نقرس چیست؟
نقرس در اثر افزایش میزان اسید اوریک در بدن به وجود می آید که در آن مفاصل متورم، داغ، ملتهب و قرمز می گردد. مهم ترین راه جلوگیری از این بیماری پرهیزات غذایی استفاده بیش از حد موادی از جمله گوشت، مرغ، ماهی، دل، قلوه، جگر، کله پاچه، قهوه، چای پررنگ، ترشیجات، کالباس و سوسیس، تخم مرغ، خیارشور، باقلا، خاویار هستند. شخص مبتلاء باید از عواملی چون استرس، اضطراب، پرخوری، کم تحرکی، نوشیدن کم آب اجتناب کند. بیماری هایی که می توان سبب به وجود آمدن نقرس بشوند، کبد چرب، دیابت، نارسایی و بیماری های کلیه، چاقی، کلسترل می باشند. تب سنتی تا کنون بهترین راه کارها را برای درمان این بیماری بیان کرده اند.
پیشنهاد های پیشگیری از نقرص در پزشکی جدید چیست؟
در زمانی که علائم برطرف شدهاند، به کارگیری نکات زیر در رژیم غذایی به جلوگیری از بروز حملات نقرسی آتی کمک میکند:
- مقادیر زیادی مایعات بنوشید. آبرسانی به بدن شامل نوشیدن مقادیر زیادی آب را افزایش دهید. مصرف نوشیدنیهای شیرین را محدود کنید به خصوص آنهایی که با شربت ذرت با فروکتوز بالا شیرین شدهاند.
- مصرف الکل را محدود کرده یا ترک نمایید. با پزشک در مورد میزان مجاز مصرف الکل مشورت کنید. تحقیقاتی که اخیراً انجام شده نشان میدهد که مصرف آبجو احتمال بروز علائم نقرس را به خصوص در مردان افزایش میدهد.
- پروتئین مورد نیاز بدن را از محصولات لبنی کمچرب دریافت کنید. محصولات لبنی کمچرب ممکن است اثر پیشگیرانه در برابر نقرس داشته باشد بنابراین بهترین منابع برای تأمین پروتئین مورد نیاز بدن هستند.
- مصرف گوشت، ماهی و مرغ را کاهش دهید. مقادیر کم ممکن است مشکلساز نباشد اما توجه داشته باشید که چه نوع و چه مقدار از مصرف هر کدام از این مواد غذایی باعث ایجاد مشکل برای شما میشود.
- وزن سالم بدن را حفظ کنید. پروتئینهایی را انتخاب کنید که وزن سالم بدن شما را حفظ کنند. کاهش وزن باعث کاهش میزان اسید اوریک در بدن میشود اما از ناشتا ماندن یا کاهش سریع وزن خودداری کنید زیرا در این موارد ممکن است میزان اسید اوریک به طور موقتی افزایش یابد.
درمان نقرس در پزشکی جدید چگونه است؟
نقرس هم با حملات متناوب و هم بر پتانسیل آرتریت مزمن (پایدار) تأثیر دارد. رعایت برنامه درمانی شما بسیار مهم است. با تغییر شیوه زندگی میتوان این بیماری مادام العمر را آسان تر کرد. پیشنهادات شامل کاهش وزن تدریجی، اجتناب از الکل و کاهش مصرف نوشیدنی های حاوی فروکتوز و غذاهای پرمصرف پورین است. درمان انواع مختلف نقرس به شرح زیر است:
درمان حملات حاد
درمان حملات حاد به شرح زیر است:
کلشیسین
یکی از روشهای درمانی حالت حاد نقرس فعال، استفاده از کلشی سین است. این دارو اگر زود هنگام و در زمان بروز حمله مصرف شود، میتواند مؤثر باشد. با این حال، کلشی سین میتواند باعث تهوع، استفراغ، اسهال و سایر عوارض جانبی شود. عوارض جانبی با دوزهای کم ممکن است کمتر باشد. مبتلایان به بیماری کلیوی یا کبد یا افرادی که داروی کلشی سین را تحت تأثیر قرار میدهند، مصرف میکنند، باید دوز کمتری مصرف کنند یا از داروهای دیگر استفاده کنند. همچنین کلشی سین نقش مهمی در جلوگیری از حملات نقرس دارد.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی معمولاً NSAIDs نامیده میشوند مانند داروهای آسپرین هستند که میتوانند التهاب و درد در مفاصل و سایر بافت ها را کاهش دهند. NSAIDها، مانند ایندومتاسین (ایندوکین) و ناپروکسن (ناپروسین)، انتخاب درمانی برای اکثر حملات حاد نقرس می باشند. هیچ مدرکی مبنی بر بهتر بودن NSAID نسبت به دیگر داروها وجود ندارد. دوزهای زیاد NSAID با عملکرد کوتاه باعث تسریع بهبود علائم میشود. این داروها ممکن است باعث ناراحتی معده، زخم یا اسهال شوند، اما در اکثر افراد هنگام استفاده برای مدت کوتاه مدت به خوبی تحمل میشوند.
برخی از افراد به دلیل شرایط سلامتی مانند بیماری زخم معده یا اختلال در عملکرد کلیه یا استفاده از رقیق کننده خون، نمیتوانند NSAID مصرف کنند. در برگه داخلی داروهای NSAID ها انواع بیمارانی که نمیتوانند NSAID مصرف کنند، ذکر شده است.در بیمارانی که کریستالهای نقرس مزمن را دارند، میتوان در رسوبات اسید اوریک (به نام توفی) یافت شد که باعث آسیب به مفاصل و در زیر پوست میشود.
کورتیکواستروئیدها
کورتیکواستروئیدها، مانند پردنیزون، متیل پردنیزولون و تریامسینولون گزینه های مفیدی برای بیمارانی هستند که نمیتوانند NSAID را مصرف کنند. با توجه به مصرف خوراکی این داروها (از طریق دهان) یا با تزریق (بوسیله سوزن) به عضله، این داروها میتوانند در درمان حملات نقرس بسیار مؤثر باشند. اگر فقط یک یا دو مفاصل درگیر باشد، پزشک شما میتواند یک کورتیکواستروئید را مستقیماً به مفصل شما تزریق کند.
آناکینرا (anakinra )(Kineret)
پزشکان متخصص ممکن است یک دوره درمان کوتاه مدت از آناکینرا (Kineret)، یک داروی بیولوژیکی را تجویز کنند، اگرچه این دارو برای درمان نقرس مورد تأیید FDA نیست. اگرچه این دارو برای آرتریت روماتوئید نیز مصرف میشود، اما توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تأیید نشده است، ولی برای درمان نقرس میتواند به سرعت علائم نقرس را برای برخی از بیماران تسکین دهد.
درمان برای از بین بردن اسید اوریک اضافی
درمان برای از بین بردن اسید اوریک اضافی در نقرس به شرح زیر است:
(لوپورین، زیلوپریم) (Lopurin, Zyloprim)
بیمارانی که علائم نقرس را به صورت مکرر تجربه میکنند، سطح غیر طبیعی و زیادی از اسید اوریک خون، یا توفی یا سنگ های کلیه را نیز ممکن است داشته باشند که باید به شدت داروها را برای کاهش سطح اسید اوریک خون در نظر بگیرند. این داروها به شعله ور شدن دردناک نقرس حاد کمک نمیکنند، بنابراین بیشتر بیماران پس از فروکش کردن حملات حاد، شروع به مصرف آنها میکنند. دارویی که اغلب برای بازگشت سطح اسید اوریک به حالت عادی استفاده میشود، آلوپورینول است (لوپورین، زیلوپریم). این دارو مانع از تولید اسید اوریک میشود. فلبوکستات (Febuxostat (Uloric، یک داروی جدیدتر میباشد، که اسید اوریک را نیز مسدود میکند.
سایر داروها
سایر داروهای توصیه شده توسط پزشکان برای اسید اوریک اضافی عبارتاند از:
پروبنسید (Benemid) و Lesinurad (زورامپیک) به کلیه ها کمک میکنند تا اسید اوریک را از بین ببرند. فقط بیمارانی که عملکرد کلیوی خوبی دارند که اسید اوریک بیش از حد تولید نمیکنند باید این روش های درمانی را انجام دهند. (Pegloticase (Krystexxa با تزریق تجویز میشود و اسید اوریک را تجزیه میکند. این دارو برای بیمارانی است که به درمان های دیگر پاسخ نمیدهند یا نمیتوانند آنها را تحمل کنند. داروهای جدید برای کاهش سطح اسید اوریک و درمان التهاب نقرس در دست تهیه هستند.
مصرف قرص برای درمان نقرس
ر اولین استفاده از داروهایی که سطح اسید اوریک خون را پایین میآورند پ، میتوان بروز علائم نقرس را در نظر داشت. بیماران همچنین میتوانند با استفاده از کلشیسین با دوز کم و یا NSAID در جلوگیری از شعله ور شدن این علائم در شروع این داروها کمک کنند. غالباً پزشکان به بیماران توصیه میکنند که حداقل به مدت شش ماه کولشیسین را با دوز کم و پیشگیری کننده همراه با داروی کاهش اسید اوریک مصرف کنند.
اگر شما داروی کاهش دهنده اسید اوریک مصرف میکنید، پزشک باید به آرامی دوز را افزایش داده و سطح اسید اوریک خون شما را بررسی کند. هنگامی که سطح اسید اوریک شما کمتر از 6 میلی گرم در دسی لیتر (نرمال) باشد، کریستال ها تمایل به حل شدن دارند و از ایجاد رسوبات جدید کریستال پها جلوگیری میشود. احتمالاً مجبور خواهید بود برای جلوگیری از حملات نقرس در طولانی مدت این دارو ها را مصرف نمایید.
رژیم غذایی برای بیماران نقرس
اصول کلی رژیم نقرس پیروی از توصیه های معمول رژیم غذایی سالم میباشد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- کاهش وزن. اضافه وزن داشتن خطر ابتلا به نقرس را افزایش میدهد و کاهش وزن خطر نقرس را کاهش میدهد. تحقیقات نشان میدهد که کاهش تعداد کالری و کاهش وزن حتی بدون رژیم غذایی محدود با پورین میزان اسید اوریک را کاهش داده و تعداد حملات نقرس را کاهش میدهد. کاهش وزن همچنین استرس کلی در مفاصل را کاهش میدهد.
- کربوهیدراتهای پیچیده. میوه، سبزیجات و غلات سبوس دار بیشتری بخورید، که کربوهیدراتهای پیچیده ای دارند. از خوردن غذاها و نوشیدنی هایی با شربت ذرت با فروکتوز بالا خودداری کنید و مصرف آب میوه های میوه ای به طور طبیعی شیرین را محدود کنید.
- اب. با نوشیدن آب کافی بدن خود را پر آب نگه دارید.
- چربی ها. چربی های اشباع شده موجود در گوشت قرمز، مرغ و لبنیات پر چرب را استفاده نکنید.
- از پروتئین ها موجود در گوشت و مرغ پرهیز کرده، و لبنیات کم چرب و عدس به عنوان منبع پروتئین مصرف نمایید.
توصیه هایی برای غذاهای خاص یا مکمل ها عبارتاند از:
- گوشت های اندام و غده ای. از گوشت هایی مانند کبد، کلیه و شیرینی های شیرین که سطح پورین بالایی دارند و به میزان بالای اسید اوریک خون کمک میکنند، خودداری کنید.
- گوشت قرمز. اندازه سرو گوشت گاو، گوسفند و گوشت خوک را محدود کنید.
- غذای دریایی. بعضی از انواع غذاهای دریایی مانند آنچویها، صدفها، ساردینها و ماهی تن نسبت به انواع دیگر پورین بیشتری دارند. اما فواید کلی سلامتی خوردن ماهی ممکن است از خطرات افراد مبتلا به نقرس بیشتر باشد. بخش متوسطی از ماهی میتواند بخشی از رژیم غذایی نقرس باشد.
- سبزیجات با پورین بالا. مطالعات نشان داده است که سبزیجات حاوی پورین مانند مارچوبه و اسفناج خطر ابتلا به نقرس یا حملات مکرر نقرس را افزایش نمیدهند.
- غذاها و نوشیدنیهای قندی. غذاهای شیرین شده مانند شکر، غلات شیرینی، شیرینی و شکلات را محدود یا از مصرف آنها خودداری کنید. مصرف آب میوه های طبیعی شیرین را محدود کنید.
- ویتامین ویتامین C ممکن است به کاهش سطح اسید اوریک کمک کند. در مورد اینکه آیا مصرف 500 میلی گرم ویتامین C در برنامه غذایی و رژیم درمانی شما قرار میگیرد، با پزشک خود مشورت کنید.
- قهوه. برخی تحقیقات حاکی از آن است که نوشیدن قهوه در اعتدال، به خصوص قهوه با کافئین معمولی، ممکن است با کاهش خطر نقرس همراه باشد. نوشیدن قهوه اگر شرایط پزشکی دیگری داشته باشید ممکن است مناسب نباشد. با پزشک خود در مورد اینکه چقدر قهوه برای شما مناسباست، صحبت کنید.
- گیلاس. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد خوردن گیلاس با کاهش خطر حمله های نقرس همراه است.