طب سنتی برای تقویت بینایی راه کارهای زیادی دارد ولی ما دراین قسمت قصد داریم فقط به نقش تغذیه در تقویت بینایی از منظر طب سنتی بپردازیم. به عبارت دیگر می خواهیم ببینیم کدام خوراکی ها از ضعیف شدن چشم جلوگیری و بینایی را تقویت می کنند.
همانطور که می دانید اولین توصیه طب سنتی برای سالم زیستن اصلاح سبک زندگی و پیشگیری از ابتلا به بیماری هاست. در این بین تغذیه نقشی اساسی در رسیدن به این هدف طب سنتی را ایفا می کند.
چه موادی برای تقویت چشم های ما لازم است؟
زآگزانتین یا زئاکسانتین یا زی زانتین(Zeaxanthin): یک کاروتنوئید طبیعی می باشد که در چرخه ی xanthophyll نقش دارد. زی زانتین رنگدانه ای می باشد که رنگ اصلی پاپریکا، ذرت و زعفران را تشکیل می دهد. نام آن ازZea mays (ذرت زرد) و Xanthos در زبان یونانی به نام زرد (yellow) گرفته شده است.
خوراکی هایی که به تقویت بینایی کمک می کنند
خوراکی های حاوی آنتی اکسیدان ها
برخی از ویتامینها و مواد معدنی از جمله ویتامین C و ویتامین E و مواد معدنی مانند مس، روی و سلنیوم، علاوه بر نقشهای حیاتی دیگر، به عنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند.
ویتامین C: مرکبات، انگور سیاه، عناب، پاپایا، آناناس، کیوی، طالبی، شاهبلوط، فندق، توت، توتفرنگی، گوجه فرنگی، انبه، خرمالو و گوآوا.
فلفل خیلی تند سبز خام، فلفل خیلی تند قرمز خام، فلفل دلمه ای سبز و رنگی، کلم بروکلی، کلم قرمز، کلم قمری، گل کلم، سبزیهای برگی شکل سبزرنگ مانند جعفری و گشنیز و ترخون و شوید و ریحان تازه و خشک، رزماری خشکشده، کلم، کلم کالی، کلم فندقی، کلم بروکسل، برگ خردل، میخک، میوهی گل رز، زعفران، اسفناج، آویشن، شلغم و برگ آن، تره تیزک، پیازچه، مرزنگوش، برگ بو و سیبزمینی.
ویتامین E: دانههای روغنی، جوانه گندم روغن آن، غلات سبوسدار، سبزیهای برگی شکل سبزرنگ، اسفناج،
بادام، آووکادو، تخم آفتابگردان، کرهی بادامزمینی، فندق، زردآلوی تازه و خشک، کیوی، انار، گردو، روغن زیتون، کلم بروکلی، هلو، ماهی سالمون، فلفل قرمز شیرین، انبه، برگهای شلغم، توت سیاه، کرنبری، زیتون، تمشک، مویز سیاه، زغالاخته، گوشت غاز، کدوحلوایی
روغن فندق، روغن آفتابگردان، روغن بادام، روغن پنبهدانه، روغن سبوس برنج، روغن هستۀ انگور، روغن کانولا، روغن پالم و روغن ذرت.
شاه میگو، تخم کدو، کشمش، پاپریکا و دانهی کاج.
مس: کشمش، اسفناج، مرغ، ماهی قزلآلا و سالمون، عدس، نخود، جگر گاو، گوشت گاو، سیبزمینی، صدفهای پختهشده، ماهی سالمون، ماهی ساردین، خرچنگ، ماهی تن، زردهی تخم مرغ، بادام هندی، تخمه آفتابگردان، دانه کنجد، شکلات تلخ، انار، کیوی، تمشک، آناناس، زردآلو، انبه، آووکادو، چای سیاه، شیر کاکائو، قهوه، ماءالشعیر، خردل، پودر فلفل قرمز، میخک، تخم کرفس، زیره، زعفران، نعناع، برگ گشنیز، شوید، جوز، پودر کاری، پودر پیاز، جعفری، مرزنگوش، ترخون، آویشن، برگ گوجهفرنگی، گوشت بوقلمون، گوشت مرغ، بادام، بادمزمینی، پسته، دانهی کاج، فندق، گردو، کدو حلوایی، تخمه هندوانه، دانههای کتان، لوبیا سیاه، اسپیرولینا(جلبک های سبز آبی)، سبوس گندم، کینوآ، کلم کیل، مارچوبه، انواع قارچ ها، آلو خشک، آناناس، لیمو ترش، خرما، برگه زرد آلو، نخود سویا، برگ مو و لوبیا قرمز.
روی: گوشت گاو، گوشت گوسفند، گوشت شترمرغ، گوشت مرغ، شاه ماهی، جگر گوساله، خرچنگ، میگو، عدس، لوبیا سفید، جو دوسر، آجیل سویا، نخود، شاهدانه، مغز کاج(چلغوزه )، بادام زمینی، زرده تخم مرغ، بادام هندی، نان بدون جوش شیرین، جوانه گندم، صدف، محصولات لبنی از جمله پنیر و شیر، غلات کامل از جمله گندم، کینوآ، برنج، سیبزمینی، لوبیا سبز ، کلم برگ، شکلات تلخ، تخمه کدو تنبل، دانه کنف، دانه کنجد، اسفناج، سیر، انواع قارچها و تخمه هندوانه.
بهترین زمان مصرف مکمل زینک اغلب 1 ساعت قبل از وعده ناهار یا 2 ساعت بعد از غذای اصلی توصیه شده است. اما افرادی که در پی مصرف زینک دچار مشکلات گوارشی میشوند، بهتر است آن را بین وعدههای غذایی میل کنند.
سلنیوم: انواع ماهی مانند شاه ماهی، تن ماهی، ماهی کولی، ماهی قزل آلا ، میگو، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخممرغ، مرغ، بوقلمون، سیر، جگر، تخمه آفتابگردان، سبوس برنج، برنج قهوه ای، سبوس گندم، سبوس جو دو سر، خاویار، انواع قارچ ها، لبنیات مانند پنیر، شیر وماست، جو دو سر، موز، هندوانه، هلو، خربزه، پیاز، کرفس، کاهو، انبه، آووکادو، گریپفروت، جوانه گندم، لوبیای پخته شده و اسفناج.
لوتئین: کلم، کدو تنبل، زرده تخممرغ، سبزیجات برگدار و تیره رنگ مانند کلم برگ و کاهو با برگهای سبز تیره، ذرت، خربزه، طالبی، گریپفروت، هلو، هویج، شلغم، حبوبات، کدو، کلم بروکلی، کلم پیچ، فلفل دلمهای، جعفری، پسته، نخود فرنگی، انگور، صدف، چای سبز، گردو و کلم بنفش.
زآگزانتین یا زئاکسانتین یا زی زانتین: سبزیجات سبز تیره مانند کلم پیچ، اسفناج، زرده تخم مرغ، فلفل قرمز، انگور، آب پرتقال، خربزه، عسل، کیوی، گندم، ذرت، پسته خام، نخود سبز خام، کاهوی رومی خام، کدو حلوایی تابستانی آب پز، کلم بروکسل آب پز، کلم بروکلی خام، کدو تنبل آب پز، مارچوبه آب پز، هویج خام، زعفران، پاپریکا، فلفل نارنجی، سبزی شلغم، انبه، کدو سبز و کیوی.
خوراکی های حاوی بتاکاروتن
کاروتنها از جمله آلفا کاروتن، بتا کاروتن و بتا کریپتوکسانتین در بدن به ویتامین A تبدیل میشوند. بتاکاروتن ویتامینی محلول در چربی است. به همین خاطر اگر با مواد غذایی چرب مثل روغن زیتون، آووکادو یا انواع مغزها مصرف شود، جذبش بهتر خواهد بود. این ماده بیشتر در میوهها و سبزیجات قرمز، نارنجی و زردرنگ مثل هویج و سیبزمینی شیرین و سبزیهای برگسبز مثل اسفناج و کلمپیچ وجود دارد.
هویج، کدو تنبل، انواع کلم، سیبزمینی شیرین، اسفناج، گوجهفرنگی، طالبی، هلو، زردآلو، توتفرنگی، موز، پرتقال، تمشک، طالبی، کاهو، فلفلدلمهای قرمز و زرد، ریحان، آویشن، پسته و گردو.
خوراکی های حاوی ویتامین A
روغن کبد ماهی کاد، شاهماهی خالمخالی، ماهی سالمون، ماهی قزل آلا، ماهی تن و خاویار.
جگر غاز، جگر گاو، جگر گوسفند، جگر بره.
انواع پنیر به خصوص پنیر بز، کره و شیر تازه.
تخم مرغ آب پز.
سیب زمینی شیرین (پخته شده)، کدو حلوایی (پخته شده)، کلم پیچ (پخته شده)، شلغم (پخته شده)، هویج (پخته شده)، فلفل قرمز شیرین (خام)، چغندر (خام)، اسفناج (خام)، کاهو رومی (خام)، آب گوجه فرنگی و کلم بروکلی.
انبه، طالبی، گرمک، گریپ فروت صورتی یا قرمز، هندوانه، پاپایا، زردآلو، نارنگی، شلیل، گواوا، میوه گل ساعتی، خرمالو، موز، هلو، نارنگی،
آلو خشک، برگه زردآلو، گردو، پسته و تخمه آفتابگردان.
خوراکی های حاوی اسیدهای چرب امگا 3
- روغن ماهی و ماهیهای چرب مانند سالمون، قزلآلا، شاه ماهی، ساردین، ماهی آنچوی، تن و ماهی خال مخالی، روغن کبد ماهی، صدف و خاویار.
- دانهی چیا، کلم بروکسل، گردو، بذر کتان یا تخم کتان، لوبیا قرمز، سویا، روغن سویا و شاهدانه.
- سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم بروکسل و خرفه.
- تخم مرغ، زیتون و کانولا.
- جلبک دریایی و جلبک سبز.
دمنوش های تقویت بینایی و چشم ها
دمنوش هلو: ۲ عدد هلو تازه و رسیده را با دقت بشویید تا پوست آن بدون پرز شود، سپس آنها را پوست بکنید به گونهای که مقدار کمی از گوشت درونی میوه روی پوست باقی بماند؛ یک قاشق مربا خوری چای سیاه را به همراه پوست هلو در قوری بریزید و ۲ لیوان آب به آن بیفزایید. در صورت تمایل میتوانید از عسل نیز استفاده کنید. این مواد را روی حرارت غیر مستقیم به مدت ۳۰ دقیقه قرار دهید تا دم بکشد.
دمنوش کرفش و چای سبز: نصف قاشق چایخوری پودر برگ کرفس و ۲ قاشق چایخوری چای سبز را در یک لیوان بریزید و به آن آب جوش اضافه کنید. درب لیوان را بگذارید و بعد از پنج دقیقه آن را بنوشید. برای طعمدار شدن کرفس و چای سبز نیز میتوانید از اندکی زعفران و زیره سبز استفاده کنید.
دمنوش گیاه قاصدک: نوشیدن و شستن چشمها با جوشانده گیاه قاصدک به جلای چشم و تقویت بینایی کمک چشمگیری میکند. برای این کار، ۳۰ گرم برگ خشک قاصدک را به همراه ۲ لیوان آب جوش به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید. سپس آن را صاف و روزانه ۳ فنجان از این جوشانده را به مدت یک ماه میل کنید. در صورت نظر متخصص طب سنتی به مدت بیست روز دیگر نیز مصرف این جوشانده را ادامه دهید. همچنین نباید بیش از سه ماه از گیاه قاصدک استفاده کنید.
دمنوش ترکیبی 1: یکی از مهم ترین عوامل ضعف بینایی و ابتلا به ناراحتی های چشمی داشتن یبوست های مزمن است، برای این منظور مبتلایان به یبوست برای رفع مشکلشان باید 30 گرم برگ سنا، 10 گرم گل سرخ، 10 گرم گل ختمی و 10 گرم تخم گشنیز را با هم ترکیب کنند سپس یک قاشق غذاخوری از این مخلوط را به همراه سه تا چهار لیوان آب در قوری بریزند و بگذارند به خوبی دَم بکشد؛ افراد دچار این عارضه باید یک لیوان از این دمنوش را قبل از هر وعده غذایی به همراه کمی عسل میل کنند.
دمنوش قره قات: برای تهیه این دمنوش باید یک قاشق چای خوری میوه قره قات را به همراه سه لیوان آب در قوری بریزید و بگذارید به خوبی دَم بکشد، این دمنوش را در طول روز میل کنید، مصرف این دمنوش علاوه بر کاهش قند، فشار و چربی خون موجب سلامتی شبکیه چشم و تقویت بینایی نیز می شود.
دمنوش رازیانه: دمنوش رازیانه میتواند به تقویت چشم و درمان حساسیت های چشم کمک شایانی کند. یک لیتر آب را در ظرفی ریخته و اجازه دهید بجوشد زمانی که شروع به حباب زدن کرد، دانههای رازیانه را داخل آب ریخته و سریع حرارت را خاموش نمایید. ظرف آب جوش و رازیانه را توسط یک سرپوش بپوشانید تا دم بکشد وسپس اجازه دهید چای به دمای اتاق برسد. دمنوش رازیانه آماده است. آن را در ظرف شیشهای یا بطری ریخته و در طول روز مصرف کنید.
نوشیدنی های تقویت کننده بینایی و چشم ها
نوشیدنی انبه، انگور و لیمو
یکی از نوشیدنی های بسیار مفید برای تقویت چشم و بینایی، نوشیدنی انبه، انگور و لیمو است. برای درست کردن این نوشیدنی خوشمزه شما می توانید یک عدد انبه را به همراه یک لیوان انگور له شده و همینطور مقداری لیمو ترش تازه در مخلوط کن ریخته و به خوبی آن ها را با یکدیگر مخلوط کنید. اگر علاقه مند هستید تا طعم شیرین تری را در زمان میل کردن این نوشیدنی بچشید می توانید یک قاشق غذاخوری عسل نیز به این مواد اضافه کرده و به همراه مقداری یخ آن را سرو کنید.
نوشیدنی هویج، سیب و اسفناج
برای درست کردن نوشیدنی هویج، سیب و اسفناج که یکی از بهترین نوشیدنی های برای تقویت بینایی است یک عدد هویج، یک عدد سیب و سه برگ اسفناج تازه را به خوبی شسته و دانه های سیب را از آن جدا کنید. سپس هویج و سیب را به قطعات کوچکتر تقسیم کرده و به همراه برگ های اسفناج داخل مخلوط ریخته و در ادامه یک قاشق غذاخوری جوانه گندم را نیز به آن اضافه کنید. حال با اضافه کردن مقداری آب به این مخلوط و در صورت تمایل کمی یخ می توانید این نوشیدنی خوشمزه و بسیار مفید را سرو کرده و میل کنید.
نوشیدنی زغال اخته
طرز تهیه نوشیدنی زغال اخته به این شکل است که شما باید 50 گرم زغال اخته تازه و بدون هسته را به خوبی شسته و به همراه یک لیوان شیر در مخلوط کن بریزید و به خوبی آن ها را با یکدیگر مخلوط کنید.
نوشیدنی چغندر، سیب و هویج
برای درست کردن این دمنوش یک عدد چغندر، یک عدد سیب و یک عدد هویج را خرد کرد و سپس آن ها را داخل مخلوط کن بریزید. اگر علاقه مند به خوردن نوشیدنی های با غلظت بالا هستید نیازی به اضافه کردن آب نیست ولی در غیر این صورت می توانید کمی آب نیز به این مواد اضافه کنید تا نوشیدنی شما رقیق تر شود. حال می توانید این نوشیدنی را با قطعات کوچک سیب و هویج سرو کرده و میل کنید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع