در سایت طبایع در مقاله های قبلی خواص شیر الاغ و روغن الاغ را به طور جامع بررسی کردیم. اکنون نوبت بررسی خواص مدفوع الاغ یا همان عنبر نساء رسیده است.
معرفی عنبر نساء ( عنبر نسارا )
عنبر نساء، عنبر نسارا، ماچه الاغ، عنبرنسا، عنبرنصاری، عنبرنصارا، خرسُقُل، سرگین یا پشکل الاغ ماده را گویند که از قدیم الایام در طب سنتی ایران کاربردها و خواص بسیاری برای آن بیان کرده است.
ترکیبات تشکیل دهنده عنبر نساء ( عنبر نسارا )
طبق تحقیقات به عمل آمده عنبر نساء شامل هگزان، اسید استیک، آکونیتین، بتا کاروتن، دی متیل آمین می باشد.
که این مواد دارای خواص آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریالی، ضد قارچ و ضد التهابی هستند. برخی از این اجزا نیز در درماننورالرژی، روماتیسم، خونریزیهای مویرگی و خارجی و اختلالات پوستی استفاده میشوند.
آزمایشات نشان می دهد که بخور دود عنبر نساء به مدت حداقل ۶ ثانیه به طور قابل توجهی از رشد باکتریها جلوگیری به عمل میآورد.
در طب سنتی بهره بردن از خواص دود گیاهان دارویی در موارد بسیاری توصیه شده است. دود کردن عنبر نساء، به منزله دود کردن ده ها گیاه دارویی به صورت یکجا است، البته اگر الاغ مورد نظر در طبیعت چرا داشته باشد و از انواع علف ها و گیاهان تغذیه کند. این دود بوی چندان خوشایندی ندارد، اما میتواند بیماریهای مختلفی را درمان کند.
امروزه استفاده از دود عنبرنسارا در بین مردم شیوع بالایی پیدا کرده است و از خواص دارویی عجیبی برخوردار است. در طب سنتی دود عنبر نسارا یکی از بهترین درمان سینوزیتهای مزمن، سرماخوردگی، عفونتهای واژینال و درمان انواع زخمهای عفونی و غیر عفونی است.
طبع عنبر نساء( عنبر نسارا )
طبع سرگین الاغ ماده سرد است. سرگین الاغ نر به عکس الاغ ماده، طبع گرم دارد.
طبع مریضی و عفونت گرم است به همین دلیل استفاده از سرگین الاغ ماده برای درمان بیماری ها مفید است اما سرگین الاغ نر میتواند بیماری را تشدید کند.
خواص عنبر نساء ( عنبر نسارا )
- درمان سینوزیتهای مزمن.
- درمان سرما خوردگی.
- درمان عفونتهای واژینال.
- از بین بردن قارچ پوستی و قارچ واژینال و کیست.
- درمان انواع زخمهای عفونی و غیر عفونی.
- از بین بردن و خشک کردن دانههای آبله مرغان.
- کمک به درمان مخملک، سیاهسرفه یا یرقان کودکان.
- کاهش حجم خونریزی در زمان پریود.
- کوتاه نمودن زمان پریود.
- تقویت تارهای صوتی.
- درمان کهیر، اگزما و هر نوع خارش پوستی.
- بند آوردن خون دماغ.
- بهترین درمان برای بیماری آسم.
- تسهیل روند زایمان طبیعی.
- پیشگیری از پوسیدگی دندان.
- درمان آفت دهان.
- درمان میگرن و سردرد.
- درمان و بهبود زخم ختنه.
- درمان زخمهای پس از سوختگی ها.
- درمان گوشدرد و عفونت گوش.
- بهبود علائم صرع.
- درمان و کاهش عوارض بواسیر.
- درمان دندان درد به خصوص اگر ناشی از عفونت باشد.
- کمک به دفع جنین مرده از بدن زنان.
- کمک به درمان مشکلات تنفسی مثل آلرژی فصلی، تنگی نفس و برونشیت.
- از بین بردن گلمژه و عفونت چشم.
- از بین بردن ویروسهای معلق در هوا (ضدعفونی کردن فضای داخل اتاق) و جلوگیری از واگیر بیماریها.
- درمان تبخال.
- درمان عفونت ناشی از کیست مویی ( بیماری برگشت مو ).
- کمک به درمان فیستول مقعدی.
- کاهش تشکیل اسکار.
- جلوگیری از رشد سلول های سرطانی (مانند سرطان دهانه رحم و سرطان دهان ).
- کمک به دفع فضولات مغز.
- آفت کشی و کرم کشی مزارع.
- دافع حشرات.
طریقه مصرف عنبر نساء ( عنبر نسارا )
دود کردن عنبر نساء در محیطهای بسته مثل فضای خانه، مانند اسفند اثر میکروب کشی قوی دارد و انجام گاهگاهی این کار به ویژه در فصول سرد، تاثیر قابل توجهی در کاهش موارد بروز بیماریهایی مثل سرماخوردگی دارد، به ویژه اگر یکی از اعضای خانواده سرما خورده باشد میتوان با این کار از پخش ویروس در فضای محل زندگی جلوگیری کرد.
- درمان سینوریت، سر درد های کهنه، مشکلات تنفسی مثل آلرژی فصلی، تنگی نفس و برونشیت: استنشاق دود عنبر نسارا یکی از راههای مناسب برای درمان سینوزیتهای مزمن و حاد، سردردهای کهنه و سرماخوردگی است. برای این کار، عنبرنسارا را در یک اسفند دود کن ریخته روی شعله کم قرار داده دود متصاعد شده را استنشاق کنید.
- درمان اگزما، دانه های آبله مرغان، خارش بدن، مشکلات پوستی، زخمهای پس از سوختگی ها، کهیر، تاولها، تبخال، عفونت ناشی از کیست مویی و زخمهای عفونی و غیر عفونی: گرفتن مواضعی از بدن که دچار این مشکلات شده است روی دود عنبر نسارا، یکی از روشهای بسیار موثر در درمان و کاهش عوارض آن هامی باشد. باید توجه داشته باشید دود با پوست کاملا تماس پیدا کند.
- درمان خون دماغ: ضماد کردن مخلوط عنبر نسارا و سرکه روی پیشانی در درمان خون دماغ مفید است.
- کاهش خونریزی و کوتاه کردن دوره عادت ماهیانه بانوان، درمان زخم دهانه رحم و انواع عفونتهای واژینال: برای این کار ۲ الی ۳ عدد عنبر نساء را همراه با خاکشیر و اسپند، روی کمی ذغال انداخته و گلدان سفالی که ته آن سوراخ داشته باشد را روی آن برگردانید، که در این صورت مانند دودکش میشود، لباس زیر خود را درآورده و دامن بلندی بپوشید و به حالت نیم خیز روی آن بایستید.
البته این کار بدون خاکشی و اسپند هم موثر است. اگر هم حوصله ندارید میتوانید بدون این تشریفات خاص درمان را انجام دهید. برای این کار کمی عنبرنسارا را روی اسفنددودکن روی شعله کم قرار داده بگذارید دودش به واژنبخورد. این کار را ۲ روز قبل از زمان پریود، ۲ روز در زمان پریود و ۲ روز بعد از پریود انجام دهید. توجه داشته باشید پس از استفاده از این ماده استحمام نکنید و از شست و شوی واژن با آب سرد جدا خودداری نمایید.
روش دیگر این است که عنبر نسارا را با بعضی از گیاهان مانند خاکشیر، اسفند، کندر، گل ماهور و مقل ارزق به نسبت مساوی در روی منقل زغالی ریخته و زیر کرسی بگذارید و لباس زیر را درآورید و قسمت پایین تنه را زیر کرسی نگه دارید.
- درمان بواسیر: به همان شیوه فوق، می توانید دود را به مقعد برسانید و در درمان بواسیر از آن استفاده کنید.
- تقویت تارهای صوتی: برای تقویت حنجره و تارهای صوتی دود عنبر نسارا را داخل حنجره تان بخور بدهید.
- درمان عفونت و درد دندان: برای درمان عفونت و کاهش دندان درد عنبر نسارا را مثل اسفند روی آتش بگذارید و دود خارجشده از آن را استنشاق کنید و مانند دهانشویه در دهان بچرخانید.
- درمان فیستول: خود عنبر نسا را مانند جوشاندن گیاه در آب به مدت 10-15 دقیقه بجوشانید.اجازه دهید جوشانده شده تا در دمای اتاق خنک شود. از یک پارچه تمیز یا گلوله پنبه ای برای رساندن جوشانده به ناحیه آسیب دیده استفاده کنید. این عمل را 2 یا 3 بار در روز تکرار کنید تا فیستول بهبود یابد.
- خونریزی رحم بعد از زایمان: برای درمان خونریزی و عفونت بعد از زایمان دود دادن روزانه یک دانه عنبر نسارا به دهانه رحم از طریق گذاشتن ظرف حاوی زغال های گداخته و عنبر نساء در کف کاسه توالت و نیم خیز شدن روی آن روزی یکبار تا ۷ روز بسیار مفید است.
- درمان گوش درد و عفونت گوش در نوزادان و بزرگسالان: رساندن دود عنبر نسارا با قیف به گوش و یا استفاده از یک قوری بلا استفاده برای هدایت دود به داخل گوش بسیار نافع است. این کار را روزی یکبار و تا 7 روز ادامه دهید.
عوارض و موارد منع مصرف عنبر نساء ( عنبر نسارا )
- در دوران بارداری استفاده نشود زیرا ممکن است باعث سقط جنین شود.
- مصرف زیاد دود عنبر نسارا به صورت استشمام در افرادی که مستعد خشکی دِماغ(مغز) هستند سبب تشدید آن خواهد شد.
- استفاده از عنبر نساء برای درمان فیبروم رحم و سایر مشکلات این چنینی توصیه نمی شود.
- استنشاق بیش از حد دود عنبر نسارا ممکن است باعث عوارض ریوی شود.
برای دسترسی به مجموعه جزوات و کتاب های مربوط به طب سنتی به لینک “ ” و همچنین برای شرکت در کلاس های آنلاین و اطلاع از محتوای کلاس های برگزار شده به لینک ”
منبع: تیم تولید محتوای طبایع