اگر قصد زیارت امام حسین (ع) در روز اربعین و شرکت در مراسم با شکوه پیاده روی اربعین را دارید لازم است نکاتی را بدانید:
- سبکبار سفر کنید و از بردن وسایل اضافه و غیرضروری خودداری کنید.
- از چند ماه قبل از سفر، به درمان بیماریها و توان افزایی خود مشغول شوید و عادات نامطلوب و مزاحم در سفر- به ویژ مصرف دخانیات- را ترک کنید.
- بهتر است که همه افراد- حتّی افراد سالم- یکی دو ماه قبل از سفر، به فرد حاذق و مجرّب در زمینه طبّ سنّتی مراجعه کنند. بسیاری از مشکلات طول سفر ناشی از وجود اخلاط فاسد در بدن است که پیاده روی، گرمای هوا و … آنها را تحریک می کنند. گاهی انجام یک حجامت عام یا پاکسازی های ساده توسّط طبیب، سفر را بر ما بسیار آسان خواهد کرد.
- توجّه به مزاج از اصول اصلی طبّ ایرانی است. در هر شرایطی مطابق نیازهای مزاجی خود عمل کنید. با این توجیه که خوردن غذای نذری مشکلی ایجاد نمی کند خود را در معرض غذاهای مختلف با مزاج های متفاوت قرار ندهید. اگر مزاج شما گرم است از خوراک های گرم و شرايطي كه گرمي را بالا می برد پرهیز کنید و اگر مزاج شما سرد است؛ به عكس.
- عادت دادن تدریجی خود به مشکلات سفر از اصول مهمّ هر سفر طولانی یا سختی است. در سفر اربعین مهم ترین آمادگی مورد نیاز، آمادگی برای پیاده روی است. لذا از چند ماه قبل تمرین پیاده روی را شروع کنید.
- غفلت از سلامت دندانها ممکن است در سفر شما را دچار مشکل کند. معاینه دهان و دندان قبل از سفر را فراموش نکنید.
- در مسیر پیاده روی اربعین ، بدن درگیر شرایط غیرمعمول است؛ لذا نباید او را به چیزهای دیگر مشغول کرد. پرخوری یا خوردن غذاهای نامناسب، فکروخیال، جرّو بحث با همسفران، کم خوابی و … ازجمله اضافه بارهای قوّه مدبّره بدن هستند که می توانند قدرت او در حفظ تعادل بدن را کاهش دهند.
- در طول مسیر پیاده روی اربعین از عطر مناسب استفاده کنید. این کار باعث نشاط افزایی و تقویت جسمی و روحی خود و اطرافیانتان شده بوهای نامطلوب را نیز پنهان میکند.
- داروهای مصرفی خود- به ویژه داروهای روان پزشكی، صرع، فشار خون، بیماریهای قلبی و دیابت- را به اندازه کافی- و ترجیحا کمی بیش از نیاز- همراه داشته باشید. یادتان باشد بلافاصله قبل از سفر اربعین وقت مناسبی برای ترک یا کاهش مصرف داروهای شیمیایی نیست.
- نسخه داروهای مصرفی را به همراه داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید آنها را از داروخانههای عراق تهیه کرد. از پزشک خود بخواهید نام ژنریک و علمی داروها را بنویسد و از نوشتن نام تجاری آنها خودداری کند تا در تهیه آنها دچار مشکل نشوید. البته به همراه داشتن نسخه برای پیشگیری از مشکلات مربوط به بازرسیهای لب مرز هم می تواند مهم باشد.
- وسایلی مانند عینک طبّی، سمعک، عصا و … را هرگز فراموش نکنید. ترجیحاً- و به ویژه در مکانهای شلوغ- از بند عینک استفاده کنید. آوردن یک عینک ذخیره را هم مدّنظر داشته باشید.
- در طول مسیر پیاده روی اربعین از لباس های نخی، گشاد و راحت استفاده کنید.
تدابیر مهم برای جلوگیری از کمردرد در پیاده روی اربعین
- قبل از سفر، عضلات کمر، باسن و رانها را تقویت کنید.
- در طول پیاده روی، کمر خود را با شال یا گن پشمی، محکم ببندید.
- از کوله استاندارد استفاده کنید و بندهای کمری کوله را محکم ببندید.
- استفاده از عصا یا چوبدستی به هنگام پیادهروی را فراموش نکنید.
- از مصرف غذاهای سردی به شدّت پرهیز کنید.
- در صورت امکان هر روز مقداری زنجبیل را در آب گرم حل کرده میل کنید.
- هرشب، کمر، پشت ران و ساق، زیر قوزک خارجی و فاصله بین قوزک خارجی تا بین انگشت اوّل و دوّم پای مبتلا را با روغن زیتون(یا بابونه، یا سیاهدانه یا کنجد یا …) ماساژ دهید.
- در صورت تشدید کمردرد و به ویژه درد در مسیر عصب سیاتیک، علاوه بر مراجعه پزشکی، سعی کنید بخشی از مسیر را با ماشین طی کنید. در این تصمیمگیری عاقلانه عمل کنید و مطمئن باشید که حضرت ارباب، علیه السّلام، از نیت شما باخبرند و انشاءالله اجر پیاده روی کامل را به شما هبه خواهند نمود.