رمضان، ماه بندگی و عبادت است، اما خداوند در همین ماه بندگی هم بندگان را تکلیفی فراتر از توانشان نداده است و همسران میتوانند بر اساس شرایط خاصی در طول روز و شب ماه رمضان، بهره لازم را از یکدیگر ببرند و رابطه جنسی داشته باشند؛ بهرهای که بسته به زمان، انواع و شرایط خاصی خواهد داشت. بنابراین ما در این پست شرایط و حکم برقراری رابطه زناشویی و جنسی را به شرط باطل نشدن روزه برای شما بیان خواهیم کرد:
آیا برقراری رابطه زناشویی در ماه رمضان، حرام است؟
افراد که توانایی روزه گرفتن دارند و موفق به روزه گرفتن میشوند نمیتوانند در ساعاتی که روزه هستند رابطهی جنسی کامل برقرار کنند. منظور از رابطهی جنسی کامل، دخول کامل آلت مردانه و انزال مایع منی میباشد. اگر چنین اتفاقی بیافتد روزه باطل و حکم افطار عمدى جارى است و دو طرف باید علاوه بر قضا روزه، کفاره نیز بدهند.
اگر فرد بخواهد دخول انجام دهد که باعث بطلان روزه نشود، طبق گفته برخی مراجع؛ مرد میتواند تا قبل از ختنه گاه یا کمتر دخول کند!نه دخول کامل و رابطه جنسی منجر به انزال و خروج مایه منی نشود.
پس، خود نزدیکی در ماه رمضان با همسر حرام نیست، بلکه شکستن روزه به صورت عمدی اشکال دارد و موجب کفاره عمدی (شصت روز برای یک روز یا شصت مدّ طعام برای هر روزی که انسان روزه خود را عمداً افطار کند) میشود.
تدابیر و احکام نزدیکی در ماه رمضان
جنب شدن و انزال به صورت عمدی، چه به واسطه نزدیکی با همسر، ملاعبهی با او و یا هر طریقی دیگری (مثل: استمناء (خودارضایی)، انزال و ارضاء به واسطه نگاه به عکس یا فیلم و …)، مانند نوشیدن آب یا خوردن خوراکی مبطل روزه است.
- در حالت روزه تماس جنسی (بدون دخول) با همسر، اگر دخول صورت نگیرد و انزال نشود روزه را باطل نمیکند.
- اگر مردى با همسرش در روز ماه رمضان شوخى و ملاعبه و بوسیدن نماید، اگر منجر به انزال منى نشود، به روزه خللى وارد نمىکند.
- اگر شخص روزهدار در اثر فراموشى و به غیر عمد و نادانسته آمیزش جنسى کند، روزه او باطل نمیشود، ولى هر لحظه که یادش آمد، باید فوراً از حال آمیزش خارج شود؛ وگرنه روزهاش باطل است.
- مردى که نمىتواند روزه بگیرد، جایز نیست با همسر روزهدار خود نزدیکى کند، چون ممکن است باعث ارضاء شدن زن شود.
- اگر شوهر با همسر خود در ماه رمضان رابطه جنسی کامل برقرار نماید و زن نیز به آن راضى باشد، روزه باطل و علاوه بر قضا، کفاره هم بر هر دو واجب است.
اگر افراد، همسر روزهدار خود را مجبور به رابطه جنسی کنند، روزه شان باطل و روزه طرف مقابل در صورتی که رابطه از اختیار او خارج باشد باطل نمیشود، اما چنانچه اجبار از او برداشته شود و اختیار پیدا کند، باید فوراً از حالت آمیزش و جماع خارج شود، در غیر اینصورت روزهاش باطل است.
توجه: البته قسمت حکم این نزدیکیها بیشتر منوط به حکم مرجع تقلید افراد میباشد.
بهترین زمان برقراری رابطه جنسی در ماه مبارک رمضان
بهترین زمان برای برقراری رابطه جنسی بین زوجین در ایام ماه مبارک رمضان، که منجر به بطلان روزه نشود؛ پس از اذان مغرب تا قبل از اذان صبح است و حتماً قبل از اذان صبح غسل نمایند و پاک و طاهر روزه خود را بگیرند.
نکته مهم:
- اگر فردی بـه سبب عده ای از مشکلات تا اذان صبح بر جنابت باقی بماند روزه گرفتن در آن روز در غير ماه رمضان و قضاى آن اشکال ندارد، ولى نسبت بـه روزه ماه رمضان و قضاى آن؛ اگر معذور از غسل است، تيمم کردن بر او واجب است و اگر تيمم هم نکند، روزه اش صحيح نيست.
- اما اگر کسی عمداً تا طلوع فجر بر جنابت باقى بماند، روزه ماه رمضان او صحيح نيست.
خداوند در ماه مبارک رمضان سخت نگرفته است، بلکه نظمی داده است که انسان بتواند قوا و خواهشهای نفسانی را تحت کنترل خود بگیرد و کنترل خود را نیز به امر خدا بسپارد.