نویسندگان | امیرسعید حسینی , محمد آزادبخت , محمد یوسف پور |
چکیده | طب سنتي ايراني ، جسم انسان را ترکیبی از موادی به نام اخلاط میشناسد که تغییر در مقدار ( کمیت ) و چگونگی ( کیفیت ) آنها می تواند دسته بزرگی از بیماریها را موجب شود که درمانشان نیازمند پاکسازی بدن از ماده مسبب بیماری است . در میان داروهای معرفی شده در طب سنتی ایرانی ،ماء الجبن یا آب پنیر ، دارویی پرکاربرد به شمار می آید. این دارو که از جنبه های غذایی نیز برخوردار است، هم به تنهایی و هم در ترکیب با سایر داروها استفاده میشود. پاکسازی بدن از مواد زاید ، اثر درمانی بارز ماء الجبن به حساب می آید و انتخاب این دارو به خاطر ویژگیهایی که دارد ، میتواند در وقت ضرورت ، طبیب را از به کارگیری داروهای قوی که طبعا با ضرر نیز همراهند ، بی نیاز سازد. ماء الجبن از شیر به دست می آید . شیر و روشی که در ساخت ماء الجبن به کار میرود ، طبیعت ( مزاج ) آن را متاثر میسازد ، اما اجمالا طبیعتش را گرم در اول و مرطوب در درجه دوم دانسته اند . هر چند مصرف مسهل ، جز به ضرورت ، در فصل گرما توصیه نمیشود، آب پنیر را میتوان در هر فصلی خصوصا فصل بهار با رعایت آداب مصرف استفاده کرد. در منابع طب سنتی ایران به آثاردرمانی ماء الجبن ( آب پنیر ) در بیماریهای مختلفی مانند سکته ، فراموشی ، سردرد ، وسواس ، سرطان ، امراض مفصلی ، سنگ کلیه و مثانه ، واریس و بواسیر پرداخته شده است. در مطالعات اخیر نیز آثار گوناگون این دارو از جمله اثرات ضد سرطان ، ضد التهاب ، ضد فشار خون ،ضد باکتری و ویروس مورد توجه قرار گرفته است . آگاهی از ماهیت و آثار این دارو میتواند علاوه بر استفاده بالینی دقیق و مبتنی بر منابع طب ایرانی ، زمینه ساز پژوهشهای دامنه دار در این باره باشد. |
لینک دانلود مقاله | “ماءالجبن” دارویی در طب سنتی ایران |
عنوان نشریه | مجله دانشگاه علوم پزشكي مازندران (نامه دانشگاه) ، اسفند 1395 |
نوشته های مرتبط
بررسی وضعیت درمان 20 بیمار دارای زخم پای دیابتی درجه 2 و 3 براساس پروتکل های درمانی مبتنی بر طب سنتی ایرانی در بجنورد طی سال های 95-1394، یک مطالعه مقایسه ای با درمان های لیزر کم توان
نویسندگان حسن حاج طالبی ، حسن خانی ، حمیدرضا حاج طالبی چکیده مقدمه: زخم پای دیابتی یکی از شایع ترین مشکلات در بیماران دیابتی می باشد. درمان زخم پای دیابتی بسیار پیچیده است و نیاز به دقت زیادی دارد به...
کاربردهای درمانی شیر شتر در بیماری های کبد
نویسندگان سید موسی الرضا حسینی ، سعید زیبائی ، مهدی یوسفی ، علی تقی پور ، محمد رضا نورس چکیده سابقه و هدف: در منابع طب سنتی ایران شیر شتر با خواص غذائی وداروئی متعدد،به ویژه در كبد و درمان...