موجودیت طب اسلامی
- دکتر محسن ناصری، مدیر گروه دانشکده طب سنتی دانشگاه شاهد، معتقد است که بشر برای هدایت آفریده شده است و قرآن کتاب و منبع هدایت است و امهات لازم را برای هدایت داراست، اما کتاب درمان و حفظ سلامتی به حساب نمیآید.
- بشری که سالم نباشد هدایت نمییابد بنابراین برای توسعه معنوی، سلامتی یکی از لوازم عقلانی است که در منابع اصیل ما، در آیات قرآن، در احادیث نیز به این موضوع توجه گردیده است و امهات آنها نیز بر پایه حفظ سلامتی بنا شده است. احادیثی که در خصوص مسواک، حجامت استنشاق و پاکیزگی حفره بینی و … وجود دارد به خوبی مصداق این موضوع است.
- بنابراین از نظر ایشان، طب اسلامی موجودیت دارد اما به عنوان طبی پیشگیرانه نه طبی درمانی، که مبانی و برخی از اصول آن در آیات قرآن و در احادیث موجود است و باید همانطور که به بقیه دستورات اسلامی توجه داریم به دستورات طب اسلامی نیز توجه کنیم.
چه کسانی توانایی ورود به حیطه طب اسلامی را دارند؟
- ایشان همچنین تصریح کردند که: متأسفانه برخی از افراد یا برخی از مراجع و علما که وقت مجاز به روایت برخی از احادیث هستند، بدون داشتن علوم کافی در این زمینه اقدام به گشایش مطب نموده و با سوء استفاده از نام دین، از همان ابتدای کار به جای آموزش، تعلیم و بلاغ طب اسلامی، کار درمان را آغاز میکنند، در حالی که روش انبیاء و اولیاء ارجاع به متخصص بوده است حتی پیامبر و امامان نیز در هنگام بیماری طبیب بر بالین میآوردند و مطب و محکه نداشتند.
- در واقع کسانی اجازه ورود به حیطه طب اسلامی را دارا میباشند که از ادبیات فوق العاده قوی یعنی ادبیات عرب برخوردار باشند چرا که فهم این گونه از مطالب به مثابه فهم اجتهاد است و کسی با لغت اجتهاد آشنایی دارد که 15 سال تحصیل کرده باشد و به علم درایه، رجال، فقه و اخلاق آشنایی داشته باشد و باید توجه گردد که فهم و تفسیر کلام خدا و کلام رسول کار سادهای نیست.
- بنابراین طبق نظر دکتر محسن ناصری، استفاده از طب وحیانی یا همان طب اسلامی، منوط به مطالعه درست روایات و آیات است اگر با عقلانیت دانشمند مسلمان و عقلانیت روز جامعه مطابقت داشته باشد، مجاز به روایت و بروز آن هستید، اما اگر شواهد عقلانی بر ضد آن باشد، نشر و بسط آن به کل جامعه یا افراد خاص جایز نیست.