دیدگاه دکتر نورمحمدی نسبت به طب اسلامی
- دکتر غلامرضا نورمحمدی دانشآموخته دوره خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم و مدیر گروه پزشکی مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی، معتقدند که طب اسلامی یعنی کلیه آموزههایی که در دین اسلام مرتبط با طب وجود دارد و تعریف آن را از طب سنتی جدا کردیم.
- بعضی گفتند: طب در دوران اوج تمدن اسلامی که از ابومنصور استاد ابوعلی سینا شروع میشود تا قرن قبل از دارالفنون که بعد از آن طب ما کلاسیک شد. یعنی از قرن چهارم هجری تا قرن نهم هجری اوج کار پزشکان اسلامی است.
- بعضی معتقدند که طب اسلامی یعنی همین طب، که به نظرم این طب اسلامی نیست این اوج تمدن طلایی در طب است، اوجی است که اندیشمندان ما نظریهپردازی کردند و اکتشافاتی داشتند.
- اما طب چون یک موضوع عملی است نه یک موضوع تئوری صرف، نمیتوان فقط به تئوری بسنده کرد. اگر طب در دوران تمدن اسلامی را طب اسلامی در نظر بگیریم به این دلیل که هم اکنون کاربردی را نمیتوان برایش در نظر گرفت لذا آن را نمیتوان طب به معنای امروزی نامید.
- رسیدن به سلامت جسمی هدف نهایی نیست و یک هدف واسطهای بوده و رسیدن به سلامت معنوی هدف غایی است.
- وی همچنین تصریح کرد: «از آنجایی که اسلام دین کامل است، هر آنچه که در ادیان دیگر بیان شده، در قرآن کریم نیز بیان شده به همین دلیل عدالت خدواند حکم کرده و آموزههای سلامت را در تمامی ادیان بیان کرده است. »
اشتراک طب و دین
- ایشان همچنین اظهار داشتهاند که در آموزههای دینی مطالبی است که اگر با یک رویکرد جدی مطالب طبقهبندی شود، میتواند بسیار مفید باشد.
- سعی ما بر این بوده که با این روش و رویکرد وارد مباحث طب در اسلام شویم ولی بعد از مدتهای فراوان میبینیم که بزرگی میگوید: «ما در اصول و فقه و تاریخ خودمان با مشکل روبرو هستیم. حال یک باب دیگری را نیز باز کنیم؟! که در واقع از عهده آن بر نیاییم».
- ولی به نظر میرسد که الان یک نگرش مثبت یا با باور و یا بدون باور در مورد موضوع اشتراک طب و دین مطرح شده که من پیشنهاد یک پژوهشکدهای را در این زمینه دادم که این قضیه را پی گیری و ساماندهی کند.»
طرح نظام سلامت در اسلام
- ، با بیان اینکه بخش مهمی از نظام سلامت بحث پیشگیری بوده که خود یکی از اصول طب اسلامی است، اظهار کرد: در این راستا در حال تهیه طرحی بهنام نظام سلامت در اسلام هستیم.
- وی در ادامه با اشاره به اهمیت آداب غذا خوردن، آن را یکی از مباحث مهمی دانست که اسلام بر آن تأکید دارد و گفت: اگر فردی آداب غذا خوردن را رعایت کند دچار بیماری نمیشوند امام رضا(ع) فرمودند یک سوم ظرفیت معده انسان برای ذخیره غذا، یک سوم برای آشامیدن و یک سوم دیگر نیز برای تنفس معده چون اگر معده پر شود فشاری که بر دیافراگم اعمال میکند موجب ایجاد مشکلات تنفسی میشود.
جمع بندی
- ایشان مروج طب اسلامی هستند و در اینباره پژوهش کرده و بیش از 20 مقاله در طب و معارف اسلامی در همایشهای علمی و مجلات تخصصی از ایشان ارائه گردیده است.
- علاوه بر این، سه اثر نیز با عناوین 1ـ متون اسلامی 2ـ متون اسلامی ویژه رشتههای علوم پزشکی 3ـ شبیه سازی: بیمها و امیدها از ایشان منتشر شده است و در سال 1396 کتابی با عنوان «درآمدی بر نظام جامع سلامت اسلام» روانه بازار کردهاند.