اسامی دیگر دارچین: دارصینی، قرفه الدارچینی، سلیخه، دارچین كایان، دارچین چین، دارچین سایگون، دارچین سیلان و قرفه
در طب سنتی این گیاه دارای طبیعت گرم و خشک است.
معرفی گیاه دارویی دارچین
- دارچین، پوست درختی است که تا ۱۰ متر ریشه میکند. برگ این درخت سبز سیر و دارای گلهای به رنگ سفید است. پوست این درخت را کنده و معمولا پودر میکنند و در غذا یا به عنوان چای از آن استفاده میکنند.
- از قدیم الایام در دنیا به کار میرفته است. در مصر حتی قبل از ساختمان اهرام ثلاثه مصر برای درمان امراض مختلف مصرف میشده است.
انواع دارچین
دارچین انواع مختلفی دارد که تمام آنها را میتوان به دو دستهی اصلی تقسیم کرد.
- دارچین سیلان یا دارچین هندی که به نام دارچین اصل (واقعی) هم از آن یاد میشود. این نوع دارچین از پوست داخلی درخت «سیناموم وروم» (Cinnamomum verum) به دست میآید که بومی سریلانکا و جنوب هند است. دارچین سیلان رنگ قهوهای مایل به زرد و بافت نرم و نازکی دارد که شبیه کاغذ است.
- دارچین کاسیا یا چینی که نوع رایجتر دارچین است. این نوع دارچین از پوست داخلی درخت «سیناموم کاسیا» (Cinnamomum cassia) به دست میآید که بومی جنوب چین است. دارچین کاسیا رنگ قهوهای مایل به قرمز تیره دارد و بافت آن ضخیمتر و زبرتر است.
خواص دارچین از منظر طب سنتی ایران
- برای درمان نفخ معده ۲ گرم دارچین، ۲ گرم زنجبیل را دمكرده بالای غذا میل شود.
- باعث تقویت بینایی میشود.
- چای دارچین، برطرفكننده اضطراب، وسواس و جنون است.
- برای رفع جهش، پرش پلك و رعشه از دمکرده این گیاه استفاده كنید.
- برای درمان قلنج رحم از دمكرده آن استفاده كنید.
- دمكرده آن تنظیمكننده عادت ماهانه است.
- دارچین محرک گردش خون است.
- كسانی كه فشارخون آنها پائین است و سردی انگشت دارند از دمكرده زنجبیل و دارچین استفاده كنند.
- خوردن این گیاه همراه با انیسون بیمیلی جنسی خانمها را برطرف میكند.
- سوزش و ناراحتیهای ادرار را برطرف میكند و حجم ادرار را افزایش میدهد.
- برای خوشبویی دهان و نفس میتوان یك تكه كوچك چوب دارچین را در دهان نگاه داشت.
- لطیف است و راحت در بدن جذب میشود و سنگینی و غلظت را دفع میکند. به همین دلیل در غذاهایی که سنگین ( مثلا دارای گوشت) هستند موجب لطافت غذا میشود یعنی باعث میشود غذا به راحتی در بدن بشکند.
- در کاهش قندخون و درمان دیابت، کاهش وزن، کمک به گوارش غذا، سرماخوردگی، تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت حافظه، کاهش مشکلات قاعدگی، و درمان اضطراب آثار مفیدی دارد.
- برای رفع سنگینی گوش یك قطره عرق دارچین، در گوش بچكانید و صدای گوش را نیز درمان میكند.
- نشاط آور، درمانکننده برخی عفونتها و تریاق (پادزهر) سموم معدنی، حیوانی و نباتی است و موجب تقویت قلب، مغز، کبد و معده میشود.
بیشتر بخوانید!
موارد منع مصرف دارچین
- مصرف مقادیر زیاد این گیاه میتواند باعث تپش قلب، بیخوابی و افسردگی و بروز عوارض، به خصوص در افراد دارای مزاج گرم و خشک شود.
- دارچین در افراد مبتلا به زخمهای گوارشی و تبهای با منشأ ناشناخته ممنوع است و بهتر است زمان شیردهی استفاده نشود.
- در زمان بارداری مصرف این گیاه ممنوع است و بهتر است از مصرف آن در مقادیر بیش از آنچه که در غذا مصرف میشود، خودداری شود.
نحوه استفاده از دارچین
- در آشپزی ایرانی، در پخت مرغ و گوشتها از دارچین، پیاز و زردچوبه استفاده میشود. در شله زرد، حلیم، قیمه، شیربرنج و… نیز به عنوان مُصلح، کاربرد دارد.
- در دمنوش: 0.5 تا 1 گرم از پوست خشکشده را در یک لیوان ریخت و روی آن آب جوش ریخته و روی آن را پوشاند و بعد از 10 دقیقه میل کرد. این دمنوش را 2 تا 3 بار میتوان مصرف کرد.
- یک قسمت عسل را در ۲ قسمت آب گرم حل کرده و به آن ۱ قاشق چایخوری پودر دارچین، بیافزایید. خمیر حاصله را روی محل درد به آرامی بمالید. درد بعد از ۱۵ دقیقه از بین خواهد رفت.
- ۵ قاشق چایخوری عسل به همراه با ۱ قاشق چای خوری پودر این گیاه، مخلوط کرده و خمیر حاصله را روی دندان خراب بمالید. این عمل را ۳ بار در روز انجام دهید تا دندان خراب و دردناک درمان شود.