نویسندگان | فاطمه حکیمی, روشنک مکبری نژاد, اسماعیل ناظم, مرتضی مجاهدی, مژگان تن ساز, رسول چوپانی, رضا ایلخانی, مهشید چایچی رقیمی, پریسا جعفری, مینا موحد |
چکیده | سابقه و هدف: واژه های رطب و یابس، رطوبت و یبوست از کلیدواژه های اصلی است که در تبیین کلیه ی شاخه های نظری اعم از امور طبیعیه، اسباب و علل، دلایل و علائم و شاخه های عملی طب که مربوط به پیشگیری و درمان است به کار رفته است. با وجود اهمیت چنین مبحثی، بخش مجزایی که به تبیین مفهوم آن پرداخته باشد، در متون طب سنتی ایران وجود ندارد. هدف از انجام این مطالعه، تبیین مفهوم رطوبت، انواع رطوبت و علائم ذکر شده برای اقسام رطوبت و نقش آن در تشخیص و درمان است. مواد و روش ها: مطالعه ی حاضر، یک مطالعه ی مروری است. در این مطالعه کتب اصلی طب سنتی ایران با استفاده از نرم افزار جامع نور با کلیدواژه های تر، رطب و رطوبت بررسی شد. همچنین جهت بررسی نظرات محققین عصر حاضر در این خصوص، موتور جستجوهایGoogle Scholar, PubMed, Magiran, SID, Iran medex، با کلیدواژه های Damp, Dampness, Humidity, Moistness, Moisture, Wet بررسی شد. یافته ها: در متون طب سنتی ایران، رطوبت گاهی بر کیفیت و گاهی بر ماده ی رطب دلالت می کند. رطوبات به طور کلی در دو دسته ی رطوبات غیربدنی و بدنی قرار می گیرند. رطوبات بدنی را می توان براساس کیفیت رطوبت، ذات رطوبت، فعل رطوبت و محل آن در چهار دسته ی کلی قرار داد. براساس کیفیت رطوبت، فعلی که از رطوبت مورد نظر صادر می شود، متفاوت است. بحث و نتیجه گیری: تبیین مفهوم رطوبت و شناخت انواع آن و علائم ناشی از آن ها، می تواند گامی در جهت ارتفاء سطح سلامت در کلیه ی مراحل پیشگیری، تشخیص و درمان باشد. |
لینک دانلود مقاله | مفهوم رطوبت و انواع آن در طب سنتی ایران |
عنوان نشریه | طب سنتی اسلام و ایران ، زمستان 1397 |
نوشته های مرتبط
بررسی وضعیت درمان 20 بیمار دارای زخم پای دیابتی درجه 2 و 3 براساس پروتکل های درمانی مبتنی بر طب سنتی ایرانی در بجنورد طی سال های 95-1394، یک مطالعه مقایسه ای با درمان های لیزر کم توان
نویسندگان حسن حاج طالبی ، حسن خانی ، حمیدرضا حاج طالبی چکیده مقدمه: زخم پای دیابتی یکی از شایع ترین مشکلات در بیماران دیابتی می باشد. درمان زخم پای دیابتی بسیار پیچیده است و نیاز به دقت زیادی دارد به...
کاربردهای درمانی شیر شتر در بیماری های کبد
نویسندگان سید موسی الرضا حسینی ، سعید زیبائی ، مهدی یوسفی ، علی تقی پور ، محمد رضا نورس چکیده سابقه و هدف: در منابع طب سنتی ایران شیر شتر با خواص غذائی وداروئی متعدد،به ویژه در كبد و درمان...