عدم تشبیه واژه طب اسلامی به واژههای برگرفته از سیاست خارجی
- دکتر علیرضا ابوالفضلی، متخصص طب سنتی و حقوق بین الملل و مدیر مرکز علمی و فرهنگی دارالحکمه کانادا در ایران، در این زمینه این گونه بیان داشتهاند که: «نظر برخی این است که اطلاق واژه طب اسلامی، یک نگرش است و مثال هم میزنند که مثل بیمه یا بانکداری اسلامی؛
- در پاسخ باید گفت مکانیزم بیمه و بانکداری در ایران برگرفته از یک سیاست خارجی و کاملاً غربی است، اینکه آیا درست است یا غلط نمیخواهیم وارد شویم اما مگر میشود یک سیستم خارجی یا غربی را درون قالب اسلام بریزیم و اسلامی کنیم.
- اما مگر «طب» قابل قیاس با اینگونه نظامها است! منشأ طب از خداوند است بهعنوان یک فعل امری یعنی درمان شو؛ این یک دستور الهی است و مهمترین مقوله طب، تغذیه است که در خیلی از جاهای قرآن بهوضوح اشاره شده مثل آیات سوره مبارکه عبس».
- یا مگر میشود منکر کتاب «رساله ذهبیه امام رضا(ع)» شد، مگر میتوان منکر طبالصادق(ع) شد؟ آیا اینها اسلامی نیست؟ آیا منابع سید اسماعیل جرجانی از اهل بیت(ع) نیست؟ منابعی که علامه مجلسی(ره) در این خصوص آورده مثل حلیة المتقین از اسلام نیست؟ کتاب قانون بوعلی چطور؟ کتاب مفاتیح الحیاة در بخش طب علامه حضرت آیتالله العظمی جوادی آملی حفظه الله از اسلام نیست؟
- مقام معظم رهبری میفرمایند «یکی از دغدغههای من احیای طب اسلامی در کشور است»، این یعنی چی؟ ما بیشتر میفهمیم یا مقام معظم رهبری حفظه الله؟ ایشان بدون مطالعه و کارشناسی کلامی را ایراد نمیکنند.
- تفسیر المیزان علامه طباطبایی(ره) در آیه اول سوره اسرا درباره حجامت را چه باید گفت؟
انکار حدیث و روایت در مورد طب
- ایشان همچنین اظهار داشتهاند که اسلام از قرآن است و عترت؛ مگر کم حدیث و روایت در مورد تغذیه پیشگیری و درمان در آموزههای حدیثی و روایی ما وجود دارد، چطور ما خیلی از احادیت مربوط به موضوعهایی دیگر را با جان و دل میپذیریم اما به طب که میرسیم، برخی میگویند هیچ حدیث و روایتی در این مورد نیست؛
- در این صورت دو سؤال پیش میآید: یا ما نمیدانیم و بلد نیستیم که قاعدتاً نباید اظهارنظر کنیم چون در غیر اینصورت سواد و دانش ما زیر سؤال میرود یا اینکه میدانیم و عامدانه سخنی میگوییم که در آن صورت، اعتبار ما از بین میرود.
عنوان طب اسلامی چه عناوین دیگری را ذهن تداعی میکند؟
- از نظر دکتر ابوالفضلی، وقتی گفته میشود طب اسلامی، چند عنوان در ذهن تداعی میشود که آیا این طب همان طب قرآنی است؟ طب نبوی است یا طب الباقر(ع) یا طب الصادق(ع) یا طب الرضا (ع) است؟
- پاسخ اینکه اسلام قرآن است و اهل بیت(ع) بر اساس حدیث شریف ثقلین نبی اکرم(ص) آنچه بهطور صحیح از این دو برگرفته شده باشد، عنوان اسلامی دارد.
- و فرقش با طب های دیگر این است که آنها فقط به مقوله جسم میپردازند اما طب اسلامی ضمن توجه و پرداختن به جسم به روح هم قائل بوده و راه های پیشگیری و درمان بیماری های روحی را هم مشخص کرده چرا که انسان دارای دو بعد جسم و روح است.
آیا اساسا طب در اسلام به شکل مستقل بیان شده است که بتوانیم بگوییم طبِ اسلامی؟
- دکتر ابوالفضلی در پاسخ به این سوال میگویند که باید به این مساله توجه داشته باشیم، زمانی که می گوییم طبِ اسلامی، این معنا مستفاد میشود که پیامبر اکرم(ص) زمانی که دین اسلام را به مردم عرضه کردند باید یک مکتب علمی تحت عنوان مکتب طبی آورده باشند.
- اگر تلقی ما این باشد که همان طور که می گوییم دین اسلامی، طب اسلامی هم داریم چنین چیزی تحت این عنوان نداریم، البته این مساله بدان معنا نیست که طب در اسلام نداشته باشیم.
- وقتی که در منابع تفقد میکنیم روایات و توصیه های فراوانی از حضرت رسول(ص) و ائمه(ع) در مورد طب وجود دارد.بنابراین طب اسلامی به معنایی که ذکر شد نداریم.
- چون وقتی عنوان طب اسلامی را به کار میبریم یعنی باید پیشتوانه مکتبی هم برایش وجود داشته باشد حال آیا در این قالب طب در اسلام بوده است که به شکل مکتبی وجود داشته باشد؟ خیر، نبوده اما مفهومش این نیست که طب در اسلام نباشد یا نبی مکرم اسلام (ص) و حضرات معصومین(ع) در مورد طب حرفی نداشته باشند آنچه ما بدان قایلیم سبک زندگی اسلامی _ ایرانی است و نه طب اسلامی.
کارکرد سبک زندگی اسلامی در درمان و پیشگیری از بیماریها
- ایشان در مصاحبهای دیگر این گونه بیان داشتند که « در سیره و روایاتی که از پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(ع) باقی مانده است بسیاری از نکات کلیدی و جزئی در مورد سبک زندگی و سالم زیستن وجود دارد، ساعت خواب، ساعت کار، بیداری و تفریح همه و همه در لسان آنها آمده است.
- اینکه چه طور تغذیه کنیم، چگونه زندگی کنیم، اینکه از این منابع غفلت می کنیم سبب شده امروز با مشکلات متعدد جسمی و روحی مواجه شویم.
- در انتها باید به عنوان یک کارشناس به مخاطبان محترم عرض کنم ما ایرانی هستیم با قدمتی هفت هزارساله دارای تمدن و فرهنگ غنی و مردمی هوشمند و آگاه به سبک زندگی که با آمدن اسلام این فرهنگ و تمدن رنگ و بوی کاملی به خود گرفت پس به عنوان یک ایرانی مسلمان باید سبک زندگی خود را مبتنی بر سیره دانشمندان و فرهیختگان ایرانی و تاسی از مکتب اهل بیت(ع) قرار دهیم چه در حوزه اخلاق فردی و اجتماعی چه در حوزه سلامت روح و چه در حوزه سلامت جسم. اگر میخواهیم هم در دنیا خوشبخت باشیم و هم موفق و هم در آخرت سعادتمند.
- فارغ از محیط پیرامونی، دور شدن از معنویت و مسائل اعتقادی ضربه های جبران ناپذیری را به بدن ما وارد کرده است.