بر اساس متون طب سنتی کاهش حافظه و ناتوانی ذهنی از غلبه سردی یا رطوبت یا خشکی، در قسمت عقب مغز حادث می شود. لذا درمان بر پایه اصلاح سوءمزاج مغز استوار است و بر این اساس طب سنتی تدابیر حفظ سلامتی (حفظ الصحه) و درمان های متنوعی را برای کاهش حافظه ارائه می دهد.
برخی از عواملی که موجب کاهش حافظه می شود و باید از آنها پرهیز کنید
- مواجهه با عوامل استرس زا یا ناراحت کننده
- افراط در آمیزش جنسی
- انجام فعالیت های سنگین با خسته کننده
- اختلالات خواب از قبیل خواب نامنظم با بی خوابی و بدخوابی
- خوابیدن در روز به ویژه زمان غروب آفتاب
- حمام کردن با آب بسیار داغ یا بسیار سرد و مصرف مشروبات الکلی
- همچنین مصرف غذاهای نفاخ، سیر و پیاز خام، کاهو، تره، شاهی، مواد غذایی ترش مانند سرکه سیب ترش و… پنیر ، گشنیز، پیاز خام، لوبیا و عدس را باید محدود کنید.
عوامل موجب تقویت مغز و افزایش حافظه
- بوییدن گل های خوشبو
- گوش دادن به اصوات زیبا
- مشارکت در مباحث علمی و به ویژه تدریس مناسب با توان علمی فرد که در افزایش حافظه مؤثر است.
خوراکی هایی برای مقابله با کاهش حافظه
1. فرنی با پودر بادام دشمن کاهش حافظه
مواد لازم
- شیر: 1 کیلو
- شکر: 140 گرم
- بادام خرد یا آسیاب شده: 150 گرم
- آرد برنج: 80 گرم
- گلاب: 50 گرم
- هل ساییده شده: نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه:
در یک قابلمه آرد برنج را به تدریج درون یک کیلو شیر سرد ریخته و کاملا بهم می زنیم تا مایعی صاف و یکدست حاصل شود سپس بادام پوست گرفته و آسیاب شده را به آن می افزاییم (می توانید خلال بادام را به همان شکل خلال شده استفاده کنید یا آن را اندکی بکوبید تا خرد شوند) و بهم می زنیم تا کاملا مخلوط شوند.
سپس گاز را روشن کرده و قابلمه را روی حرارت ملایم می گذاریم و مدام بهم میزنیم تا مایع غلیظ شود و گوله نشود. وقتی روی گاز خوب جوش آمد و چندین جوش زد گلاب و هل ساییده شده را اضافه کرده و از روی حرارت برمی داریم (پس از ریختن گلاب و هل باید پس از یکبار هم زدن از روی حرارت بردارید تا عطر گلاب و هل از بین نرود).
اکنون برای کشیدن در ظرف آماده است و با کمی خلال پسته و بادام روی آن را تزئین می کنیم.
2. فالوده سیب ساده ولی خوشمزه
طرز تهیه:
یکی دیگه از خوراکی هایی که برای مقابله با کاهش حافظه مفید است فالوده سیب است. ابتدا یک عدد سیب رسیده شیرین را بدون پوست رنده کنید و سپس:
اگر میخواهید خوراکی با مزاج گرم و تر داشته باشید (خونسازی و آرامبخشی)، یک قاشق غذا خوری گلاب یا عرق بهار نارنج، اندکی زعفران و درصورت تمایل کمی عسل بیفزایید.
اگر میخواهید مزاج فالودهتان، اندکی خنکتر شود (رفع عطش و خشکی)، کمی تخم خرفه بیفزایید.
بهتر است این فالوده، حدود دو ساعت پساز غذا میلشود.
3. حلوای سیب خداحافظی با کاهش حافظه
مواد لازم:
- آرد سفید: ۱ پیمانه یا ۱۵۰ گرم
- شکر: ۱ پیمانه یا ۲۱۰ گرم
- آب: ۱/۲ پیمانه
- سیب: ۳ عدد متوسط
- کره: ۵۰ گرم
- روغن مایع: ۱/۳ پیمانه
- گلاب: ۱/۴ پیمانه
- زعفران: به مقدار لازم
طرز تهیه:
ابتدا سیب ها را پوست بگیرید و رنده ریز بزنید. آرد را الک کنید و داخل یک تابه بریزید. آرد را روی حرارت ملایم مداوم تفت دهید تا بوی خامی آرد گرفته شود. میزان تیرگی حلوای شما بسته به تفت دادن آرد دارد و هر چقدر بیشتر تفت دهید حلوا تیره تری خواهید داشت. آرد تفت خورده را الک کنید.
سیب رنده شده را به اندازه حدود ۱ لیوان رنده ریز بزنید و داخل یک قابلمه بریزید و شکر و آب را اضافه کنید و روی حرارت قرار دهید. وقتی شکر ذوب شد زعفران دم کرده غلیظ را اضافه کنید و بعد از ۲ الی ۳ دقیقه بعد گلاب را اضافه کنید و زمانی که ۱ الی ۲ جوش زد از روی حرارت بردارید. نباید شربت را بیش از اندازه روی حررات قرار دهید وگرنه حلوا خشک خواهد شد.
آرد تفت خورده را با کره و روغن مایع داخل تابه قرار دهید و روی حرارت کم تفت دهید تا روغن به خورد حلوا برود. سپس در ادامه شربت تهیه شده را به تدریج به مواد اضافه کنید و مداوم هم بزنید تا حلوا خودش را بگیرد و آب اضافی آن کشیده شود و به اصطلاح گهواره شود. حلوای داغ را داخل دیس بکشید و با کاتر دلخواه روی آن شکل بزنید و با خلال پسته و بادام آن را تزیین کنید.
4. شیر بادام مقوی و مفید
مواد لازم:
- مغز بادام: 20 عدد
- آب: یک لیوان
- عسل یا خرما: به میزان لازم
طرز تهیه:
بادام ها را می توانیم از شب قبل در مقداری آب ولرم خیس کنیم و بعد پوست آن را جدا کنیم یا می توانیم مقداری آب جوش روی آن ها بریزیم و بعد از ۱۵ دقیقه پوست آن را جدا کنیم . توجه شود که اگر از خرما استفاده می کنید ، هستۀ آن را جدا کنید . بادام های پوست گرفته شده را با آب و مقداری عسل یا خرما در مخلوط کن میریزیم تا آماده شود.
5. شیر فندق، حتما امتحان کنید!
مواد لازم:
- مغز فندق: 20 عدد
- آب: یک لیوان
- عسل یا خرما: به میزان لازم
طرز تهیه شیرفندق دقیقا مانند شیر بادام است.
6. شربت سیب یا گلابی، معجونی عالی
مواد لازم:
- آب سیب: ۲ پیمانه
- شکر: ۲ پیمانه
- آب: ۲ پیمانه
- آبلیمو: ۱/۲ قاشق چای خوری
- گلاب: ۲ قاشق غذا خوری
- زعفران دم کرده: به مقدار لازم
- میخک: ۳ عدد
- چوب دارچین: ۱ عدد
طرز تهیه:
ابتدا سیب ها را پوست گرفته و آب آن ها را با آبمیوه گیری بگیرید. به دلخواه در این مرحله می توانید آب سیب را صاف کنید. آب و شکر را با هم مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید و دانه های شکر ذوب شوند. مواد را کمی هم بزنید تا شربت کمی غلیظ شود. حالا آب سیب را به شربت قوام آمده اضافه کنید و مخلوط کنید تا یکدست شود. حالا آبلیموی تازه، چوب دارچین، گلاب، میخک و زعفران را هم به شربت اضافه کنید و ۳۰ دقیقه زمان دهید تا مواد باهم بجوشند و کم کم شربت غلیظ شود.
برای شربت گلابی هم به جای سیب از گلابی استفاده می کنیم.
7. دم کرده گاوزبان، بادرنجبویه، اسطوخدوس و بابونه و یا شربت آنها
ترکیبی از گیاهان بالا را به میزان ۲ قاشق غذاخوری در قوری چینی ریخته و روی آن آب جوش بریزید و اجازه دهید بر روی حرارت غیرمستقیم دم بکشد. این دمنوش برای مقابله با کاهش حافظه بسیار مفید است.
منبع: تیم محتوایی طبایع