متأسفانه در جامعه باورها و شایعات غلط طبی زیادی در میان توده مردم، رواج یافته است که با آنچه در منابع طب سنتی برای حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریها ذکر شده، در تضاد است، از این رو ما قصد داریم، هر هفته یکی از این باورها و شایعات را در سایت طبایع، مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم:
باور غلط طبی (1)
عسل در اثر حل شدن داخل آبجوش یا شیر داغ، خواص خواص خود را از دست میدهد و سمی میشود.
بررسی و تحلیل از منظر طب سنتی
یکی از باورهای غلط طبی، سمی شدن یا از بین رفتن خواص عسل بر اثر حلشدن در آب جوش یا شیر داغ است، در حالی که در مکتب طب ایرانی توصیه مستقیمی مبنی بر منع حرارت دادن عسل وجود ندارد، بلکه تنها حرارت زیاد و طولانی که موجب تغییر طعم عسل بشود را منع میکند.
کمی تأمل کنیم…
حل کردن عسل در آب جوش یا در شیرداغ، باعث تولید سم نمیشود، پیوندهای موجود بین ذرات تشکیل دهنده عسل تنها در صورت حرارت دیدن زیاد و به مدت طولانی، دچار تغییر میشود؛
مکتب هندی (آیورودا)
توصیه به عدم مصرف عسل حرارت دیده و سمی شدن آن در اثر حرارت از توصیههای اکید مکتب هندی (آیورودا) است. طبق این دیدگاه، عسل نباید به هیچ روشی اعم از حرارت مستقیم یا ترکیب با نوشیدنیهای داغ، حرارت ببیند چون موجب دشواری هضم و تبدیل آن به یک ماده لزج و چسبناک میشود.
مکتب طب ایرانی
در مکتب طب ایرانی توصیه مستقیمی مبنی بر منع حرارت دادن عسل وجود ندارد؛ و از طرفی از ماءالعسل یا عسل مطبوخ (جوشانده) در کتب متعددی در بحث درمان بیماریها، نام برده شده است. حکیم عقیلی، از دانشمندان متأخر طب ایرانی در کتاب مخزن الادویه، عسل مطبوخ کفگرفته را دارای حرارت و حدت کمتری از عسل خام میداند و در حرارت دادن عسل، ترکیب آن با آب و ملایم بودن حرارت را شرط میکند و از حرارت زیاد که موجب تغییر طعم عسل شود، منع میکند.
برای تهیه ماءالعسل روشهای مختلفی در کتابهای مختلف توصیه شده اما ماده مشترکی که در تمام آنها بهکار رفته، آب و عسل است که بهنسبتهای مختلفی با هم مخلوط شده و با شعله ملایم جوشانده میشود تا مقدار معینی از آن باقی بماند. آنچه در منابع مختلف با یکدیگر متفاوت است، میزان آب و عسل مصرفی و افزودنیهایی است که بسته به کاربرد دارو، معمولاً برای تقویت اثر ماءالعسل، به آن اضافه میشده است.
جمع بندی نهایی
حرارت دیدن عسل در دمای بالای 40 درجه و در مدت زمان طولانی، باعث تغییر ماهیت عسل و تولید ماده سمی به نام هیدروکسی متیل فورفوال میشود. اما حرارت دیدن و جوشاندن آن در مدت زمان کوتاه و با شعله ملایم مشکلی ایجاد نمیکند.
غالباً شیر، چای و آبجوشی که شما قصد حل کردن عسل در آن را دارید، از دمای جوش اصلی فاصله گرفته و دمای کمتر از 40 درجه دارند، پس نگران سمی شدن عسل در آب جوش یا شیرداغ خود را نداشته و با خیالت راحت میل کنید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع
کمیل
خب اینکه در نهایت حرف مردم رو تایید کردید!!