمان سرماخوردگی و رفع احتقان بینی مفیدند. ماساژ ویکس روی سینوسها و قفسه سینه هم خیلی خوب است.
اسانس نعناع
یک داروی کم حجم و پرفایده است. شما می توانید به جای همراه بردن مقدار زیادی عرق نعناع یا نعناع خشک چند عدد اسانس نعناع را از عطّاریهای معتبر تهیه کنید. به هنگام سرماخوردگی، چند قطره از اسانس نعناع را دو طرف بالش یا روی یقه لباس خود بریزید یا این که درب آن را باز کرده و چنددقیقه جلوی بینی نگه دارید. با این کار، گرفتگی بینی، برطرف و سینوسها ضدّعفونی میشوند و سرعت بهبودی سرماخوردگی زیادمی شود. می توانید این کار را چندمرتبه در روز یا شب تکرار کنید. ریختن چند قطره از اسانس در یک لیوان آب، نوشیدنی مشابه عرق نعناع به شما میدهد.
همچنین برای رفع سردرد، درد ناحیه گردن، دست، پا و کمر که در اثر سرماخوردگی و یا مشکلات دیگر به وجود آمده اند، می توان چند قطره از محلول اسانس نعناع را روی موضع درد ماساژ داد که معمولا بلافاصله جذب می شود. در صورت وسعت ناحیه درد می توانید اسانس را با روغن زیتون مخلوط کنید. ماساژ اسانس نعناع روی سینوس ها برای درمان سینوزیت هم بسیار مفید است.
با مخلوط چند قطره اسانس نعناع و مقداری آب جوش، یک محلول بخور خوب خواهید داشت.
درمان تب در پیاده روی اربعین
در صورت بروز تب، باید توجه داشت که با توجه به سختیهای سفر، استفاده چندروزه از تببرها و مسکّنهای ساده ای مانند استامینوفن اشکال خاصّی ایجاد نمی کند. با این حال اگر اصرار به استفاده از روشهای طبیعی دارید؛ اقدامات زیر کمک کننده است:
- جویدن سیاهدانه
- پاشویه: پاشویه با آب معمولی، برای درمان اکثر تب ها کافی است. طبق روال می توانید پاهای بیمار را داخل ظرف آب قرار داده شستشو دهید. البته اگر پاهای بیمار سرد است بهتر است سراغ جاهای دیگر بروید. درواقع ضرورتی ندارد حتما پاشویه روی پاهای بیمار انجام شود. گذاشتن و عوض کردن متناوب دستمال خیس بر روی پیشانی هم روش رایج دیگر است اما علاوه بر پیشانی، از شکم هم که سطح وسیع تری دارد غافل نشوید. همچنین میتوانید یک اسفنج را به آب ولرم آغشته کنید و روی پوست بکشید. حتی شستشوی ساده دست و صورت هم می تواند به کاهش قابل توجه دمای بدن منجر شود.
- خیار را به ورقه های نازک برش زده آن را روی سطح پیشانی یا شکم بیمار قرار داده یا آن را روی این نواحی ماساژ دهید.
- غرغره و استنشاق آب نمک، هم در پیشگیری و هم در درمان سرماخوردگی و گلودرد مفید است. یک قاشق چای خوری سرخالی نمک را داخل یک لیوان آب جوش ریخته
- قطعه ای خیار را در اندازه تقریبی یک شیاف، برش داده از راه مقعد، شیاف بگذارید. شیاف را میتوانید هر ۳-۲ ساعت تا قطع تب تکرار کنید.
نکته مهم: اگر قبل از تب، بیمار دچار لرز شود؛ روی او را با پتو بپوشانید تا با بالا رفتن درجه حرارت بدن، لرز قطع شود. آنگاه به آرامی نسبت به درمان تب اقدام کنید.