مواد لازم برای ۶ نفر:
- سبزی (تره، جعفری و شوید): ۷۰۰ گرم
- برنج ۱ پیمانه
- گوشت چرخ کرده ۱۵۰ گرم
- دوغ تازه ترش ۲ لیتر
- نمک، فلفل، سیرتازه خرد شده به مقدار لازم
طرز تهیه:
برای تهیه آش دوغ نخودها را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید.برنج را نیز از شب قبل با آب و مقداری نمک خیس کنید.فردا نخودها را در ظرف مناسبی بریزید تا همراه ۶ لیوان آب بپزد.بعد از اینکه نخودها نرم شدند (تقریبا پختند)، برنج را به آن اضافه کنید و صبر کنید تا برنج کاملاً مغز پخت شود.دقت کنید که آب آش زیاد نباشد و جا برای اضافه کردن دوغ داشته باشید.
بعد از اینکه برنج کاملاً مغز پخت شد، سبزی خرد شده را به آش بیفزایید و در ظرف را نیمه باز بگذارید تا سبزیها رنگشان تیره نشود.۱۵ دقیقه قبل از آماده شدن آش، دوغ را به آش بیفزایید و مرتب هم بزنید تا کاملاً با آش مخلوط شود.وقتی دوغ را اضافه کردید، در ظرف باید کاملاً باز باشد تا دوغ دچار تغییر شیمیایی نشود (اصطلاحا نبُرد).
بعد از حدود ۱۵ دقیقه، نمک و فلفل غذا را اضافه کنید. موقع سرو کردن، سیر تازه خرد شده را به آن اضافه کنید.
نکات:
- دستور پختهای متفاوتی از این آش در کتب مختلف وجود دارد که در آن از بلغور، آرد، کلم برگ پخته و بعضی مواد دیگر استفاده میشود؛ ولی طریقه اصلی و سنتی پخت این غذا همین دستوری است که نوشتم.
- این آش بیشتر در آذربایجان غربی پخته میشود و جزو غذاهای اصیل و محلی این منطقه میباشد.
- در سرعین و چندین شهرستان اطراف اردبیل، مقدار برنج را خیلی کمتر از این میریزند تا آش کاملاً رقیق باشد؛ ولی در اردبیل و بخشهای دیگری از این استان، مقدار برنج به همین اندازه است.