بالاترین میراث بدست آمده از پیامبر اکرم (ص)
- آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) ،در همایش طب النبی- سالن همایشهای رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران 10 اسفند 85، بیان داشت: این تفکر که باید همیشه منتظر باشیم تا در زمینه علوم مختلف برای ما از غرب مطالب تازه و یافتههای جدیدی برسد، به برکت انقلاب اسلامی از میان ما برچیده شده و امروز روحیه خودباوری در میان جوانان ما در زمینههای مختلف ایجاد و ارتقا یافته است و باید در دوره انقلاب اسلامی و با تشکیل نظام اسلامی از اسلام به عنوان بالاترین میراثی که از پیامبر اکرم(ص) به انسانها رسیده، بیشترین بهره را ببریم.
- همچنین افزود: با تشكیل نظام اسلامی و در دوران انقلاب اسلامی لازم است درباره میراثهای دینی خود، در همه زمینهها تحقیق كنیم و از آنها برای سعادت دنیا و آخرت بهره بگیریم. در این میان بالاترین میراث، میراثی است كه از پیغمبر اكرم(ص) به ما رسیده است كه یكی از آنها بعنوان «طب النبی»؛ یا «الطب النبوی»؛ است.
مقصود از طب نبوی چیست؟
- رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) بیان داشت: از دیرباز مطالب و مباحثی مختلف در خصوص طب نبوی از سوی علمای شیعه و سنی نوشته شده است که از ائمه اطهار(ع) و بزرگان شیعه کتابهای متعددی در این خصوص موجود است و به عنوان نمونه میتوان به طب الرضا (ع) اشاره کرد.
- و در ادامه افزود: هدف از طب النبی(ص) توجه به میراث اسلامی است، چرا که در مراجعه به منابع و کتب اسلامی سؤالاتی مطرح میگردد که کمتر در جامعه امروزی به صورت یک مسألة قابل طرح و تحقیق، مطرح و پیگیری میشود.
- و خاطر نشان کرد: باید در زمینه طب اسلامی و طب النبی (صلی الله علیه و آله) طرحهای عالمانه طراحی شود.
آیا مقصود از طب اسلامی همین ادعیه و آیات و روایات است؟
- آیتالله مصباح یزدی در این خصوص تصریح کرد: ما زمانی میتوانیم در زمینه طب اسلامی به عنوان یک موضوع ویژه تحقیق کنیم که بر این باور باشیم؛ اسلام مطالب خاصی در این زمینه دارد، و این یک پیش فرض است. اگر روایتی را دیدیم که مورد تحقیق قرار گرفته و احیاناً زمینه آن هم در کتاب قانون و یا کتاب جالینوس و بقراط پیدا میشود، این رسالت اسلام و پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) نیست، بلکه شأن ایشان هدایت است.
- و ادامه داد: اگر پیامبر اعظم(ص) و ائمه معصومین (ع) دراین زمینه مطالبی را عنوان نمودهاند بخاطر وظیفه و رسالتی که داشتهاند، نبوده است، بلکه از روی تفضل بیان فرمودهاند. وی افزود: باید در زمینه طب اسلامی و طب النبی (ص)، طرحهای تحقیقی عالمانه طراحی شود و در آنها از پیشرفتهترین متدها و روشها استفاده شود.
لازمه احتیاج بشر به طب باستانی و طب اسلامی
- آیت الله مصباح یزدی، در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه احتمال بسیاری وجود دارد که در طب باستانی و طب اسلامی مطالبی باشد كه بشر امروز هم به آن احتیاج دارد، افزود: اگر امروز هم از بعضی مطالب این طبها استفاده کنند، چه بسا ممکن است به نتایج آسانتر، بیضررتر و مطمئنتری در معالجه امراض دست یابند.
- وی افزود: در این زمینه محققانی در داخل کشور هستند که بعد از یک عمر تلاش و تحقیق، مدعیند، و عملاً هم ثابت میکنند، که بسیاری از امراض صعب العلاج را میتوان با دستورات ساده معالجه کرد، و حتی با دیدن مغز، میتوان هفتاد نوع بیماری را تشخیص داد، و این در حالی است که در طب نوین، برای شناختن یک بیماری نیاز به چندین آزمایش و پیگیری فراوان با هزینههای سنگین است.
تأثیر متقابل روح و بدن
- این عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با اشاره به تأثیر متقابل روح و بدن، انسان را دارای دو عنصر عنوان کرد و اظهار داشت: انسان مرکب از دو بخش است؛ بخش بدن و بخش روح. روح را با ابزار آزمایشگاهی نمیتوانیم بشناسیم و ویژگیهایش را درک کنیم، امّا همین روح بر بدن و سلامتی آن اثر گذار است و همین طور بالعکس بدن هم بر روح مؤثر است.
- دانشمندان طب جدید در تحقیقات و تجربههای علمی به نتایج عجیبی رسیدهاند که، حالات روحی در معالجات بسیاری از امراض تأثیر قابل ملاحظهای میگذارد.
- آیتالله مصباح یزدی در پایان سخنانش گفت: در تحقیق و بررسی طب قدیم مطالب مهمی یافت میشود که امروز هم برای بشر مفیدند و این به معنای ابطال طب جدید نیست، بلکه میراث پیشینیان میتواند در کنار طب جدید مؤثر و مکمل آن باشد.