پولیپ بینی چیست؟
پولیپ بینی در واقع نوعی تومورم غیر سرطانی است که از مخاط سینوسی شکل میگیرد و با حجیم شدن در داخل بینی باعث مشکلات تنفسی می گردد. علت اصلی به وجود آمدن این بیماری مشخص نیست ولی التهابات و عفونت ها و آلژِی های بینی می تواند در به وجود آمدن آن نقش زیادی داشته باشند.
خود این بیماری می تواند باعث سایر حساسیت ها، آسم، آبریزش، گرفتگی، سردرد، خُرخُر کردن، برآمدگی داخل بینی و پریشانی در بویایی هم می تواند به دنبال داشته باشد. معمولا در پولیپ های نرمال از دارو های ضد التهاب استفاده می گردد ولی در صورت بزرگ بودن آن باید از عمل جراحی استفاده کرد.
راه های پیشگیری از پولیپ بینی در پزشکی جدید چیست؟
با انجام اقدامات زیر می توانید تا حد زیادی از بروز پولیپ بینی یا بازگشت پولیپ بعد از درمان جلوگیری کنید:
مدیریت آلرژی و آسم
- توصیه ها و نسخه های درمانی پزشکتان را دنبال کنید.
- در صورتی که علائم کنترل نشد، بهتر است در مورد روند درمانی و علائمتان با پزشکتان صحبت کنید.
- دوری از تحریک کننده های تنفسی
- تا جای ممکن از تنفس در هوای آلوده و در معرض تحریک کننده هایی که باعث تورم و التهاب سینوس و بینی می شود، بپرهیزید. به عنوان مثال از محرک هایی مثل سیگار، مواد شیمیایی، گرد و خاک و ریز گرد ها دوری کنید.
تمرین بهداشت
- سعی کنید به طور منظم در طول روز دست هایتان را بشویید. این عمل از بهترین راه ها برای پیشگیری از ورود عفونت های باکتریایی و ویروسی به داخل سینوس ها و مجاری بینی است.
مرطوب کردن فضای خانه
- استفاده از دستگاه های بخور و تصفیه رطوبت ساز با بهبود کیفیت تنفس از التهاب و بسته شدن مسیر تنفسی جلوگیری کرده و انتقال خلط را از سینوس ها را راحت تر خواهد نمود.
قرقره کردن بینی
- از اسپری آب نمک یا شوینده های بینی برای شست و شوی مجاری تنفسی خودتان استفاده کنید. با این تکنیک جریان خلط در بینی بهبود یافته و آلرژن ها و مواد محرک خارجی به مجاری تنفسی شما وارد نخواهد شد.
اسپری های تنفسی
می توانید اسپری های تنفسی بدون نسخه را از داروخانه ها گرفته یا محلول آن را در داخل منزل تهیه کنید.
- برای تهیه اسپری بینی از آب مقطر استریل شده و یا آبی که به مدت یک دقیقه جوشانده شده استفاده کنید.
- اجازه دهید تا آب سرد شده و آن را از داخل صافی بسیار ریز عبور دهید.
- محلول آب و نمک برای خود تهیه کرده و آن را داخل ظرف اسپری بینی یا قوطی قطره خالی بریزید.
درمان این بیماری درطب جدید چگونه است ؟
با بررسی علائم بیمار و معاینه بینی توسط پزشک، پولیپ بینی تشخیص داده می شود. پولیپ بینی توسط یک وسیله نوری ساده می تواند نمایان شود. از دیگر آزمایشات تشخیصی می توان به آندوسکوپی بینی ، مطالعات تصویری و تست آلرژی اشاره کرد.
درمان سینوزیت
درمان سینوزیت مزمن ( چه همراه با پولیپ بینی باشد و چه نباشد ) بسیار چالش برانگیز است. برای درمان این بیماری اقدامات مختلفی صورت می گیرد تا علائم بیماری کنترل شوند. هدف درمانی برای پولیپ بینی کاهش سایز پولیپ ها می باشد.
دارودرمانی معمولاً اولین اقدام درمانی می باشد. معمولاً برای درمان پولیپ بینی در مرحله آخر از جراحی کمک گرفته می شود زیرا احتمال ظهور دوباره پولیپ بعد از جراحی هم وجود دارد. با بررسی علائم بیمار و معاینه بینی توسط پزشک، پولیپ بینی تشخیص داده می شود.
دارو درمانی
در این روش درمانی، سایز پولیپ ها بسیار کوچک شده و گاهی اوقات از بین می روند. در زیر به برخی از دارو ها اشاره می کنیم:دیگر داروها به منظور درمان بیماری هایی است که به ایجاد پولیپ منجر می شوند. برای مثال از آنتی بیوتیک به منظور درمان عفونت های مزمن استفاده می شود. همچنین برای درمان آلرژی برای بیمار آنتی هیستامین تجویز می گردد.
اسپری یا قطره استروئید
- برای درمان، پزشک ابتدا قطره یا اسپری بینی (حاوی داروی استروئیدی کورتیکواستروئید) را توصیه میکند. این دارو التهاب بینی را کاهش میدهد و پولیپ را کوچک میکند. مومتازون(Mometasone) یکی از این اسپریها است که عوارض کمتری نسبت به بقیه اسپریهای استروئیدی دارد. دو بار اسپری در هر سمت بینی در روز برای درمان کافی است. این دارو اغلب عوارض خاصی را در بیمار ایجاد نمیکند؛ گاهی سردرد، گلودرد، سرفه و خونریزی بینی ایجاد میشود.
مصرف این دارو را پنج هفته ادامه دهید، اگر نتیجهای حاصل نشد با پزشک مشورت کنید. شاید به مصرف داروی دیگری بهطور همزمان نیاز داشته باشید.
در مواردی که پولیپ پیشرفته باشد برای بهبود علائم باید دوره طولانیتری دارو مصرف کرد.
قرصهای استروئیدی
- اگر پولیپ بزرگ و مشکلات ناشی از آن باعث ناراحتی فرد شده باشد، پزشک برای مدت کوتاهی قرص استروئید تجویز میکند (کورتیکواستروئید خوراکی).
پردنیزولون (Prednisolone) یکی از انواع این قرصها است. البته برای جلوگیری از عوارض، مصرف بیش از ۷ الی ۱۰ روز آن توصیه نمیشود. مشکلاتی مانند پوکی استخوان، بالا رفتن فشار خون، دیابت و افزایش وزن از جمله عوارض این دارو هستند.
اگر با گذشت ۳ هفته از مصرف این دارو علائم بهبود پیدا نکنند، جراحی تنها راه درمان است.
آسم و سینوزیت
شاید با مصرف داروها پولیپ ها از بین بروند و یا اینکه علائم آنها کاهش پیدا کند اما امکان بازگشت آنها وجود دارد به همین دلیل افردی که مستعد این بیماری هستند باید هر از چند گاهی با پزشک خود در ارتباط باشند. گاهی اوقات استفاده از اسپری های استروئیدی بینی به طور منظم می تواند از عود پولیپ بینی پیشگیری کند.
جراحی آندوسکوپی سینوس
در صورت عدم بهبودی بیمار با استفاده از دارو باید پولیپ داخل بینی و سینوس ها برداشته شود. این کار از طریق جراحی آندوسکوپی سینوس انجام می شود. اگر شما بتوانید هر چه زودتر علائم پولیپ بینی را تشخیص دهید به راحتی از خطرات احتمالی ناشی از پولیپ بینی جلوپیری می نمایید.
در جراحی آندوسکوپی، یک لوله نازک مجهز به لنز و دوربینی کوچک (آندوسکوپ) در سوراخ های بینی وارد می شود و به طرف حفره سینوسی هدایت می شود. از یک ابزار ظریف برای برداشتن پولیپ ها و جلوگیری از جریان مایعات از سینوس ها استفاده می شود.
امکان دارد که در طول جراحی نیاز به بزرگ کردن مجرای ورودی سینوس به بینی باشد. این جراحی معمولاً به صورت سرپایی انجام می گیرد اما گاهی هم همراه با بیهوشی است. بعد از جراحی نیاز است تا از اسپری های مخصوص کورتیکواستروئید برای پیشگیری از به وجود آمدن دوباره پولیپ استفاده شود.
بعد از جراحی
چند ساعت بعد از جراحی، بیمار معاینه می شود. پانسمان های استفاده شده از داخل بینی خارج می شوند. در صورتی که خونریزی وجود نداشته باشد، بیمار می تواند مرخص شود. به بیمار توصیه می شود که دو هفته استراحت کرده و مراقبت های لازم را انجام دهد.
جراحی این بیماری و زیبایی بینی
جراحی پولیپ بینی را می توان به طور همزمان با جراحی بینی انجام داد. انجام این کار در صورتی می باشد که پولیپ بینی حاد نباشد. زیرا در اثراین عارضه شکل ظاهری بینی تغییر کرده و پهن می شود. در صورت انجام جراحی زیبایی بینی مجدد پولیپ باعث تغییر حالت شکل بینی می شود. در موارد خفیف این دو عمل را می توان به طور همزمان انجام داد. در ابتدا با جراحی آندوسکوپی سینوس پولیپ از بینی برداشته می شود. سپس برای زیبایی عمل زیبایی بینی انجام می شود. نکته ی قابل توجه اینست که فرد برای بهبودی مدت زمان بیشتری نیاز دارد.
الیته باید گفت با پیشرفت علم پزشکی داروهایی برای پولیپ بینی وجود دارد که در درمان کمک شایانی می نماید.
پولیپ آنتروکوانال و درمان آن
پولیپ آنتروکوانال، ضایعات پولیپوئیدی خوش خیمی هستند که از موکوز موجود در سینوس ماگزیلاری منشا می گیرند و تا حفره بینی ادامه می یابند. این پولیپ به صورت توده خاکستری رنگ در قسمت میانی سوراخ بینی و بیرون زدگی حفره بینی مشاهده می شود.
سی تی اسکن می تواند به تشخیص ماهیت و هم چنین توده ای از بافت نرم که سینوس ماگزیلاری را پر کرده، کمک کند.
تحقیقاتی در خصوص تاثیر درمان پزشکی پولیپ آنتروکوانال گزارش نشده است. اما تکنیک آندوسکوپی روشی است قابل قبول در درمان این اختلال به خصوص در کودکان. به منظور پیشگیری از بروز مجدد بیماری، آن چه که اهمیت دارد این است که باید از پولیپکتومی خودداری و موکوز ناحیه با کمترین میزان آسیب به سینوس برداشته شود.
جراحی آندوسکوپی سینوس، بهترین روش جراحی در برداشت بافت است بی آن که آسیبی به موکوز وارد شود. با این حال، امکان تعیین موقعیت و دسترسی به قسمت فوقانی پولیپ آنتروکوانال وجود ندارد. به همین خاطر، از تکنیک های محتلف جراحی برای پیشگیری از بروز بیماری به دلیل برداشت ناقص پولیپ استفاده شده است تا کمترین میزان عوارض و مرگ و میر را نیز شاهد باشیم.
مقایسه دو جراحی آندوسکوپی در درمان نوع آنتروکوانال
بررسی و مقایسه دو تکنیک در درمان پولیپ آنتروکوانال :
- پولیپکتومی آنتروکوانال به روش آندوسکوپی به همراه آنتروستومی میانی
- پولیپکتومی آنتروکوانال به روش آندوسکوپی به همراه آنتروستومی میانی و دسترسی از طریق سوراخ بینی
پولیپ آنتروکوانال، ضایعه خوش خیمی است که از موکوز موجود در سینوس آگزیلاری منشا می گیرد. گرچه این اختلال می تواند در هر رده سنی ظاهر شود اما کودکان و بزرگسالان بیشتر درگیر می شوند. شواهد نشان می دهند این اختلال در مردان شیوع بیشتری دارد.
گرفتگی بینی، شایع ترین علامت پولیپ آنتروکوانال است که در بسیاری از بیماران مشاهده می شود. در برخی مطالعات، ارتباطی میان آسم و آلرژی با پولیپ آنتروکوانال نیز مشاهده گردید. در برخی بیماران، خونریزی از بینی نیز دیده شد که چنین موردی، به بررسی های بیشتری نیاز دارد تا علت مشخص شود.
گزینه های جراحی برای درمان پولیپ آنتروکوانال در نظر گرفته شده است که به گونه ای طراحی شده اند که احتمال بازگشت مجدد بیماری و بروز عوارض به حداقل برسد. تمامی روش های جراحی یک اصول کلی دارند و آن هم ناحیه دسترسی می باشد.
پولیپکتومی ساده (برداشت پولیپ از حفره ماگزیلاری) از جمله گزینه های جراحی است.
آندوسکوپی، دیگر روش جراحی است که از بروز ورم در گونه ها، آسیب دندان ها و رشد صورت در کودکان پیشگیری می کند.
یکی از مهم ترین مزایای این روش ها این است که کمترین میزان عوارض بعد از جراحی را به همراه دارند و منشا پولیپ آنتروکوانال و نواحی که دسترسی به آن ها سخت است، شناسایی می شوند.