توجه در خرید اسباب بازی برای کودکان اوتیسم بسیار حائز اهمیت بوده و باید توجه کافی در حین انتخاب و خرید داشته باشید. کودکان اوتیسمی نیاز دارند تا در کنار بازی، مهارت های حسی و حرکتی خود را نیز تقویت کنند. از این رو بازی هایی که در اختیاز کودک قرار می گیرد باید کاربردی و موثر باشد. اگر شما نیز قصد خرید اسباب بازی های متناسب برای کودکان اوتیسمی را دارید تا پایان مقاله همراه ما باشید.
روش بازی کودکان اوتیسمی
روش بازی کودکان اوتیسمی به صورت زیر است:
- آن ها به دنبال بازی به صورت انفرادی هستند. حتی در مواقعی که در بازی های گروهی شرکت می کنند نیز به صورت فردی فعالیت خود را انجام می دهند.
- به مقررات بازی اهمیت نداده و بازی هایی که نیاز به نقش بازی کردن و یا به نوبت انجام دادن دارد را نمی پسندند.
- به سراغ بازی های تکراری می روند و به صورت مداوم آن را انجام می دهند.
- در بازی هایی که قواعد خاصی دارد در حین بازی این قواعد را فراموش کرده و دچار سرگردانی می شوند.
- در بازی هایی که به اشیا جان داده می شود و یا به عنوان بزرگسال نقشی به آن ها داده می شود را نمی توانند انجام دهند.
بازی های مورد علاقه کودکان اوتیسمی
برای خرید اسباب بازی برای کودکان اوتیسم باید به نوع نیازهای آن ها توجه شود. از جمله وسایل بازی که می تواند برای این گونه از کودکان کاربردی باشد عبارت اند از:
بازی های اکتشافی، بازی های علت و معلولی، بازی های کاربردی، بازی های ساختنی، بازی های فیزیکی و بازی های وانمودی اشاره نمود.
بازی های اکتشافی
در این نوع بازی ها کودکان اوتیسمی به دنبال یافتن ویژگی ها و مشخصات اشیا می پردازند. شما به عنوان والدین می توانید از شکل های مختلف در رنگ بندی های متفاوت استفاده کرده و با کودک خود مشغول بازی شوید. چرا که در این صورت کودک شما قادر به یادگیری می باشد.
بازی های علت و معلولی
از بازی های مورد علاقه کودکان می توان به بازی علت و معلولی اشاره کرد. این بازی ها برای کودکان اوتیسمی سرگرم کننده است. به طور مثال می توان از بازی های موزیکال استفاده نمود که کودکان با فشار دادن دکمه های آن موسیقی و آهنگ مورد نظر خود را پخش می کنند.
بازی های کاربردی
در این نوع بازی ها کودکان اوتیسمی با کاربرد وسایل بازی آشنا شده و چگونگی استفاده از آن را درک می کنند. به طور مثال هل دادن ماشین و یا تکان دادن یک جغجغه به آن ها چگونگی عملکرد وسایل را نشان می دهد. در حین استفاده از این وسایل بازی در کنار کودک اوتیسمی قرار بگیرید و سعی کنید کاربرد های اسباب بازی را به زبان کودکانه برای او بیان کنید. در این صورت کودک شما به خوبی با کارکرد وسایل آشنا خواهد شد و در زندگی روزمره می توان از آن استفاده نمود.
بازی های ساختنی
برای اینکه بتوانید به کودکان اوتیسمی قوانین و مقررات بازی را آموزش دهید نیاز است تا از بازی های ساختنی مثل لوگو، پازل و … استفاده نمایید. در این بازی ها بهتر است والدین یک بار در مقابل چشمان کودکان خود پازل را تکمیل کرده و از او بخواهند با توجه به روش کار آن ها، به تکمیل کردن پازل بپردازند. در مراحل اولیه ساخت پازل و لوگو به کندی پیش می رود ولی به مرور زمان و یادگیری، کودکان اوتیسمی با سرعت بیشتری فرایند بازی را پیش می برند.
بازی های وانمودی
استفاده از اسباب بازی های وانمودی می تواند به کودکان اوتیسمی در رشد مهارت اجتماعی، ارتباطی و تخیلی کمک نماید. این نوع بازی ها به کودکان اجازه می دهند تا خود سناریو سازی کرده و در بازی از آن استفاده نمایند. از جمله بازی های وانمودی که می تواند برای کودکان اوتیسمی مناسب باشد می توان به ماسک های نمایشی، انواع عروسک، اسباب بازی آشپزخانه کودک و … اشاره نمود.
بازی های فیزیکی
از اسباب بازی برای کودکان اوتیسم می توان به وسایل بازی فیزیکی اشاره نمود. با استفاده از این وسایل کودکان اوتیسمی مهارت های حرکتی و بدنی خود را تقویت می کنند. استفاده از این بازی ها باعث افزایش توان بدنی و حرکتی کودک شده و ارتباط با دیگران را به کودکان آموزش می دهد. از جمله این بازی های فیزیکی می توان به تاب و سرسره خانگی اشاره نمود. این محصول را می توانید به صورت مجزا برای خانه خریداری کرده تا کودک اوتیسمی به راحتی به آن دسترسی داشته باشد و استفاده کند.
نکات مهم در خرید اسباب بازی کودکان اوتیسمی
در حین خرید اسباب بازی برای کودکان اوتیسمی نیاز است تا چند نکته را مورد توجه قرار دهید:
- به سن و سال کودک خود توجه نکنید. اسباب بازی خریداری نمایید که با شرایط کودک شما همخوانی دارد.
- بیشتر به سراغ اسباب بازی های سرگرم کننده باشید نه اساب بازی های فکری و آموزشی
- محصولاتی که که قابلیت های چندگانه دارد و می تواند مهارت های مختلفی را به کودک آموزش دهد را خریداری نمایید.
- استفاده از اسباب بازی هایی که به تحریک قوای حسی کودک منجر شود.
- در حین بازی از وسایل کمی در اختیار کودک خود قرار دهید. چرا که قرار دادن انواع اسباب بازی ها در اختیار کودکان اوتیسمی باعث ایجاد حواس پرتی در آن ها می شود.