شربت عناب
برای تهیه شربت عناب (jujube) روش های مختلفی توصیه شده است که ما سعی کردیم همه آن ها را جمع آوری کنیم. این شربت اخلاط بدن را متعادل می کند و خواص بسیار زیادی برای بدن دارد. شربت عناب برای افراد گرم مزاج و به ویژه افرادی که فشار خون بالا، غلظت خون بالا، حرارت و جوش از نوع دَم دارند (جوشهای قرمز همراه با خارش) بسیار مفید است. این شربت را می توانید روزی سه بار هر بار 3 قاشق غذاخوری از شربت عناب را در یک لیوان آب خنک حل کرده و میل کنید.
خواص شربت عناب
- متعادل کننده اخلاط بدن.
- تصفیه کننده خون.
- درمان غلظت خون.
- درمان گرفتگی صدا.
- درمان بیماری های کلیه و مثانه.
- خونساز.
- ضد التهاب.
- درمان یبوست.
- درمان سندرم روده تحریکپذیر.
- رفع احساس تشنگی و گرمازدگی.
- درمان فشار خون بالا.
- کاهش سطح هورمون استرس و کاهش اضطراب و نوسانات خلقی.
- کاهش حرارت کبد و درمان کبد چرب.
- بهبود کیفیت خواب.
- پیشگیری و درمان بیماری های قلبی عروقی.
- درمان یرقان.
- استحکام استخوان و درمان پوکی استخوان.
- درمان کهیر و خارش هاى صفراوى.
- کاهنده میل جنسی.
- درمان سرفههای مزمن.
- رفع چین و چروک و لکههای پوستی.
- درمان درد سینه ناشی از بیماریهای تنفسی.
- درمان بیماریهای ناشی از سوءمزاج دموی.
- درمان جوشهای پوستی.
دستور شماره 1 (عناب و شکر)
مواد لازم:
- عناب خشک: 1 کیلوگرم.
- آب: 4 لیتر.
- شکر (بهتر است شکر سرخ استفاده شود) : 3 کیلوگرم.
طرز تهیه:
ابتدا یک کیلوگرم عناب خشک را زخمی کرده و ۱۲ ساعت در آب بخیسانید. سپس آن ها را در ۴ لیتر آب بجوشانید تا بپزد سپس عناب ها را له کرده مخلوط به دست آمده را صاف کرده و ۳ کیلو شکر ( افراد دیابتی از شکر استفاده نکنند) در آن بریزید و دوباره کمی بجوشانید ، شربت عناب به دست می آید .
دستور شماره 2 (شربت عناب، آب لیمو و گلاب)
مواد لازم:
- عناب خشک : 1 پیمانه.
- شکر: 2 پیمانه.
- آب: 4 پیمانه.
- آبلیمو: 1 قاشق غذاخوری.
- گلاب: 2 قاشق غذاخوری در صورت تمایل.
طرز تهیه:
پوست عناب ها را با چاقو زخمی کنید و برای مدت یک روز در یک لیتر آب خیس کنید (بهتر است در یخچال بگذارید تا ترش نشوند). سپس عناب ها را با همان آب روی حرارت ملایم بگذارید تا عناب ها نرم شوند.
عناب ها را له کنید و مخلوط را صاف کنید. مایع صاف شده رو به همراه شکر مجددا روی حرارت بگذارید و چند دقیقه بجوشانید تا شکر کاملا حل شود و مخلوط غلیظ شود.
سپس 1 قاشق غذاخوری آبلیمو و در صورت تمایل 2 قاشق غذاخوری گلاب را اضافه کنید و دو دقیقه بعد خاموش کنید. شربت که سرد شد در یخچال بگذارید. موقع مصرف می توانید کمی تخم شربتی هم اضافه کنید و بسته به مقدار غلظت شربت آب سرد اضافه کنید و مصرف کنید.
دستور شماره 3 (شربت عناب و برگ زیتون و عسل)
مواد لازم:
- عناب: 450 گرم.
- برگ زیتون: 50 گرم.
- آب: 5 لیتر.
- عسل به مقدار دلخواه.
طرز تهیه:
عناب ها را زخمی کنید و با برگ زیتون ترکیب کنید و داخل آب بریزید و بگذارید یکی دو ساعت خیس بخورند سپس آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا آب آن نصف شود و بعد عناب ها را له کنید و مخلوط را صاف کنید. سپس کمی عسل به آن اضافه کنید و بعد دوباره روی حرارت ملایم قرار دهید تا شربت به قوام مورد نظر برسد. سپس برای مصرف با آب سرد مخلوط و میل کنید.
دستور شماره 4 (شربت عناب و زرشک)
- عناب: 100 گرم.
- زرشک: 200 گرم.
- آب: 3 لیتر.
- شکر: 3 کیلوگرم.
دستور شماره 5 (شربت عناب، تخم گشنیز، عدس، ریشه کاسنی و شکر)
- عناب: 450 گرم.
- تخم گشنیز: 50 گرم.
- عدس: 50 گرم.
- ریشه کاسنی: 50 گرم.
- شکر: 600 گرم.
- آب: 5 لیتر.
طرز تهیه:
عناب ها، تخم گشنیز و عدس و ریشه کاسنی را نیم کوب کنید، حواستان باشد که پودر نشوند زیرا شربت دارای لرد زیادی می شود. مخلوط را در 5 لیتر آب یک ساعت بخیسانید و روی حرارت ملایم بجوشانید. وقتی آب آن به یک سوم رسید مخلوط را صاف کنید. سپس شکر را اضافه کنید و دوباره روی حرارت ملایم بجوشانید تا به قوام شربت برسد.
برای اینکه بدانید شربت به قوام لازم رسیده است یا خیر، یک بشقاب داخل یخچال بگذارید تا سرد سرد شود، یه مقدار از شربت را روی بشقاب بریزید، اگر بشقاب را کج کردید و شربت حرکت آرامی داشت یا چسبیده بود شربت شما به قوام لازم رسیده است. برای شکرک نزدن شربت می توانید مقداری آب لیمو اضافه کنید
دستور شماره 7 (شربت سکنجبین عنابی)
مواد لازم:
- نعناع تازه: 2 پیمانه.
- سرکه: 1 پیمانه.
- عسل: 2 واحد.
- عناب: 20 عدد.
- آب: 2 لیوان.
طرز تهیه:
ابتدا باید سکنجبین ساده را آماده کنید. این شربت از ترکیب سرکه و عسل تهیه میشود، بدین صورت که ۲ پیمانه نعناع را به ۱ پیمانه سرکه اضافه کنید و به مدت چند دقیقه بجوشانید. بعد از خنک شدن به آن ۲ پیمانه عسل را اضافه کنید.
سپس عناب ها را در دو لیوان آب جوش بجوشانید تا زمانی که حجم آن به یک لیوان کاهش پیدا کند، سپس آن را صاف کنید و با سکنجبین ساده ترکیب نمایید. روش دیگر تهیه سکنجبین عنابی، خواباندن دانههای عناب به مدت ۳ روز در سرکه و سپس استفاده از آن سرکه برای تهیه سکنجبین می باشد.
انواع شربت سکنجبین، خواص و طرز تهیه آن ها را در مطلبی با عنوان “شربت های طب سنتی، خواص و طرز تهیه (شربت سکنجبین)” بخوانید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع