در دنیای امروز که با مشکلات و ناهنجاریهای زیادی در جامعه مانند سوء استفاده جنسی از کودکان، بلوغ زودرس، فرزندانی با ذهنیت و مغز جنسی ناسالم و … روبرو هستیم، لزوم تربیت جنسی و آموزش درست و به موقع این مسائل به کودکان اهمیت زیادی پیدا میکند. بنابراین تصمیم گرفتیم در کنار تمام مسائلی که در حیطه طب سنتی مورد بررسی قرار میدهیم، در قالب یک پست، کلیات این موضوع را نیز به عنوان یک نیاز اساسی جامعه، به شما والدین گرامی، آموزش دهیم. امیدواریم که مورد رضایت شما باشد.
اهمیت تربیت یا آموزش جنسی کودکان
یکی از مهمترین وظایف هر پدر و مادری، تربیت فرزندانشان است. اگر کودکی در خانواده به درستی تربیت نشود میتواند علاوه بر اینکه اعضای خانواده را دچار مشکل کند، در جامعه نیز مشکل زا باشد. تربیت باید در حوزه های مختلف صورت گیرد، تربیت اخلاقی، اجتماعی، مذهبی، فرهنگی و جنسی از انواع مختلف تربیت هستند. که در این بین:
«تربیت جنسی، لازمه تربیت کامل به شمار میرود»
تربیت جنسیتی کودک از حساسترین و مهمترین مسائلی است که والدین باید به آن توجه داشته باشند. غالباً این موضوع توسط والدین مورد غفلت قرار میگیرد و واکنشهای غلط آنها در این زمینه اشتباهات جبران ناپذیری به جای میگذارد که آینده کودک را تحت تاثیر قرار میدهد.
از مهمترین آموزشهای لازم برای تربیت جنسی فرزند، میتوان به آموزش حرمت تن اشاره کرد. متاسفانه برخی از والدین و مربیان، سوالات جنسی را همچون تابویی میدانند که نباید به آن نزدیک شد. همین نگرش موجب بروز پیامدهای غیر قابل جبرانی میشود. آگاهی از روشهای صحیح تربیت جنسیتی کودک و راههای برخورد با او به والدین کمک میکند تا بهترین روش را در این زمینه در پیش گیرند.
آیا تمایلات جنسی در کودکان وجود دارد؟
سالها وجود احساسات جنسی در کودکان انکار میشد و این امر البته منطقی به نظر میرسید، چراکه رفتارهایی از قبیل هم آغوشی و ارضاء شدن در بچهها مشاهده نمیشود.
در نتیجه اینطور تصور میگردید که بچهها فاقد احساسات جنسی هستند. اما اگر نگاه وسیعتری به تمایلات جنسی داشته باشیم، در آنصورت مسائل جنسی حیطه وسیعتری را دربرمیگیرد. به طور مثال، نگاه کردن به بدن یکدیگر و لمس آن، نگاه کردن به آلت تناسلی و لمس آن یا دکتربازی و یا بوسیدن همدیگر. همه این رفتارها میتوانند احساسات و هیجاناتی در دستگاه تناسلی ایجاد کنند. کودکان میتوانند همه این رفتارها را داشته باشند و دچار هیجانات ناشی از این رفتارها نیز بشوند.
وجوه تمایلات جنسی در کودکان
تمایلات جنسی دارای دو وجه عاطفی و جسمانی است که هر کدام به ترتیب دارای کارکردهای مختلفی میباشند. از جمله: همآغوشی و ارضای جنسی و یا ایجاد ارتباط و آرامش. با گذر سالیان، تمایلات جنسی شکل نوعی وسیله ارتباطی به خود میگیرد.
این تمایل در ابتدا به ویژه متوجه لمس کردن و اکتشاف تن خود است و در ادامه به کشف و لمس بدن دیگران میانجامد. البته تمایلات جنسی کودکان نباید با تمایلات جنسی بزرگسالان مقایسه شوند، چراکه تمایلات جنسی کودکان دارای جنبههای دیگری نیز هست و عملکردها و اشکال بروز آن متفاوت از بزرگسالان میباشد.
اصول مهم در تربیت جنسی کودکان
اصل اول: مراقبت والدین در رابطه با یکدیگر
یکی از اصول مهم تربیت جنسی کودکان زیر سن 7 سالگی، نحوه برخورد والدین با یکدیگر هست. والدین باید در نوع برخوردی که با یکدیگر در حضور فرزندانشان دارند، حد و مرزهایی را رعایت کنند.
کودکان باید متوجه دوست داشتن والدینشان و محبتی که بین پدر و مادرشان است، بشوند تا هم احساس امنیت کنند و هم اینکه محبت کردن به همسر را آموزش ببینند ولی باید این نوع محبت بین والدین بسیار با برنامه و دقیق باشد تا حس کنجکاوی جنسی فرزندان را برانگیخته نکند؛ پس:
- والدین باید به شدت مراقب باشند، هنگام رابطه جنسی، کودک حتی صدای نفسهایشان را نشنود.
- ارتباط جنسی در حضور نوزاد و کودک، حتی زمانی که به خواب عمیق فرورفته، ممنوع است.
- پدر و مادر حق ندارند، برهنه در حضور فرزند باشند، حتی در هنگام حمام کردن کودک بهتر است، لباس به تن داشته باشند.
- بهتر است از حدود 6 ماهگی محل خواب کودک از والدینش جدا بشود. ولی باید اتاق خواب به گونهای باشد که والدین بتوانند به راحتی صدای گریه کودک را بشنوند تا به نیازهایش رسیدگی کنند.
- همچنین والدین باید به کوکان یاد بدهند که هیچ گاه بدون در زدن و اجازه نگرفتن وارد اتاق خواب والدینشان نشوند.
- مادران در زمانی که فرزندشان در کنارشان هستند بهتر است آرایشهای غلیظ و نامتعادل را نداشته باشند.
- پوشش پدر و مادر نباید به گونه ای باشد که اندام های جنسی آنها را نشان بدهد. پوشیدن لباس های تنگ و کوتاه نیز به والدین توصیه نمیشود به ویژه در حضور فرزندان با جنس مخالف.
- والدین باید به نوع فیلمهایی که قرار است در کنار فرزند و همسرشان نگاه کنند نیز توجه کافی را داشته باشند، چرا که رسانهها تاثیر مهمی در پرورش ذهنی کودکان میگذارند.
- پدر و مادر عزیز به این مساله هم دقت داشته باشید که در حضور فرزندان جنس مخالفتان به تعویض لباسهایتان نپردازید.
اصل دوم:شستشو و تطهیر و نوع پوشش
والدین در شستشوی فرزندان باید دقت کافی را داشته باشند.
- توجه داشته باشید که شستشوی کودک تان به گونه ای نباشد که نواحی جنسی اش به ویژه آلت تناسلی اش تحریک شود.
- در رابطه با حمام کردن کودکان هم باید به این نکته اشاره کرد که از سن 3 سالگی هر کودکی باید با والد جنس موافق خودش به حمام برود و اگر بنا به هر دلیلی این کار امکان پذیر نبود در صورتی می تواند با والد جنس مخالفش به حمام برود که لباس کامل بر تن والد باشد.
- به طور مثال از 3 سالگی دختر باید با مادرش به حمام برود و در صورتی میتواند با پدرش به حمام برود که لباس کامل بر تن پدر وجود داشته باشد.
اصل سوم: ختنه
بهتر است که ختنه نوزادان پسر در اولین فرصت و در روزهای اولیه تولدش انجام شود. البته برای اینکار حتما باید نظر پزشک متخصص نوزادان در نظر گرفته شود. بهترین زمان میتواند بین هفته اول تا چهارم تولد باشد تا آلت تناسلی نوزاد بیش از اندازه تحریک نشود.
اصل چهارم: نوازش
پدر و مادرها باید فرزندانشان را نوازش کنند تا از این طریق به آنها بفهمانند که دوستشان دارند ولی باید به این نکته نیز توجه داشت که:
- نوازش هیچگاه در نواحی دستگاه تناسلی فرزندان و مناطقی که به عنوان نواحی جنسی به حساب میآید نباشد.
- یا کودکان خود و اطرافیان را از لبهایشان نبوسید و به دیگران نیز اجازه این کار را ندهید.
- پدر، مادر و حتی دکتر، باید برای دست زدن به اندام خصوصی کودک اجازه بگیرند.
چگونه با کودکمان درباره مسائل جنسی و اندام خصوصی صحبت کنیم؟
بسیاری از پدر و مادرها فکر میکنند آموزش جنسی مسئلهای است که در مدرسه، باید توسط دیگران به فرزندشان آموزش داده شود. غافل از اینکه بیشترین کودکآزاریها، در سنین قبل از مدرسه اتفاق میافتد.
1) آموزش جنسی را اینطور شروع کنید
برای اینکه درباره اعضای خصوصی صحبت کنید، ابتدا باید مفهوم را برای کودکانتان ساده کنید. مثلا میتوانید اینطور توضیح دهید:
- همه ما وسایلی داریم که فقط برای خودمان است و کس دیگری نمیتواند از آن استفاده کند. مثل مسواک.
- این وسایل خصوصی هستند. اعضای خصوصی بدن همچنین وضعیتی دارند. یعنی همه آدمها در بدنشان اعضای خصوصی دارند ولی هر کس فقط میتواند به اعضای خصوصی بدن خودش دسترسی داشته باشد.
- به او بگویید مثلا وقتی به استخر میروی، جاهایی از بدنت که با مایو پوشانده میشود عضو خصوصی تو است (قانون لباس زیر).
- علاوه بر این به او بگویید گردن و لبها هم اعضای خصوصی هستند.
- باید دقیقا به او بگویید که هیچکس حتی نزدیکترین افراد خانواده هم اجازه ندارد اعضای خصوصی تو را ببیند و لمس کند چون این اندامها فقط مربوط به تو هستند و تو هم نباید جای خصوصی کسی را ببینی.
- به کودکتان یاد بدهید اگر کسی از او خواست که اندامهای جنسیاش را ببیند و یا تو اندامهای خصوصی او را نگاه کنی، باید قاطعانه نه بگوید و بدون اینکه بترسد، بلند داد بزند.
2) کودکتان را با اندام جنسی خود آشنا کنید
یک کودک تا قبل از دوران دبستان، باید اندام جنسی خود را بشناسد.
- بجای استفاده از اسامی این اندامها، میتوانیم از کلماتی مثل عضو خصوصی استفاده کنیم.
- مهمترین چیزی که کودک باید بداند این است که اندامهای جنسیاش در کجای بدنش قرار دارد.
- معمولاً کودکان در سن دوسالگی به بعد کارکردهای همه اعضای بدن مثل گوش و چشم را میشناسند.
- در معرفی اعضای بدن به کودکان، میتوان از عروسک یا اطلسهای پزشکی استفاده کرد.
- یک روز پس از معرفی اعضای بدن مانند دست و پا و چشم و پرسیدن از کارکرد آنها، برای فرزندتان با عنوان کردن نام علمی عضو خصوصیشان، شروع به توضیح دادن کنید.
3)هرچه سن کودک بیشتر شد، اطلاعات جنسی بیشتری در اختیار او قرار دهید
در حوزه تربیت جنسی اولین موضوعی که به کودک آموزش میدهیم، جنسیت است.
- شما بهعنوان پدر و مادر به فرزند خود میآموزید که شناختی از جنسیت خود داشته باشد.
- طبیعتا اینکه دختر هستند یا پسر را میدانند اما اینکه دختران و پسران چه تفاوتهایی باهم دارند را باید آموزش بدهید.
- میتوانید از تفاوتهای ظاهری شروع کنید و بعد بگویید همانطور که موها، لباس و ظاهر دختران و پسران باهم متفاوت است، عضو خصوصیتان هم باهم فرق دارد.
- پسران خود را درسن بلوغ فکری با مسائل قاعدگی زنان، دردها و مشکلات این دوران و علل وقوع آن آشنا نمایید تا بتوانند به عنوان جزئی از سیکل طبیعی زندگی بانوان آن را مسلهای شرم آور تصور نکرده و در آینده همسران خود را بهتر درک نمایند.
4) با کودکتان نقش بازی کنید
یکی از بهترین روشها برای تمرین تربیت جنسی، نقش بازی است. از او بپرسید اگر کسی خواست به اندام خصوصیاش دست بزند، یا لباسزیرش را ببیند، چهکار میکند؟
- مطمئن شوید که همه راهکارهایی که به او یاد دادهاید را اجرا میکند.
- در زمان نقش بازی کردن حتما احساساتی که ممکن است فرزندتان موقع نزدیک شدن به یک غریبه داشته باشد را یادآوری کنید و با او تمرین کنید تا این احساسات مانع حفاظت او از اندام جنسیاش نشود.
- یکبار نقش فردی را بازی کنید که حریم خصوصی او مورد تجاوز قرارگرفته و واکنش لازم را انجام دهید؛
- یکبار دیگر نقش فردی را بازی کنید که قصد دارد به حریم کودکتان نزدیک شود.
5) درباره راحت بیان کردن مسائل جنسی به او اطمینان بدهید
به کودکتان این اطمینان را بدهید که اگر با حرف یا رفتاری درباره مسائل جنسی مواجه شد، میتواند بدون هیچ ترسی این موضوع را با شما مطرح کند.
- کودکتان باید بداند این مسئله مثل یک راز بین پدر و مادر و بچهها میماند و بچهها باید در چنین مواقعی همهچیز را به پدر و مادرشان بگویند.
- بیمارانی که به کودکان پیشنهاد جنسی میدهند معمولا تهدید میکنند که اگر بچهها درباره این خواستههای جنسی آنها حرفی به کسی بزند، اتفاقات بدی برایشان میافتد. شما این اطمینان را به کودک خود بدهید که هیچکس نمیتواند او را تهدید کند.
- به او یادآوری کنید که شما همیشه او را دوست دارید و از او ناراحت نمیشوید.
- کاملا صادقانه رفتار کنید و حالا که به او اطمینان دادید تا با شما حرف بزند واکنش هیجانی نشان ندهید و بجای سرزنش کردن، او را در آغوش بگیرید و از او تشکر کنید که این موضوع را با شما مطرح کرده است.
به او بگویید در این مواقع من را در جریان بگذار
- وقتی یک نفر از تو میخواهد که یک رفتار جنسی را بهصورت راز نگهداری.
- وقتی در موقعیتی هستی که احساس ناراحتی میکنی یا درون خودت احساس عجیبی داری.
- وقتی یک نفر با تو کاری میکند که بعدازآن حس بدی داری.
- وقتی کسی اندام خصوصیاش را به تو نشان میدهد.
- وقتی کسی میخواهد بیدلیل به بدن و اندام خصوصی تو نگاه کند.
- وقتی کسی میخواهد به اندامهای جنسی تو دست بزند.
- وقتی کسی میخواهد به اندامهای خصوصی او دست بزنی
- وقتی یک بزرگتر، درباره مسائل جنسی، از تو کاری را میخواهد که مایل نیستی انجام دهی.
زمان مناسب آموزش مسائل جنسی به کودکان
شاید یکی از مناسبترین زمانها برای آموزش مسائل جنسی به کودکان زمانی است که خود کودک در زمینه مسائل جنسی، سوال میپرسد و موضوعی را مطرح میکند. در این موقع حس کنجکاوی کودک برانگیخته شده و باید از آن به بهترین شکل بهره برد.
1) چگونه به سوالات جنسی کودکان پاسخ دهیم؟
کودکان در مقابل سوالاتی که برایشان پیش میآید از والدین یا اطرافیان، مخصوصاً مربیان خود سوال میکنند. بعضی از افراد در مقابل این سوالات برخورد تند و خشن با کودکان دارند و با جدیت تمام، آنها را دعوا میکنند و حرفهایشان را به دور از ادب میدانند. سپس از کودکان میخواهند که هرگز درباره این موضوع صحبتی نکنند و اگر تکرار شود، تنبیه خواهند شد. در حالی که در این شرایط باید:
- والدین کودک در وهله اول باید با حالتی دوستانه و عادی، به حرفهای کودک خود گوش کنند.
- سپس بهتر است اول از خود کودک، با لحنی مهربان و آرام جواب سوال پرسیده شود و سپس والدین بادقت درباره پاسخ کودک و جواب مناسب به بحث و بررسی اقدام نمایند. به این ترتیب، دانستههای قبلی کودکانتان را بررسی کنید.
- اگر نگرش غلطی دارد، باید اصلاح شود.
- در جواب کودک حقیقت را بگویید و جواب قانع کنندهای به کودک ارائه دهید تا کنجکاوی کودک ارضاء شود (2 تا 3 جمله کوتاه)
- تصور نکنید که در ابتدای راه باید تمامی جزئیات را برای کودک شرح دهید. این کار نه الزام است و نه برای کودک شما مناسب است؛ زیرا ممکن است به علت نفهمیدن برخی مسائل شدیدا به هراس افتد.(مثلاً در مورد نحوه به دنیا آمدن کودک، رابطه و آمیزش جنسی را با جزئیات شرح ندهید، مثلاً عنوان کنید که تخمک و اسپرم همدیگر را ملاقات میکنند و نوزاد به وجود میاد و در شکم مادر بزرگ میشود، حتی با لحن سادهتر و کودکانهتر).
- سعی نکنید تمام مطالب و اطلاعات را در یک جلسه به کودک منتقل کنید.
- جوابها ساده و متناسب با سطح رشد و سن کودکان باشد.
- برای آنکه مطمئن شوید پرسش کودک را درست متوجه شدهاید، جمله او را با کمی تغییر مجددا از کودک بپرسید.
- توضیح خود را خیلی ساده و بدون پیچیدگی به کودک بدهید. در جملات خود از واژه های مشکل و نامربوط استفاده نکنید.
- پاسخهایی که به کودکان زیر 7-8 سال میدهید، میتواند در ابتدا کلی و ساده باشد.
- در صورتی که پاسخ سوال را میدانید، پاسخ دهید و در صورتی که پاسخ سوال را نمیدانید، نگران و ناراحت نشوید و با کودکان در میان بگذارید که پاسخ را جستجو و روز بعد به او اطلاع میدهد.
2) سوالات جنسیتی کودکان از چه سنی شروع میشود؟
بیشتر کودکان در سنین 3 تا 5 سالگی، کنجکاویهای زیادی در ارتباط با فیزیک و آناتومی بدن خود دارند. همین باعث میشود تا به بازیهایی مثل دکتر بازی، علاقه نشان دهند یا در ارتباط با تفاوتهایشان در مقابل جنس مخالف، کنجکاوی کنند. اگر والدین فضایی امن برای صحبت با فرزندشان ایجاد کرده باشند، به احتمال بیشتری مسائل و کنجکاویهای ذهنیشان را از والدین میپرسند.
3) آیا کنجکاویهای کودکان جنبه جنسی دارد؟
والدین و مربیان باید بدانند که این رفتارها و سوالات در کودکان، به هیچ عنوان جنبه جنسی ندارد و خطری در این زمینه برای بچهها نیست. سوالات مکرر بچهها در این زمینه را نباید به وجود تمایلات جنسی در آنها نسبت داد. اما آن چه که اهمیت دارد، تحت نظر بودن رفتارهای کودک میباشد. یعنی والدین باید دقت داشته باشند که کنجکاوی بچهها در این زمینه به حد و مرز خاصی ختم شود و ادامه پیدا نکند. برای مثال میتوان بچهها را تحت نظارت مستقیم و غیر مستقیم داشت و یا حواس آنها را پرت کرد. در واقع کودکانی که در فضای امن و مناسب بزرگ میشوند، در سنین پایین و نوجوانی کمتر با مشکلات جنسی روبرو میشوند.
ارتباط میان والد _ فرزندی از همان روز تولد باید ایمن باشد، کودکانی که دلبستگی ایمن با والدین خود دارند در سنین بالاتر نیز ارتباط محکم تری با والدین شان بر قرار میکنند.
چه نکات جنسیتی را باید به کودکان آموزش داد؟
- کودک از 3 سالگی به بعد باید متوجه شود که برخی از نواحی بدنش نباید توسط دیگران لمس شود.
- طبق روشهای تربیت جنسیتی کودک بعد از 3 سالگی باید با لباس زیر به حمام برود.
- والدین باید با در زدن هنگام ورود به اتاق، کودک را با مفهوم خصوصی و عمومی آشنا کنند.
- والدین باید با کودک خود درباره مقاومت در برابر به زور بوسیده شدن و بغل کردن، گفت و گو کنند.
- والدین باید مهارت «نه» گفتن در مقابل درخواست دیگران برای لمس یا نشان دادن اندام خصوصی را به کودکان آموزش دهند به طوری که اصرارکردن، تهدیدکردن و جایزه نتواند « نه» کودک را تغییر دهد.
- باید به کودک گفته شود که از شوخیهای نابه جای دستی و جنسی دوری کند.
- غریبهها را به کودکان، دایی، عمو، عمه یا خاله معرفی نکنید.
- والدین باید مفهوم لمس خوب، لمس بد، راز خوب و راز بد را به کودک خود آموزش دهند و درباره آن صحبت کنند. (در لمس خوب، از شانهها بغل میشود. لمس بد شامل به زور بغل کردن و تماس با نواحی خصوصی میشود. راز خوب، احساس خوب دارد و راز بد همراه با خجالت و نگرانی است).
- باید آموزش داده شود که در مقابل به زور بوسیده شدن و بغل کردن، محکم نه بگوید و در صورت احساس بد، محل را ترک کرده و به شما اطلاع دهد یا اگر نمیتواند، بلند داد بزند.
- از سن 10 تا 12 سالگی باید مسائل مربوط به بلوغ پسران نوجوان آموزش داده بشه و اطلاعاتی در زمینه بهداشت و تغییرات فردی و ظاهری ( تغییر صدا، رشد موهای صورت، رشد اندام های تناسلی، برآمده شدن سینه، جوش صورت و …) در اختیار آنها قرار بگیرد.
- جوانه زدن سینهها در دختران، از حدود سن 8 سالگی، آغاز می شود، در این زمان، باید دختران را با فرآیند بلوغ و ایام قاعدگی آشنا نماییم.
نکته مهم:
- کودکان باید مطمئن باشند که قرار نیست درباره آنها قضاوت شود و یا مورد تمسخر و دعوا قرار بگیرند.
- والدین باید منبع اصلی اطلاعات کودک باشند که کودک قبل از جستجو در اینترنت با والدین صحبت کنند.
- نکته مهم این است که لازم است کودک این صحبتهای مهم جنسی را اولین بار از والدین خود بشنود نه اینکه اولین اطلاعات ذهنی او در مورد مسائل جنسی را با دوستان خود در هنگام بازی و با اطلاعات نادرست تجربه نماید.
- بهتر است کودک بتواند در مورد این موضوع با والدین به راحتی صحبت نماید اما باید یاد بگیرد که درباره این موضوع نمیتواند با دوستان و همبازیهای خود گفتگو نماید زیرا خیلی خصوصی است.
با خود ارضایی در کودکان چه باید کرد؟
خود ارضایی در کودکان یکی از مشکلات شایع این دوره است. حرکاتی مانند خوابیدن روی شکم و مالیدن خود به زمین، عروسک و یا سایر اشیا در کودکان (به ویژه دختر بچهها) بسیار معمول است. والدین باید بدانند که خودارضایی کودکان رفتاری طبیعی است.
کودک یکبار در هفته و یا گاهی حتی تا چندین بار در روز به آن بپردازد. کودک با تکرار این رفتار و تحریک اندام تناسلی خود به احساسات لذت بخشی دست خواهد یافت، در صورت دیدن این صحنه:
- در مقابل خود ارضایی کودکتان هول نکنید و نترسید.
- به یاد داشته باشید این عمل طبیعی است. نسبت به او پرخاش نکنید، عکسالعمل شدید نشان ندهید، احساس خجالت یا شرم به او القا نکنید.
- بهترین کار این است که به رفتار خود ارضایی وی بیتوجهی نشان دهید.
- اگر کودکتان متوجه شود که با این رفتارش میتواند توجه شما را جلب کند، آن را ادامه خواهد داد. اگر قصد دارید متوقفش کنید، حواسش را به امر دیگری پرت کنید.
رعایت موارد زیر میتواند کمک کننده باشد:
- اگر نگران زیاد بودن دفعات این کار هستید، به سادگی و با آرامش با کودکتان صحبت کنید.
- با زبان خودش در مورد نواحی جنسی برایش توضیح دهید، به او توضیح دهید که این نقاط بدن نقاط خصوصی است و نباید کسی آنها را ببیند یا به آنها دست بزند.
- علت بد بودن خود ارضایی را ساده و بدون پیچیدگی شرح دهید؛ بگویید که انجام این کار به شکل زیاد ممکن است باعث آزردگی آن ناحیه شود. مثلا برایش مثال بزنید که اگر دائما گوشش را بخاراند، گوشش قرمز میشود و در نهایت زخم میشود. همچنین به او یاد دهید که اگر دست کثیف به نواحی جنسی اش بزند، احتمال ابتلا به مریضی در او زیاد میشود.
- رفتارهای کودک را زیر نظر بگیرید: با نظارت کردن بر رفتار کودکتان متوجه علت این کار میشوید. اگر فقط از سر لذت یا کنجکاوی است، بیتوجهی کردن و آموزشهای فوق همراه با پرت کردن حواس کودک میتواند کفایت کند؛
- ولی اگر متوجه شدید علتش نداشتن فعالیتهای لذت بخش دیگر است، کمبود توجه حس میکند، اضطرابهای محیطی شروع کننده هستند و یا هر علت دیگری، سعی کنید علت را از بین ببرید. با از بین بردن علت، رفتار کاهش مییابد.
- قبل درمان خود ارضایی فرزندتان خودتان را نیز تغییر دهید: عشق و محبت خود را به کودکتان افزایش دهید. قبل از خواب ببوسیدش، نوازشش کنید و در اغوشش بگیرید. محبت فیزیکی به کودکتان را به طور کلی در طی روز افزایش دهید.
نشانههای سوءاستفاده جنسی از کودکان
بعد از سوءاستفاده جنسی بچهها گوشهگیر میشوند، تغییر رفتار میدهند و زیاد گریه میکنند، بی اشتها میشوند. مثلاً بچهای که از قبل بازیگوش بود، ممکن است اسرارآمیز و خشمگینانه رفتار کند و یا رفتارهای جنسی نا هنجار و نامناسب با سنش از خود بروز دهد.
اگر کودکتان مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفته، آرام باشید و به او بگویید که بی گناه است و هیچ گاه او را مقصر اعلام نکنید یا توبیخ اش نکنید. این اتفاق برای کودکان بسیار ناراحت کننده است و شما از قبل باید آموزشهای لازم را به اون داده باشید و باید از متخصصان سلامت روان کمک حرفهای بگیرید.
حرف پایانی…
کودکان 9 تا 13 سال باید جنسیت را به عنوان بخش طبیعی از زندگی درک کنند. با تغییرات طبیعی دخترها و پسرها در دوران بلوغ (عادت ماهیانه و احتلام) آشنا شوند. روند تولید مثل، از جمله مفاهیم آموزش جنسی متناسب با سن درک کنند (مثلاً در ابتدا با توضیح تولیدمثل گیاهان). دربارهی انتقال ویروس ایدز و بیماریهایی که از طریق جنسی منتقل میشوند اطلاعات بیشتری به دست بیاورند. بدانند که سوءاستفادهی جنسی و عاطفی چیست و چگونه میتوان آن را تشخیص داد. پس از بیان این نکات در زمان مناسب به کودکان پسر یا دختر خود خجالت نکشید.