چارچوب طب اسلامی
- دکتر غلامرضا کریمی، پزشک عمومی اصفهان، درباره طب اسلامی و چهارچوب آن، این اعتقاد را دارند که : طب اسلامی مانند اجتهاد است یعنی همانطور که اجتهاد چارچوب دارد طب اسلامی هم چارچوب دارد.
- چارچوب این طب دو حدیث است یکی از پیامبر (ص) که به منزله کف این چارچوب است و دیگری حدیثی از علی (ع) است که به منزله دیوار این چارچوب است.
- پیامبر (ص) میفرمایند: اصل بیماری غلبه سردی است و علی (ع) میفرمایند: دارو برای بدن به مثابه صابون است برای جامه، تمیز میکند ولی فرسوده میکند.
- بنابراین اطبای طب اسلامی معتقدند طبیب قبل از اصلاح غذای بیمار اگر به او دارو بدهد، کمر به قتل بیمارش بسته است.
منابع طب سنتی _ اسلامی
دکتر غلامرضا کریمی در خصوص منابع طب سنتی _ اسلامی بیان داشتهاند که:
- علامه شیخ آقابزرگ تهرانی، کتاب شناس شیعه، 20 جلد کتاب عربی با نام (الذریعه الی تصانیف الشیعه) دارند که در آن تمام کتبی که توسط شیعهها به نگارش در آمده است را لیست نمودهاند (به طور نمونه، یک جلد آن مربوط به نجوم، یک جلد مربوط به ریاضیات و …)
- که در بحث طب سنتی _ اسلامی، به 1430 جلد کتاب اشاره میشود که یکی از آنها کتاب قانون ابن سینا است.
- بنابراین ما از حیث منابع طب سنتی _ اسلامی غنی بوده و آن قدر شمار کتابهای موجود در این زمینه زیاد است که تا عصر ظهور نیازی به نوشتن حتی یک کتاب در این زمینه نیست.
- در بحث سبک زندگی اسلامی که در قالب بحث سته ضروریه و اغذیه سمائی گنجانده میشود، به کتاب حفظ الصحة ناصری که شامل یک مقدمه، چهار مقاله و خاتمه است، اشاره میگردد که در آن به نحوه خوردن، خوابیدن، ورزش کردن و … پرداخته شده است، اما مشکلی که این بین وجود این است که منابع موجود در این زمینه زیاد است اما در جامعه ما؛ به این آداب زیست، توجه نشده و نکات و موارد آن رعایت نمیشود.
- از این رو ما در اصفهان، با استناد به قرآن انجمنی با نام حیات طیبه که ترجمه آن به فارسی «احیاگران زیست برتر» است، تشکیل دادهایم که در آن از طریق همایشها، بروشورها، کارهای تبلیغاتی و کتاب نوشتن، به ترویح آداب زیست در زندگی مردم پرداخته میشود.
- این آداب زیست 14 سرفصل تحت عنوان سته ضروریه و اغذیه سمائی دارد که حاوی آداب اکل و شرب، آداب ورزش کردن، خواب و بیداری، اعراض نفسانی، بحث استفراغات (زالو انداختن و حجامت) و … است.