تخم مرغ که قطعا همگی با آن آشنا هستید، بهترین منبع پروتئین برای بدن است که خود گاها به عنوان یک غذای کامل مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از این منبع پروتئینی نیازمند آگاهی ازخواص آن و نحوه استفاده است. از این رو در این مقاله قصد داریم در خصوص این که تخم مرغ سرد است یا گرم و مصلح تخم مرغ چیست نکاتی را بیان کنیم.
خواص و طبع تخم مرغ
در طب سنتی، خواص و طبع تخم مرغ(زرده و سفیده) این گونه بیان شده است:
- اولین سوال آن است که تخم مرغ سرد است یا گرم؟ به طور کلی مزاج زرده تخم مرغ گرم و تر و مزاج سفیده آن سرد و تر است.
- ارزش غذایی تخم مرغ بالاست و اگر از مرغ محلی و با خوراک طبیعی بدست آید، خون خوبی تولید میکند، اما تخم مرغ ماشینی این خاصیت را ندارد.
- زرده تخم مرغ گرم و تر، موافق مزاج سوداوى مزاج ها، مقوى قلب و مغز و مصلح سینه است.
- طبع تخم مرغ خصوصا در قسمت زرده به علت گرمی سبب تقويت نيروی جنسی میشود.
- زردهی تخم مرغ در تقویت شخصی كه خون زياد از او دفع شده بسيار مفيد است (به جز افرادی که در اثر حجامت، فصد و زالو درمانی خون از دست دادهاند).
- دون تغییر دادن میزان گرمی، سردی، تری یا خشکی بدن، در صورت هضم کامل
- زردهی تخم مرغ نيم برشت (یعنی به طور کامل پخته و سفت نشود و به قوام عسل و کره باشد) از معدود خوراکی هایی است که بدون تغییر دادن میزان گرمی، سردی، تری یا خشکی بدن، در صورت هضم کامل، در تولید خون معتدل و مفید بینظیر است. لذا برای افرادی که دچار ضعف نیروی جسمی شدهاند مفید است.
- همچنین در صورتی که زرده تخم مرغ کاملاً پخته شود هضم آن دشوارتر میشود.
- تمامی تخمها موجب تقويت نيروی جنسی میشوند، مخصوصاً تخم گنجشک، اما مداومت بر آن زيان آور است.
- یکی از منابع بسیار مفید برای جذب کلسیم، پودر پوست تخم مرغ است. سرعت و قدرت اثر این ماده در ترمیم بافت های استخوانی بسیار بالاست. عوارض مصرف این ماده بسیار کم است. می توانید آن را پودر کرده و مانند نمک بر روی غذاهای خود بریزید.
بهترین نوع تخم مرغ، چه تخم مرغی است؟
- بهترين تخم مرغ، آن است كه از مرغ سالم و طبیعی و با خوراک خوب و در اندازه بزرگ باشد و در همان روز تخمگذاری مصرف شود.
نکات مهم در زمینه انتخاب و مصرف انواع تخمها
- گرمای هوا سبب فساد سريع تخم مرغ میشود.
- برای جلوگيری از فاسد شدن تخم مرغ میتوان آن را در نمک یا در هوای سرد و دور از نور و گرما قرار داد.
- بعد از تخم مرغ در خوبی، تخم تذرو و دراج و تيهو و كبک است كه به تخم مرغ خانگی شبيه هستند.
- تخم اردک و مرغابی و تخمهای مشابه آنها غليظ و ديرهضماند، بوی بدی دارند و خلط فاسد توليد میكنند.
- تخم مرغی كه زياد جوشانده شود دير هضم میشود و اصلاح آن با آويشن و فلفل و نمک است.
- تخم مرغ به ویژه سفیده آن، برای مزاجهای سرد و معدههای ضعيف مضر و دیر هضم است و در صورت ضرورت بهتر است با نمک و فلفل خورده شود. چرا که فلفل و نمک مصلح تخم مرغ است.
- تخم مرغ آب پز کاملاً سفت شده، دیرهضم و برای افراد دارای مشکلات گوارشی و سنگهای کلیه، مثانه و سنگ کیسه صفرا مضر است.
- کسی که قصد حجامت یا فصد دارد، باید از مصرف تخم مرغ پرهیز کند.
- مصرف انواع تخمها همراه با لبنیات، سرکه و نوشیدنیها بسیار مضر است.
- در طب سنتی خوردن زرده خام یا زرده سفت شده تخم مرغ برای افراد سالم معتدل، توصیه نشده است.
- کسانی که خون غلیظ دارند به هیچ وجه مجاز به مصرف تخم مرغ سفت شده نیستند! زیرا این شیوه پختن تخم مرغ موجب میشود که خون غلیظی از آن تولید شود.
روش پخت تخم مرغ به صورت نيم برشت
برای این منظور بايد ابتدا آب را جوشانده سپس تخم مرغ را به مدت حدود 5 دقيقه در آن قرار دهند.
مصلح تخم مرغ چیست؟
- پیاز، دارچین، آویشن، فلفل و نمک مصلح تخم مرغ و بهبود دهنده خواص و طبع تخم مرغ هستند.
- البته جدا از ادویهها مواد غذایی دیگری نیز وجود دارند که میتوانند به عنوان مصلح تخم مرغ باشند.