معرفی گیاه دارالفلفل
دارالفلفل با نام علمی (longum piper) از تیره فلفل ( Piperiaceae )، گیاهی چند ساله است گیاهی دارویی و ادویه ای پر خاصیت می باشد. این گیاه از خانواده فلفل سیاه و سفید است. نام های دیگر آن فلفل دراز، فلفل فرنگی، فلفل ارناوت و پی پلامول است. دارالفلفل در زبان عربى به عرق الذهب شهرت دارد. تقریبا از همه قسمت های این گیاه مانند دانه، ساقه، گل و ریشه در طب سنتی استفاده می شود.
ریخت شناسی گیاه دارالفلفل
دارالفلفل گیاهی بوته مانند دارای ریشه ای ضخیم و برگ های قلبی شکل، نوک تیز به ابعاد ۶ تا ۹ در ۳ تا ۵ سانتیمتر است. دمبرگ آن نسبتا دراز است. شبیه به درخت توت و میوه آن درازتر و باریک تر از میوه توت است.
رنگ میوه خام آن زرد کم رنگ و متمایل به سبز است که پس از رشد تیره تر شده و در نهایت به رنگ قهوه ای متمایل سیاه می شود. میوه آن کوچک، گوشتدار، شبیه شاه توت، ولی باریکتر و درازتر و بسیار تند و تیز، دانه های آن کوچک، سرخ رنگ و به هم پیوسته که پرده های سیاه رنگی بین آن ها قرار دارد.
گل های دارالفلفل به شکل سنبله و گروهی در محل اتصال دمبرگ به ساقه ظاهر می شود.
ریشه آن پر گره، ضخیم، پوست ریشه خاکستری و مغز آن سفید و طعم آن تند است. این ریشه را به فارسی و در بازار دارویی گیاهی ایران فلفل مویه می نامند.
خاستگاه گیاه دارالفلفل
خاستگاه گیاه دارالفلفل مناطق استوایی و گرم هندوستان و چین و شبه جزیره مالایا می باشد و در سایر مناطق دنیا اغلب یه صورت صنعتی یا دستی کاشته می شود.این گیاه در ایران نمی روید.
ترکیبات شیمیایی گیاه دارالفلفل
ترکیب شیمیایى دارالفلفل شامل اسانسى با بوى مطبوع ولى با طعم گرم و سوزاننده است. قسمت اعظم این اسانس را نـیـز فـلانـدرن و کـدى نـن تـشـکـیـل مـی ـدهـد. دارالفلفل علاوه بر اسانس، نوعى رزین مـحـلول در اتر و الکل، با طعمى سوزاننده، یک آلکالوئید به نام پی پرین نیز وجود دارد، البته مقدار درصد مذکور در میوه فلفل سفید زیادتر است.
طبع گیاه دارالفلفل
طبع دارالفلفل گرم و خشک و صفراوی است.
**توجه کنید قبل از مصرف گیاهان دارویی و داروهای گیاهی حتما با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید**
خواص گیاه دارالفلفل
- کاهش دهنده درد دندان.
- کاهنده حملات آسمی.
- تقویت کننده قواى جنسى، افزایش دهنده مقدار اسپرم و درمان کننده ناباروری در خانم ها.
- برای درمان صرع و فلج مفید است.
- کاهنده سردردهای میگرنی.
- میوه دارالفلفل مقوی معده است و برای درمان نفخ شکم و ورم معده استفاده می شود.
- داروی مفیدی برای آفتاب زدگی.
- رفع بی اشتهایی.
- قاعدهآور است.
- تسکین درد مفاصل.
- قی را رفع می کند.
- دفع نزلههای رودهای.
- دارالفلفل تنظیم کننده وضع بلغم است و گرفتگی کبد و طحال را باز می کند.
- کرم کش است.
- آنتی بیوتیک است.
- درمان کننده درد معده.
- از بین برنده بوی بد دهان.
- برای درمان نقرس مفید است.
- درمان شب کوری و تقویت بینایی.
- دفع کننده سموم و مواد زائد از مجاری ادراری.
- دارالفلفل برای درمان سرفه و گلو درد مناسب است.
- عفونت ها سینوسی و گرفتگی بینی را درمان می کند.
- همانند سایر فلفل ها مصرف آن در رژیم غذایی می تواند با افزایش متابولیسم به سوزاندن اسیدهای چرب کمک کند. چربی ذخیره شده در بدن با مصرف دمنوش این گیاه می تواند حرکت کند و مواد زاید و چربی ها به راحتی از بدن در کلیه ها دفع شوند.
- مصرف دار الفلفل به دلیل ترکیباتی که دارد می تواند در بلند مدت نقش تنظیم کننده سطح گلوکوز و قند خون را به عهده بگیرد و همچنین با مصرف دارالفلفل انسولین بیشتری در خون ترشح می شود.
- دارالفلفل به دلیل خاصیت آنتی باکتریایی که دارد می تواند عواملی که منجر به مشکلات معده، حالت تهوع و استفراغ شود را رفع کند.
خواص ریشه گیاه دارالفلفل ( فلفل مویه)
ریشه گیاه دارالفلفل را فلفل مویه گویند. از نظر طبیعت و خواص و مقدار خوراک ریشه آن شبیه میوه دار الفلفل و کمی هم قوی تر از آن است و اگر به تنهایی خورده شود و یا آب پخته آن با مویز غرغره شود برای قطع بلغم از دماغ( مغز)، برای صرع مفید است. برای قولنج و بادهای سرد و بیماری های طحال و سیاتیک، نقرس و تشنج بسیار مفید است. معده را تقویت و گرم می کند و اشتها را افزایش می دهد.
جانشین آن از نظر خواص هم وزن آن نارمشک و یا دو ثلث وزن آن سورنجان و ثلث وزن آن حب القرملم است. فلفل مویه برای گرم مزاجان مضر است و موجب کاهش نور چشم و کاهش ترشح اسپرم می شود. مصرف این گیاه باید در حد مقدار مجاز و با نظر پزشک و کارشناس گیاه درمانی انجام پذیرد.
**توجه کنید قبل از مصرف گیاهان دارویی و داروهای گیاهی حتما با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید**
طریقه مصرف گیاه دارالفلفل
- برای درمان سرفه و گلو درد: یک تا دو گرم دارالفلفل را در ¼ قاشق چایخوری روغن کرمانشاهی گرم کنید و پس از خنک شدن میل نمایید، یا اینکه عسل و دارالفلفل را با هم ترکیب کرده و به چای اضافه کنید و از آن بنوشید.
- روش مصرف دارالفلفل برای درمان سرماخوردگی و کاهش سرفه: به مقدار مساوی (حدود 2 گرم) از دارالفلفل ، برگ درخت انجیر هندی و زنجبیل را با هم مخلوط کرده، سپس در انتها مقداری فلفل سیاه و عسل به آن اضافه کرده، البته ترکیب دارالفلفل با زیره به مقدار مساوی از (نصف قاشق چای خوری) به همراه کمی سنگ نمک به صورت ناشتا هنگام صبح در جهت بهبودی سرماخوردگی مفید می باشد.
- روش مصرف دارالفلفل برای کاهش دندان درد: برای این منظور یک تا دو گرم از پودر دارالفلفل را با کمی زردچوبه، نمک و روغن خردل ترکیب کنید به طوری که به حالت خمیری شکل دربیاید، مقداری از آن را هر بار روی دندانی که درد می کند بگذارید تا دردش آرام شود. همچنین می توانید خمیری از نمک، دارالفلفل و چند قطره آب درست کرده و روی لثه هایتان که دچار عفونت یا آبسه شده است بگذارید و اجازه دهید به مدت یک ساعت روی لثه بماند و سپس آبکشی کنید.
- افرادی که شب کوری دارند یا چشمانشان ضعیف شده است چنانچه کمی میوه دارالفلفل را نرم ساییده و آن را به ترکیبات سرمه کندر، سرمه میخک و یا هر سرمه طبی دیگری اضافه کنند و در چشم بکشند و این عمل را مدتی ادامه بدهند شب کوری و تاریکی چشمانشان بر طرف خواهد شد. همچنین خوردن جگر کباب شده بز که چند دانه دارالفلفل در آن گذاشته یا پودر دارالفلفل روی آن پاشیده باشند بسیار مفید و موثر است.
- روش مصرف دارالفلفل برای درمان بیماری های قلبی: پودر دارالفلفل را با عسل مخلوط کنید و صبح ها میل کرده، البته دمنوش دارالفلفل نیز به تقویت قلب کمک می کند و بیماری قلبی عروقی را بهبود می بخشد و سطح کلسترول خون را منظم می کند.
- روش مصرف دارالفلفل برای کاهش سردرد های شدید و میگرنی: اگر سردرد میگرنی شدید دارید می توانید به مقدار مساوی چیزی حدود حدود 3 گرم از پودر دارالفلفل و پودر گندم را در لیوانی شیر یا آب گرم مخلوط کنید، البته می توانید کمی شکر یا عسل نیز به آن بیفزایید، از این محلول روزی دوبار به طور منظم مصرف نمایید تا اثر آن را در بهبودی سردرد خود حس نمایید.
- رفع نفخ شکم با دارالفلفل: جـهـت رفـع نـفـخ شـکـم و ورم آن، ۲۰ گـرم دارالفلفل را در یک لیتر آب بجوشانید و آب صـاف شـده آن را دو سـاعـت بـعد از نهار یا شام میل کنید. همچنین خوردن یک استکان عرق یا پودر دارالفلفل همراه با پودر زنیان در رفع نفخ شکم مفید است .
رفع بى حسى و فلج عضلات با دارالفلفل: مـالیـدن روغن دارالفلفل به عضلات فلج و بى حس موجب بالا رفتن سرعت تحرک خون در ایـن عضلات گردیده و در صورت مصرف مداوم موجب رفع بى حسى و درمان فلج عضلات مـى گـردد. هـمـچـنین ضماد و کمپرس جوشانده این گیاه بر روى عضلات بى حس در درمان آن ها موثر است. - برای تسکین درد مفاصل با دارالفلفل: 30 گرم دارالفلفل را در یک لیتر آب بجوشانید، ابتدا محل درد را با آب صاف شـده آن شستشو داده و خوب ماساژ بدهید، سپس تفاله آن را بر محل درد بگذارید و به مدت چندین ساعت آن را با پارچه نخى نازک ببندید.
- دارالفلفل برای لاغری: اگر قصد لاغری دارید می توانید 0/5 گرم دارالفلفل را با کمی عسل مخلوط کرده و دو بار در روز صبح و عصر برای مدت یک ماه میل کنید. در روش دیگر نیز می توانید یک تا دو عدد دارالفلفل را در یک لیوان شير بجوشانید و چند دقیقه بعد آن ها را از شیر درآورده و شیر را میل کنید.
- تقویت قواى جنسى با دارالفلفل: خوردن روغن دارالفلفل با عسل مفید است. همچنین اگر 20 گرم دارالفلفل را با 10 گرم خولنجان، 10 گرم زنجبیل، 10 گرم میوه زبان گنجشک، و 10 گرم کندر مخلوط کرده، نرم ساییده، 200 گرم عسل را نیز به آن اضافه نموده و خوب هم بزنید و خمیر بدست آمده را به شکل حبه هایى در آورده و روزى دو حبه میل کنید موجب تقویت قواى جنسى مى شود.
- درمان بى اشتهایى با دارالفلفل: اسـتـفـاده از دم کـرده دارالفلفل بـه تـنـهـایـى یـا هـمـراه بـا گـل بـابـونـه داروى مـفیدى جهت درمان بى اشتهایى به شمار مى رود . همچنین خوردن ۲۰ گـرم پـودر دارالفلفل کـه بـا پـودر بـابـونـه و کـمـى عسل مخلوط شده باشد، در رفع بى اشتهایى نافع است .
- رفع بدبویى دهان با دارالفلفل: دارالفلفل گـیـاهـى گـرم و بـسـیـار مـعـطـر اسـت. بـه هـمـیـن دلیـل کـفلمه پودر آن در دهان موجب رفع بدبویى دهان و رفع آروغ هاى ترش و بدبوى دسـتـگـاه گـوارشـى بـویـژه مـعـده مـى گـردد. جـهـت اثر بخشى بیشتر بهتر است پودر دارالفلفل را با کمى پودر میخک مخلوط نموده و بکار ببرید.
طرز تهیه روغن دارالفلفل
اگر قصد تهیه روغن دارالفلفل را در منزل دارید می توانید 100گرم دارالفلفل نیم کوب شده را یک شبانه روز در 1/5 لیتر آب خیس کرده و بعد آن را بجوشانید تا حدی که آب آن نصف شود و بعد آن را از صافی رد کنید. آب حاصله را با 150 گرم روغن کنجد مجدد آن قدر بجوشانید تا آب آن بخار شود و روغن آن بماند.
خواص طبى و مصارف دارویى روغن دارالفلفل
مـالیـدن روغن دارالفلفل به مفاصل موجب تسکین درد آن ها مى گردد. ضماد آن بر قضیب(آلت تناسلی مردانه) سبب تـحـریـک آن و تـقـویت شهوت و میل جنسى مى شود. مالیدن آن به عضلات بى حس و فلج مـوجـب رفـع سـستى، بى حسى و فلج عضلات مى گردد. مالیدن آن به سر و پیشانى ، سـردردى را کـه از باد سرد باشد برطرف مى سازد . مالیدن آن به پهلو، درد کلیه و پـهـلو را کـه بـه عـلت سـردى بـاشـد از بـیـن مـى بـرد . چـنـانـچـه بـه دارالفلفل گیاه و دارویى دیگر نظیر زنجبیل ، جوز هندى و مشک طرامشیع را در حین تهیه روغن آن اضافه کنید، خواص دارویى و اثرات درمانى آن بیشتر خواهد شد .
**توجه کنید قبل از مصرف گیاهان دارویی و داروهای گیاهی حتما با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید**
عوارض و موارد منع مصرف گیاه دارالفلفل
- مصرف دار فلفل برای گرم مزاجان مضر است و موجب کاهش نور چشم و کاهش ترشح اسپرم می شود.
- مصرف زیاد آن باعث حساسیت پوستی می شود و برای اعصاب مفید نمی باشد.
- مصرف زیاد آن باعث سقط جنین میشود.
- مصرف زیاد آن ممکن است سردرد ایجاد کند. در این صورت از صمغ عربی یا گلاب یا صندل می توان استفاده نمود.