نویسندگان | طهورا موسوی ، علیرضا رفیعی، محمد یوسف پور |
چکیده | سابقه و هدف: خرما ازجمله گیاهانی است که نام آن چندین بار در قرآن آمده است و با توجه به وجود منابع سرشارانرژی و ریز مغذی های فراوان، در روایات اسلامی و طب سنتی همواره بر مصرف آن در سلامت و بیمار ی تاکید شده است هدف از این مطالعه مروری، بررسی ارزش غذایی و اهمیت درمانی خرما از دیدگاه منابع اسلامی به ویژه قرآن کر یم وکتب روایی و هم چنین منابع طب سنتی- ایرانی می باشد تا به واسطه شناخت و معرفی مکانیسم های تاثیر مواد غذایی و ریزمغذی های موجود در میوه خرما، بتوان تا حدودی علل تاکید بر مصرف آن را نشان داد. مواد و روش ها: در این مطالعه با استفاده از کلید واژه های خرما، قرآن، ترک یبات مغذی، گیاهان دارویی ، و واژه ها یجستجو در منابع در سال های Medicinal plant ،Anticancer effect ،Holy Quran ،Phoenix dactyliferal ،date،Scopus ،SID ،PubMed ،Google scholar 1994- صورت گرفت. مرور اطلاعات در پایگاه های علمی نظیر 2014و هم چنین قرآن کریم،کتب روایی و منابع طب سنتی مورد بررسی قرارگرفت. بعد از استخراج Web of sciences ،Springerداده ها، نتایج در قالب مفاهیم، جداول و اشکال دسته بندی گردید. یافته ها: بررسی ها نشان داد نام خرما بیش هر میوه دیگر در قرآن آمده است و در روای ات اسلامی و منابع طب سنتی براثرات خرما در سلامت و بیماری بسیار تاکید شده است. اثرات شناخته شده خرما بیش تر ناشی از وجود ترکیبات آنتی اکسیدانیو فنلی است. این میوه حاوی مقادیر سرشاری از فیبر، کربوهیدرات ها، اسیدهای چرب و هم چنین ریزمغذی های مختلف نظیر ترکیبات معدنی و ویتامین ها ست که می تواند در درمان بسیاری از بیماری های قلبی، سرطان و دیابت موثر باشد. استنتاج: اشاره هایی که قرآن در رابطه با گیاهان از جمله خرما دارد نشان دهنده اهمیت تغذیه و اثرات مفید آن ها درسلامت و بیماری است. پیشرفت های شگرفی که در سال های اخیر در علوم مختلف ب هویژه علوم تجربی شده است، پرده ازبرخی رموز خلقت برداشته است. یکی از این پیشرفت ها، شناسایی ترکیبات مختلف موجود در گیاهان مغذی نظیر خرما وآشکار شدن مسیرهای متابولیسمی این ترکیبات می باشد که چنان چه این نتایج با مستندات قرآنی و روایات اسلامی محکبخورد، جنبه های اعجاز قرآن بیش از پیش آشکار خواهد شد. |
لینک دانلود مقاله | ارزش غذایی و درمانی خرما از دیدگاه منابع اسلامی و طب سنتی و نوین |
عنوان نشریه | نشریه دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، مهر 1393 |
نوشته های مرتبط
بررسی وضعیت درمان 20 بیمار دارای زخم پای دیابتی درجه 2 و 3 براساس پروتکل های درمانی مبتنی بر طب سنتی ایرانی در بجنورد طی سال های 95-1394، یک مطالعه مقایسه ای با درمان های لیزر کم توان
نویسندگان حسن حاج طالبی ، حسن خانی ، حمیدرضا حاج طالبی چکیده مقدمه: زخم پای دیابتی یکی از شایع ترین مشکلات در بیماران دیابتی می باشد. درمان زخم پای دیابتی بسیار پیچیده است و نیاز به دقت زیادی دارد به...
کاربردهای درمانی شیر شتر در بیماری های کبد
نویسندگان سید موسی الرضا حسینی ، سعید زیبائی ، مهدی یوسفی ، علی تقی پور ، محمد رضا نورس چکیده سابقه و هدف: در منابع طب سنتی ایران شیر شتر با خواص غذائی وداروئی متعدد،به ویژه در كبد و درمان...