خواص و مزاج زردک در طب سنتی این گونه تعریف میشود:
- مزاج آن گرم و تر است
- باعث تقویت قوای توان جنسی شده، مایع جنسی (منی) را زیاد میکند و در نعوظ هم موثر است.
- زردک پخته، مربای زردک و آب زردک تقویت کننده معده است
- تا حدودی ملین است بنابراین برای رفع یبوست مفید است.
- چون زردک دارای طبع گرم است، بنابراین مربای آن با کمی زعفران برای غلبه بر سرمای هوا و سردی بدن مفید است.
- مصرف آن در آش های سبک برای سرفه و دردگلو و قفسه سینه مفید است.
- ادرار آور است و برای درمان سنگ کلیه و مثانه مفید است.
- اگر در سرکه پرورانده شود (ترشی) برای کوچک کردن طحال های بزرگ بسیار مفید است.
دستور تهیه مربا زردک (جزر):
- زردک را ریز کرده، بجوشانند تا کاملا پخته شود .
- سپس عسل را اضافه کنید و به آرامی بجوشانیدد تا با آب زردک بجوشد و به قوام برسد.
- سپس به ازای هر 500 گرم از آن ادویه زیر را کوبیده و به آن اضافه کنید.
- قرنفل، دارچین، زنجبیل، هل، جوزبوا، زرنباد، کبابه مجموعاً دو مثقال (در حدود ده گرم)
فواید مصرف مربا زردک
- مصرف این مربا جهت تصفیه و بازکردن صدا، پاکسازی ریه، منع ریزش نزله، سرفه، ضعف معده و جگر، بدی هضم، و ضعف قوای جنسی بسیار مؤثر است.
- مقوی احشا و رحم است.
- باعث غلبه بر سردی میشود
- تقویت کننده معده است
بهترین شیوه مصرف زردک
بهترین شیوه جهت مصرف و بهبود خواص و مزاج زردک، به صورت پخته یا مربای آن بویژه با عسل یا همراه با برخی ادویه جات گرم مثل دارچین یا انیسون است. چون زردک خام دیرهضم و نفاخ است و برای معده مناسب نیست