چاقی و انواع آن
طب ایرانی درباره چاقی چه نظری دارد؟ اضافه وزن و چاقی مسئله ای است که به دلیل تغذیه اشتباه روز به روز بیشتر گریبان مردم را می فشارد.
از دیدگاه طب سنتی چاقی ۲ نوع است:
- لحمی
- شحمی (یعنی عضلانی و چربی).
چاقی که در آن حجم چربی بدن زیاد شود، از نوع چاقی سرد است و بیشتر در بانوان و نواحی سرد بدن مثل شکم و پایین تنه بروز می کند. این نوع چاقی باعث بروز عوارضی از قبیل دیابت سرد، گرفتگی عروق قلب، افزایش چربی خون (بویژه تری گلیسیرید)، کبد چرب، کم خونی، مشکلات گوارشی از جمله نفخ، بدهضمی، یبوست و بواسیر، سردی کلیه ها و مشکلات ناتوانی جنسی، مشکلات روحی روانی مثل افسردگی، بی حوصلگی، بی خوابی و….می شود.
راهکارهایی برای رهایی از چاقی
- درمان این عدم تعادل که پیش زمینه بسیاری از بیماریهاست، ابتدائاً وابسته به اراده شخص است.
- درمان ترکیبی از ورزش، رژیم غذایی، مسائل روحی روانی و اگر نیاز باشد، داروست.
- ابتدا هرکسی باید طبع خود را بشناسد و غلبه طبعی خود را نیز دریابد تا بتواند غذاخوردن، ورزش کردن و مسائل دیگر را برای خود تنظیم کند.
- ورزش باید مداوم و مستمر باشد و به حدّی برسد که رنگ چهره به سمت سرخی برود و ضربان قلب و تنفّس افزایش یافته و تعریق صورت بگیرد. این ورزش کوتاه مدّت را در منزل نیز می توان اجرا کرد.
- فعالیت های عادی روزمره که باعث افزایش ضربان قلب نمی شود، جزء ورزش مورد نظر ما نیست.
- ورزش باید به آرامی شروع شده و برای چند دقیقه به حد متوسّط و شدید برسد و دوباره آرام آرام ملایم شده و به حالت عادی برگردد. بعد از ورزش هم از خوردن مایعات سرد باید به شدت اجتناب کرد.
- در مبحث غذا، هرکسی باتوجّه به طبع خویش، سن، جنس، میزان فعّالیت بدنی، فصل و عادت خویش باید عمل کند و مشاوره با کارشناس در این امر، راهگشاست.
چاقی در اثر مشکلات گوارشی
چاقی علت های متنوعی دارد که یکی از آنها مشکلات گوارش است. در دیدگاه طب ایرانی، کسانی که به سبب سردی و تری معده دچار چاقی می شوند ممکن است از همه یا برخی از این نشانه ها رنج ببرند:
- احساس سنگینی پس از غذا خوردن
- زیادی آب دهان، یا آبریزش از دهان بخصوص هنگام خواب
- نفخ شکم و صدای روده
- حالت دل آشوبه در معده
- ترشی مزۀ دهان
- آروغ ترش
- پوست نرم، مرطوب، شل و سرد
- کسالت و سستی بدنی
- خواب آلودگی
- کاهش تمرکز و حافظه
- حجم ادرار زیاد و کم رنگ
در چنین مواردی برخی از رژیم های رایج، از دیدگاه مکتب طب ایرانی، سودمند نیستند و بلکه موجب کاهش نیروی هضم و ضعف بیشتر می شوند. چنین رژیم هایی ممکن است بطور گذرا وزن را کاهش دهند، اما لزوما کم شدن وزن، به تندرستی بیشتر منجر نمی شود، بلکه گاه به سلامت فرد آسیب میرساند. در این دیدگاه به افراد چاقی که نشانه های بالا را دارند توصیه می شود تا پایان درمان، از نوشیدنی ها و خوردنی هایی مانند این ها پرهیز کنند: آب سرد، دوغ، ماءالشعیر، ماست ترش، خیار و گوجه فرنگی خام.